BREZOVICA. Ľudia reagujú na vykázanie pojazdných, prevažne poľských predajní z obcí nespokojnosťou a nadávkami. Adresujú ich starostovi a pracovníkom veterinárnej a potravinovej správy. Ak totiž pri kontrole zistia nedostatky, zakážu predaj potravín a vozidlo musí z obce preč. Ľudia majú pocit, že ich oberajú o možnosť kúpiť si lacné potraviny. Pri podrobnejšej prehliadke predajného auta by však nákupcom neraz prišlo nevoľno.
Obchod neujde
„Nezbrojíme proti predajcom potravín z automobilov,“ hovorí Pavol Cserei z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Dolnom Kubíne. „Musia však dodržiavať rovnaké pravidlá ako predajcovia v klasických obchodoch. A spotrebitelia by mali dostávať bezpečné a kvalitné potraviny.“
Veterinári robia pravidelné námatkové kontroly v malých i veľkých obchodoch. Prvoradá je čistota, hygiena, potraviny musia byť správne označené, uložené, dodržané skladovacie podmienky, dátum spotreby, minimálna trvanlivosť. Za každé porušenie hrozia pokuty. „Mnohí predajcovia v pojazdných predajniach predávajú v nevyhovujúcich podmienkach. Majitelia takzvaných kamenných obchodov však na rozdiel od nich nemôžu pred kontrolou ujsť.“
Mix aj napriek zákazu
Cudzinec, predávajúci na našom území, musí byť zaregistrovaný na príslušnej RVPS. Mäso a mäsové výrobky môže predávať len v špeciálnych autách s chladiacimi boxmi. Povolenie im vydáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Predajcovia však často predávajú z iného vozidla, než úrad schválil. „Auto musí byť rozdelené na dve časti. Vzadu chladiaca miestnosť, vpredu pult. Deliacu stenu však mnohí zrušia, aby im dnu vošlo viac tovaru.“
Aj takto vyzerá mäso v pojazdných predajniach. Špinavé od prepraviek.
Mäso a výrobky z neho, ktoré musia byť balené, no väčšinou nie sú, sa tak miešajú s keksmi, vegetou, údenými či mrazenými rybami, syrmi, maslom, cukrom. S mäsovými výrobkami sa predávať nesmú. Problémom je neraz aj preukázanie pôvodu potravín.
Pokuty nezaberajú
V lete je v predajnom aute horúco, v zime v ňom mrzne. Aj napriek tomu, že väčšina takýchto potravín by sa mala skladovať pri teplote od nula do sedem stupňov. Mrazené filé za pár hodín rozmrzne. Čo predajca nestihne predať, putuje večer opäť do mraziaceho boxu.
Každý výrobok musí mať popis v slovenskom jazyku, keďže sa predáva na našom území. V deväťdesiatich percentách chýba. O muchách, ktoré po nebalených výrobkoch lietajú, radšej ani nehovoríme.
„Niektoré prepravky akoby predajcovia ani neumývali,“ hovorí Peter Čuleň, riaditeľ RVPS. „Je v nich prach, špina, zaschnutá krv. Podobne vyzerajú aj autá, v ktorých potraviny vozia.“
Veterinárna správa spolupracuje s obcami, s políciou, rokuje s colnou správou. „Novela zákona o potravinách prikazuje obciam nahlasovať ambulantný predaj potravín príslušnej RVPS. Začíname mať lepší prehľad o takomto predaji, účinnejšia je aj kontrola. Ak zistíme porušenie noriem, uložíme mu pokutu, aj zákaz predaja,“ hovorí riaditeľ.
O problematike hovorili zástupcovia RVPS na ostatnom zasadnutí Združenia miest a obcí Hornej Oravy. Starostovia sa dohodli, že aj v spolupráci s regionálnou a potravinovou správou budú ambulantných predajcov častejšie kontrolovať.