Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Zvieratám pomáha pred zamrznutím pestrá strava od lesníkov

Zimu prežívajú aj vďaka špeciálnemu krmivu.

Zver chodí ku krmelcom najmä v noci, cez deň len veľmi zriedka.Zver chodí ku krmelcom najmä v noci, cez deň len veľmi zriedka. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ORAVICE. Teploty klesajú pod mínus dvadsať stupňov. V horách je viac ako meter snehu. Lesníci však zver, ktorá by uhynula v dôsledku silných mrazov, nenachádzajú. „Samozrejme, hynú, no nie pre vysoké mrazy,“ hovorí Ján Krušpán, vedúci oravického ochranného obvodu Štátnych lesov Tatranského národného parku. „Ak by sme nenachádzali strhnutú zver, čosi by nebolo v poriadku. Ubúdalo by šeliem. Taký problém však zatiaľ nemáme.“

Sezóna prikrmovania

Stav núdze pre zvieratá vo voľnej prírode trvá podľa zákona od 1. novembra do konca februára. V tomto rozmedzí by mali zveri pomôcť prežiť lesníci a ochranári. Prikrmovacie obdobie však väčšinou býva dlhšie a určuje si ho zver. „Ak je teplejšie, alebo je málo snehu, prikrmovať je zbytočné,“ povedal lesník „Zver ku krmelcom nepríde, má vlastné zdroje potravy, zdržiava sa vysoko v horách. Ak sa však ochladí, alebo napadne viac snehu, sťahuje sa dole a vtedy potrebuje aj našu pomoc.“

Skryť Vypnúť reklamu

Tento rok začala prikrmovacia sezóna v polovici decembra. Trvať bude podľa lesníkov približne do polovice apríla, vtedy začne rásť prvá tráva. Zo začiatku boli dávky menšie. Narastajú s pribúdajúcim snehom a silnejúcimi mrazmi. „Žerú veľa, aby mali dostatok energie na behanie vo vysokom snehu. Samice potrebujú ešte viac. Musia vytvárať viac tepla aj pre mláďa.“

Suchá strava

Fyziologické procesy zvierat sa menia ešte pred prvým snehom, prechádzajú na tak-zvaný suchý režim. Šťavnatú trávu nahrádzajú v ich jedálničku suché steblá, výhonky, ihličie. Ich potrebám lesníci prispôsobujú aj zloženie krmiva, ktoré im počas zimy nosia.

„Šesťdesiat percent tvorí nadrobno zošrotované ihličie a vetvy,“ hovorí Krušpán. „K tomu pridávame ovos, pomletú kukuricu a výživové prvky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Zmes pripravujú raz do týždňa, aby bola čerstvá. V oravickom ochrannom obvode je na ploche približne dvetisíc hektárov šesť prikrmovacích miest. Za týždeň do krmelcov lesníci nasypú dve tony krmiva, denne necelých tristo kíl. Prikrmujú približne 150 kusov vysokej zveri. Ku krmelcom však často okrem jelenej a srnčej zveri chodia aj diviaky, na jar a na jeseň medvede, na zvyškoch si pochutia sojky i hraboše.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 448
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 342
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 13 176
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 447
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 288
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 832
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 912
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 808
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 717
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 811
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?