Vianoce oravských starostiek

Čo nesmie chýbať na štedrovečernom stole, čo pečú, ako trávia sviatky?

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

Mária Ondreková, Beňadovo

Keďže mám šesť a veľkú rodinu, vždy som patrila medzi vyťažené ženy. Kým boli deti malé, na pečenie som nemala čas. Koláče som kupovala. Deti mali rady medové krémeše, tak tie sme piekli. Na Štedrý deň až do večera sme držali pôst, na stole však nesmeli chýbať makové a orechové štrúdle z kysnutého cesta. Jedli sme ich počas dňa. Na štedrovečernom stole nesmie u nás okrem klasickej kapustnice a ryby chýbať jedlo, ktoré voláme Kubo. Na toto jedlo potrebujeme veľa sušených húb, ktoré päť až desať minút predvaríme, pol deci oleja, väčšie jačmenné krúpy, štipku soli. Príprava je jednoduchá. Do oleja vložíme huby a miešame. Keď sa voda z húb vyparí, pridáme krúpy, soľ a zalejeme vodou v pomere 1:2. Dusíme na miernom ohni. Pred podávaním treba Kuba premiešať, pretože huby zostanú navrchu. Toto jedlo som sa naučila variť od svokry, ona zas od svojej matky. Kuba miluje celá rodina, varíme ho len na Štedry deň a vždy sa naň tešíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Je rozdiel pripravovať sa na Vianoce, keď sú deti malé. Vtedy to bolo pre mňa oveľa hektickejšie, možno je to aj tým, že s pribúdajúcim vekom sa menia hodnoty. Už nemusím mať perfektne upratané, darčeky tiež nemusia byť na jednotku. Vymenili sme ich za spoločne strávené chvíle. Jediné, na čom si dám záležať, je vianočná výzdoba domu.

ondrekovaweb.jpg

Viera Mazúrová, Oravská Lesná

Už viac ako dvadsať rokov nesmú chýbať na stole vanilkové rožky, recept mám od mamy. Pri pečení zapájam do atmosféry Vianoc celú rodinu. Pri tom nám syn Matej vyhráva vianočné piesne, spievame si pri tom a to si nenechám ujsť ani pri nedostatku času.

Okrem vanilkových rožkov budem tento rok piecť medové rezy a linecké zlepované.

U nás doma je tiež veľmi dôležitá vianočná výzdoba, nielen na stromčeku, ale aj dome. Na okná a balkón dáme do kvetináčov vetvičky zo stromov, ozdobíme ich a rozsvietime celý dom.

SkryťVypnúť reklamu

Robíme všetko, aby na Štedrý deň bolo všetko prichystané a mohli ho stráviť v pokoji. Je to pre nás dôležitejšie ako množstvo darčekov pod stromčekom. Spoločne potom ideme na polnočnú svätú omšu, po nej prídeme zaspievať vianočnú koledu mojej mame, ktorá sa narodila práve po polnoci na Vianoce.

Recept na starostkine vanilkové rožky: 260 g hladkej múky, 220 g masla alebo rastlinného tuku,50 g vanilkového cukru, 70 g zomletých orechov, 1 vajce.

V preosiatej múke rozmrvíme maslo, pridáme vanilkový cukor, orechy, vajce a zamiesime. Z vypracovaného cesta na doske posypanej múkou urobíme šúľok, ktorý pokrájame na malé kúsky, sformujeme do tvaru rožkov, poukladáme na plech a pečieme. Upečené obalíme vanilkovým a práškovým cukrom.

mazurovaweb.jpg

Milada Antalová, Párnica

S prípravou na najkrajšie sviatky v roku začíname už prvú advetnú nedeľu, zapaľujeme sviečku na adventnom venci. Zároveň oficiálne zažíname vianočnú výzdobu na našej chalúpke. Na stole sa objavujú oblátky, dievčatá píšu listy Ježiškovi a v prehrávači začínajú znieť vianočné koledy. Čo sa týka vianočného pečiva, všetci ho zbožňujeme. Aj keď okrem medovníčkov sa u nás doma nepečie. Ostatné vianočné koláče dávame upiecť šikovným cukrárkam. Pečenie medovníčkov je hlavne o atmosfére, ktorú so sebou prináša. Vôňa medovníkového cesta, krásna vianočná koleda a žiarivé oči mojich detí, to je čaro Vianoc. Výsledok nie je vždy nádherný, o to viac chutí upečený medovník. Tvary si deti vymýšľajú samé, veľakrát nepotrebujú ani formičky.

SkryťVypnúť reklamu

Na Štedrý deň dopoludnia chodíme s vianočnou nádielkou do obory a nosíme zvieratám rôzne pochutiny. Zvyčajne to spojíme aj so sánkovačkou alebo prechádzkou. Obed je veľmi ľahký. K štedrovečernému stolu si sadáme o šiestej večer. Nesmie chýbať vianočné želanie od každého člena rodiny, vianočná koleda a jedno voľné miesto pri stole pre náhodného hosťa. Vianočné menu je tradičné, kapusnica, ryba a šalát. Pred rozdávaním darčekov si deti pripravia program, ktorý pozostáva z kolied, vinšov, básničiek a vlastnoručne vyrobených kostýmov.

antalovaweb.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  8. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 428
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 141
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 455
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 292
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu