ORAVICE. Teploty klesajú pod mínus dvadsať stupňov. V horách je viac ako meter snehu. Lesníci však zver, ktorá by uhynula v dôsledku silných mrazov, nenachádzajú. „Samozrejme, hynú, no nie pre vysoké mrazy,“ hovorí Ján Krušpán, vedúci oravického ochranného obvodu Štátnych lesov Tatranského národného parku. „Ak by sme nenachádzali strhnutú zver, čosi by nebolo v poriadku. Ubúdalo by šeliem. Taký problém však zatiaľ nemáme.“
Sezóna prikrmovania
Stav núdze pre zvieratá vo voľnej prírode trvá podľa zákona od 1. novembra do konca februára. V tomto rozmedzí by mali zveri pomôcť prežiť lesníci a ochranári. Prikrmovacie obdobie však väčšinou býva dlhšie a určuje si ho zver. „Ak je teplejšie, alebo je málo snehu, prikrmovať je zbytočné,“ povedal lesník „Zver ku krmelcom nepríde, má vlastné zdroje potravy, zdržiava sa vysoko v horách. Ak sa však ochladí, alebo napadne viac snehu, sťahuje sa dole a vtedy potrebuje aj našu pomoc.“
Tento rok začala prikrmovacia sezóna v polovici decembra. Trvať bude podľa lesníkov približne do polovice apríla, vtedy začne rásť prvá tráva. Zo začiatku boli dávky menšie. Narastajú s pribúdajúcim snehom a silnejúcimi mrazmi. „Žerú veľa, aby mali dostatok energie na behanie vo vysokom snehu. Samice potrebujú ešte viac. Musia vytvárať viac tepla aj pre mláďa.“
Suchá strava
Fyziologické procesy zvierat sa menia ešte pred prvým snehom, prechádzajú na tak-zvaný suchý režim. Šťavnatú trávu nahrádzajú v ich jedálničku suché steblá, výhonky, ihličie. Ich potrebám lesníci prispôsobujú aj zloženie krmiva, ktoré im počas zimy nosia.
„Šesťdesiat percent tvorí nadrobno zošrotované ihličie a vetvy,“ hovorí Krušpán. „K tomu pridávame ovos, pomletú kukuricu a výživové prvky.“
Zmes pripravujú raz do týždňa, aby bola čerstvá. V oravickom ochrannom obvode je na ploche približne dvetisíc hektárov šesť prikrmovacích miest. Za týždeň do krmelcov lesníci nasypú dve tony krmiva, denne necelých tristo kíl. Prikrmujú približne 150 kusov vysokej zveri. Ku krmelcom však často okrem jelenej a srnčej zveri chodia aj diviaky, na jar a na jeseň medvede, na zvyškoch si pochutia sojky i hraboše.