Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Kto zasa vymyslel taký nezmysel?

Školské jedálne odmietajú rešpektovať zákon o verejnom obstarávaní.

Deti sú nároční stravníci. Jedlo pripravené z nekvalitných surovín by odmietli.Deti sú nároční stravníci. Jedlo pripravené z nekvalitných surovín by odmietli. (Zdroj: MARTIN PAVELEK)

DOLNÝ KUBÍN. Zákon núti jedálne nakupovať lacné, ale zároveň nekvalitné potraviny. Radšej sa riadia vyhláškou ministerstva školstva, ktorá naopak prikazuje variť z výberových, najkvalitnejších surovín.

Mlynské kolesá

Jedáleň Obchodnej akadémie a Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne navštevuje približne 500 stravníkov. Potrebujú kvalitnú stravu. „Najlacnejšie suroviny znamenajú druhú triedu a horšiu kvalitu,“ povedala Irena Škrabáková, vedúca školskej jedálne. „Nedovolím si dať na stôl obitý, čierny banán, alebo uvariť jedlo z vajec výklepkov. Kontrolóri z hygieny by s tým tiež nesúhlasili. Nikto nebude riskovať črevnú epidémiu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Vedúca prirovnala vzniknutú situáciu ku dvom mlynským kameňom, ktoré ich drvia. „Koho máme poslúchať? Ako pritom neporušiť zákon?“

Zároveň upozornila, že zatiaľ neprišla žiadna kontrola na dodržiavanie podmienok verejného obstarávania. „Zodpovední úradníci na ministerstve sú si asi vedomí rozporu dvoch zákonov.“

Najlepší rozhodcovia

Anna Bakošová, vedúca jedálne ZŠ P. Škrabáka, kde obeduje 350 detí, žiada vyradiť školské jedálne zo systému verejného obstarávania. „Pre nás je najdôležitejšia spokojnosť detí a ich rodičov. Preto si žiadna vedúca nedovolí nakupovať nekvalitné potraviny.“

Deti sa oklamať nedajú. Zdvihnutý palec druháka Michala Pilarčíka jasne vyjadril názor na obed na tanieri. Veronika Szekerešová bola rovnako spokojná. „Tety kuchárky varia výborne. Najviac mi chutí kapustová polievka.“

Skryť Vypnúť reklamu

Aj názor rodičov je dôležitý. Za svoje peniaze pýtajú kvalitu. „Šetriť na kvalite potravín pre moju dcéru? Kto vymyslel taký nezmysel?“ povedala Jana Bereňová.

Zdravie detí je najdôležitejšie

Dodávatelia sa ocitli v neľahkej situácii. Odberatelia tlačia na ceny. S ich poklesom padá kvalita. Nekvalitný tovar im jedálne vracajú. „Verejné obstarávanie nie je vhodné pre školské jedálne,“ povedal Marek Pollák, zástupca jedného z dodávateľov. „Sme schopní dodať lacné cestoviny, kompót a iné suroviny. Každý však rýchlo zistí rozdiel.“

Podľa Dáši Biňasovej, hlavnej kuchárky jedálne ZŠ P. Škrabáka, je kvalita jedál priamo úmerná kvalite potravín použitých na jej prípravu. „Každý normálny občan vie, že najlacnejšia potravina nemôže byť najlepšia.“

Skryť Vypnúť reklamu

Škoda, že si to neuvedomujú úradníci, ktorí sa oháňajú legislatívou prebratou z Bruselu. Zdravie detí by malo mať prednosť pred nezmyselnými zákonmi.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 943
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 636
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 705
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 434
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 979
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 349
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 999
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 791
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 652
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 562
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Zábiedove skončilo približne sedemtisíc ton úletu.

V katastri Hladovky a Zábiedova skončilo 32-tisíc ton úletu z OFZ Istebné. Inšpekcia životného prostredia tvrdí, že nesprávnym skladovaním a uložením sa z neho stal nebezpečný odpad.

19m
V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

24 h
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

21 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

13 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?