Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Do Rakúska za prácou, naspäť s manželom

Predávať ruky s čistou hlavou je lepšie, ako predávať lacno hlavu.

Pri najväčšom tirolskom jazera nie je núdza ani o prácu, ani o oddych.Pri najväčšom tirolskom jazera nie je núdza ani o prácu, ani o oddych. (Zdroj: ARCHÍV JS)

MEDZIBRODIE NAD ORAVOU. Stalo sa to v hoteli pod rakúskymi Alpami. Umývač riadu sa zahľadel do chyžnej. Vzali sa vlani, po trojročnej známosti. Vladimir Nikolajevič Smirnov z ukrajinského Žitomiru a Jana z Medzibrodia. V Rakúsku žil desať rokov, jeho žena o polovicu menej. Na Oravu prišli v októbri. Len čo si nájdu novú prácu, vrátia sa späť.

Istota je všetko

Vladimir je vyštudovaný historik. Na rodnej Ukrajine mu najviac prekáža neistota. „Dnes sedíš v base, zajtra si prezident. A naopak. Bezdomovec nemá kde prespať. Úrad ti nájde prácu, ale za 30 eur. Keby som chcel robiť kariéru, ostal by som doma. No radšej sa budem živiť rukami v Rakúsku, ako predávať doma hlavu zadarmo, veď docent na vysokej škole zarába 150 eur. Chcem mať pokoj a normálnu rodinu. Kto má istotu, má všetko. Tu viem, že keby sa mi niečo stalo, moje deti od hladu nezomrú. U nás túto istotu nemám.“

Skryť Vypnúť reklamu

Preč odišla aj jeho mama. Desať rokov robila v Ríme opatrovateľku, môže sa tam kedykoľvek vrátiť. Vladimir v Rakúsku začínal na zeleninovej farme.

„Nemám pätnásť ani dvadsať. Mladý človek má v hlave obrazovky, nimi sa riadi. S pribúdajúcim vekom sa priority zmenia. Na Orave som rád, dobre sa tu žije.“

Nikto neprišiel ostať

Jana pracovala ako predavačka v Oravskom Podzámku. Do Rakúska odišla s bývalou spolužiačkou. Zarobiť si, ostať neplánovala. „Každý sa chce vrátiť domov. No stále sa to mení. Dnes si poviem, že ešte rok a za mesiac skončím. Nikdy neviete, čo vám napadne. Únava i psychika robia svoje.“

Sezónni pracovníci bývajú na hotelovej ubytovni, po jednom, po dvoch. Za ubytovanie ani za stravu neplatia. V hoteli pre 250 ľudí robia šesť dní do týždňa po osem a pol hodiny. Jana začína o siedmej, zvyčajne končí o piatej. Hostia sú rôzni. Najväčší neporiadok je po Holanďanoch. „Neviete, či máte upratovať alebo radšej zavrieť dvere. Ale tringelty nechávajú. Aj lístočky s poďakovaním za pekne ustlané postele.“

Skryť Vypnúť reklamu

K nákupom cez voľno Jana v lete pridáva turistiku. V Achensee pri najväčšom tirolskom jazere je vždy čo robiť.

Mozog treba šetriť

Potrebné minimum – tak manželia hodnotia úroveň znalosti nemčiny. Štvrtinu personálu v hoteli tvoria Slováci – jeho útrobami sa preto nesie nemčina i slovenčina. „Keď som niečo potrebovala, slovenské kolegyne mi pomohli. Vždy sa niekto našiel, kto mi rozumel.“

Argument, že lepšia znalosť jazyka znamená lepšiu prácu, Vladimír spochybňuje. „Čo je lepšia práca? Pomocník kuchára, ktorému rozkazuje 16-ročný chlapec, ktorý ledva skončil školu? Alebo šéf zmeny, ktorý nesie za všetko zodpovednosť? Ako umývač riadu som sám sebe pánom. Jazyk ovládam tak, ako potrebujem. Keď idem na úrad, pozriem si, čo mi tam treba. Mozog nie je smetný kôš. Treba ho šetriť, všetko tam nevojde.“

Skryť Vypnúť reklamu

Chlieb a hry

Jane chýbajú šiesti súrodenci. Pozrieť ju v druhom domove bol zatiaľ iba synovec. Vladimir je jedináčik. Z Ukrajiny si necháva posielať knihy, dévédéčka s tamojšími seriálmi a filmovými novinkami a lieky – v lekárni predávajú antibiotiká ako celaskon. Z Oravy do Rakúska najčastejšie cestujú korbáčiky, chlapom borovička a cigarety. Ušetriť sa dá. Jana si občas kúpi oblečenie, kozmetiku či voňavku. Vladimir veľa nemíňa.

Medzinárodná hotelová láska spôsobila rozruch. Ako všetko nové. „Keď si ľudia zvyknú na robotu, nudia sa. Chlieb majú a preto potrebujú hry, všetko ich zaujíma.“

Vzťah spočiatku tajili, sami nevedeli, čo z toho napokon vzíde. Túžia po deťoch, Vladimir po dvojičkách. Veľké plány si nerobia. „Čím viac človek plánuje, tým menej toho vyjde.“

Papierovačky súvisiace so slovensko-ukrajinským manželstvom majú chvalabohu za sebou. Hoci s nálepkou prisťahovalec, pracovať chcú zatiaľ v Rakúsku. Dúfajúc, že pod šéfom, ktorý ich bude považovať za ľudí, nie za svine. Najdôležitejšie je, že sa vždy majú kde vrátiť.

Hladní alebo chorí

Spoločné Vianoce v tirolskom Achensee boli pracovné. Ako manželia mali Vianoce hneď dvakrát. Najprv v Medzibrodí, pekne po kresťansky. Za druhými, pravoslávnymi, cestovali na Ukrajinu. Deväťsto kilometrov dva dni vlakom. „Nemáme priame spoje,“ vysvetľuje Vladimir. „U nás vlak chodí naopak, aby Nemci neprišli.“

Medzibrodčanka v živote nevidela taký veľký potravinový trh – iba mäso predávali na ploche veľkej ako námestie na Bysterci. „Žasla som, čo všetko tam majú.“

Prekvapili ju aj plné reštaurácie a bary. Za osem dní sa s biedou nestretla, jej muž tvrdí, že vďaka sviatkom. „U nás sú všade potraviny a lekárne. Vyzerá to tak, že všetci sú hladní alebo chorí. Len pri mojom dome je 14 potravín, tri nonstop. Tri lekárne, jedna nonstop. A dvaja notári, neviem, čo robia.“

Tucet jedál

„Nie som zvyknutý mať na večeru chody,“ hovorí Vladimir. „U nás je cez sviatky stále plný stôl vareného jedla.“

Večer 6. januára je svätý, nie štedrý. Jedlá sú pôstne vrátane ryby, zato 12 druhov. Obdobou oblátok s medom je kuťa – pšeničná kaša s medom, makom a hroznom. Večerajú dlhšie, darčeky si nedávajú. „Polnočná je pre fanatikov. Normálni ľudia idú do kostola až ráno. Koledovanie je v móde, zvyk udržiavajú najmä mladí. Nechodia iba po rodine, ale od domu k tomu. Zaspievajú, čosi zjedia, čakajú peniaze. Lepšie neotvoriť,“ konštatuje Ukrajinec.

Ryba pod kožuchom

Janu na Ukrajine šokoval sviatočný stôl. „My sa najeme, popraceme a dáme na stôl chlebíčky. Tam je varené na stole stále. Každý má pred sebou tanier a ponúkne sa, kedy chce. „Lebo u nás sa bez jedla nepije, bez jedla pijú iba alkoholici,“ skáče manželke do reči Vladimir.

„Veľmi mi chutila rybacina,“ pokračuje Jana. „Polievka, ryba v paradajkovom pretlaku a pod kožuchom. Sleď, majonéza, uvarené pokrájané zemiaky, majonéza, mrkva, majonéza, cibuľa, navrch cvikla, s majonézou. Nechá sa odstáť, vynikajúce.“

Sladké je torta

Vladimirovi oravská kuchyňa chutí. Na halušky s bryndzou a koložvársku kapustu nedá dopustiť. Tradičné slovenské jedlo nechýbalo ani na štedrovečernom stole. „U nás je kapustnica, halušky s bryndzou a ryba so šalátom,“ hovorí Jana. Pre manžela z cudziny je ale nepochopiteľné pečenie – doma a vo veľkom. „Koláče kupujeme. A najmä tortu. Tú nosíme aj na návštevu. Je veľmi sladká, až príkra – pasuje k horkému čaju.“

Ani vaječný likér, ani punč, ani grog. Na Ukrajine sa pije vodka, pivo a polosladké víno, najlepšie gruzínske. A arménsky koňak.

Najväčší sviatok

„U nás ľudia uznávajú dva sviatky, vlastné narodeniny a Silvester,“ hovorí Vladimir. V posledný deň roku, si postavia stromček, deti dostanú darčeky od Deda Mráza. Ostatní členovia rodiny si na ne nepotrpia. Korene okázalého slávenia Silvestra siahajú do bývalého režimu.

„Veriaci si pripomínali Vianoce potichu. A komunisti sa rozhodli urobiť zo Silvestra hlavný sviatok. Pretrvalo to dodnes. Keď sa kohokoľvek opýtate, aký je najväčší sviatok, odpovie vám, že Silvester.“

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  3. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  7. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  10. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 742
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 11 027
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 784
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 7 617
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 6 555
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 801
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 4 673
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 318
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 810
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 867

Blogy SME

  1. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  2. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  3. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  4. Štefan Vidlár: Darmožráč
  5. Rudolfa Vallová: Je ľahko kritizovať každú vládu
  6. Vlasta Žampová: Čo ma /nás zaujíma???
  7. Radovan Kazda: Všetko je inak. Na Madagaskare nehladujú pre zmenu klímy
  8. Viktor Pamula: Pomoc pre Jakubka
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 463
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 246
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 852
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 807
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 740
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 587
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 185
  8. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 033
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Mária Remeňová zastrieľala v stoji čisto a v rytme.

Po druhej streľbe bola rodáčka z Hruštína najlepšia zo Sloveniek.


7 h
Starosta Nižnej Jaroslav Rosina

So starostom Nižnej, jednej z najväčších obcí Oravy, o živote počas covidu.


7 h
Ilustračné foto.

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


24 h
Jozef Luscoň

Na Slovensku bol jedným z najstarších gajdošov, v Oravskej Polhore posledným z pôvodnej generácie známych gajdošských rodov.


2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


24 h

Odporúčajú ľuďom, aby sa pohybovali v skupinkách.


2. dec

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Nehoda sa zaobišla bez zranení. Univerzitná nemocnica v Martine bola nútená presťahovať oddelenia Gynekologicko-pôrodníckej kliniky do náhradných priestorov.


a 1 ďalší 2. dec

Blogy SME

  1. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  2. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  3. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  4. Štefan Vidlár: Darmožráč
  5. Rudolfa Vallová: Je ľahko kritizovať každú vládu
  6. Vlasta Žampová: Čo ma /nás zaujíma???
  7. Radovan Kazda: Všetko je inak. Na Madagaskare nehladujú pre zmenu klímy
  8. Viktor Pamula: Pomoc pre Jakubka
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 463
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 246
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 852
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 807
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 740
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 587
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 185
  8. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 033
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu