DOLNÝ KUBÍN. Zákon núti jedálne nakupovať lacné, ale zároveň nekvalitné potraviny. Radšej sa riadia vyhláškou ministerstva školstva, ktorá naopak prikazuje variť z výberových, najkvalitnejších surovín.
Mlynské kolesá
Jedáleň Obchodnej akadémie a Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne navštevuje približne 500 stravníkov. Potrebujú kvalitnú stravu. „Najlacnejšie suroviny znamenajú druhú triedu a horšiu kvalitu,“ povedala Irena Škrabáková, vedúca školskej jedálne. „Nedovolím si dať na stôl obitý, čierny banán, alebo uvariť jedlo z vajec výklepkov. Kontrolóri z hygieny by s tým tiež nesúhlasili. Nikto nebude riskovať črevnú epidémiu.“
Vedúca prirovnala vzniknutú situáciu ku dvom mlynským kameňom, ktoré ich drvia. „Koho máme poslúchať? Ako pritom neporušiť zákon?“
Zároveň upozornila, že zatiaľ neprišla žiadna kontrola na dodržiavanie podmienok verejného obstarávania. „Zodpovední úradníci na ministerstve sú si asi vedomí rozporu dvoch zákonov.“
Najlepší rozhodcovia
Anna Bakošová, vedúca jedálne ZŠ P. Škrabáka, kde obeduje 350 detí, žiada vyradiť školské jedálne zo systému verejného obstarávania. „Pre nás je najdôležitejšia spokojnosť detí a ich rodičov. Preto si žiadna vedúca nedovolí nakupovať nekvalitné potraviny.“
Deti sa oklamať nedajú. Zdvihnutý palec druháka Michala Pilarčíka jasne vyjadril názor na obed na tanieri. Veronika Szekerešová bola rovnako spokojná. „Tety kuchárky varia výborne. Najviac mi chutí kapustová polievka.“
Aj názor rodičov je dôležitý. Za svoje peniaze pýtajú kvalitu. „Šetriť na kvalite potravín pre moju dcéru? Kto vymyslel taký nezmysel?“ povedala Jana Bereňová.
Zdravie detí je najdôležitejšie
Dodávatelia sa ocitli v neľahkej situácii. Odberatelia tlačia na ceny. S ich poklesom padá kvalita. Nekvalitný tovar im jedálne vracajú. „Verejné obstarávanie nie je vhodné pre školské jedálne,“ povedal Marek Pollák, zástupca jedného z dodávateľov. „Sme schopní dodať lacné cestoviny, kompót a iné suroviny. Každý však rýchlo zistí rozdiel.“
Podľa Dáši Biňasovej, hlavnej kuchárky jedálne ZŠ P. Škrabáka, je kvalita jedál priamo úmerná kvalite potravín použitých na jej prípravu. „Každý normálny občan vie, že najlacnejšia potravina nemôže byť najlepšia.“
Škoda, že si to neuvedomujú úradníci, ktorí sa oháňajú legislatívou prebratou z Bruselu. Zdravie detí by malo mať prednosť pred nezmyselnými zákonmi.