DOLNÝ KUBÍN. Viac ako desaťtisíc eur za porušenie zákonov súvisiacich s ochranou zdravia pribudlo do štátnej pokladnice po kontrolách pracovníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne (RÚVZ).
Trochu štatistiky
Rok 2011, od januára do septembra: viac ako štyridsať blokových pokút v celkovej výške takmer 1200 eur. Desať prípadov úhrady nákladov spojených s vyšetrovaním vzoriek pitných vôd, potravín, vôd na kúpanie a piesku z detských pieskovísk po laboratórnom dôkaze, že boli zdraviu škodlivé – necelých 1600 eur.
Zhruba 6900 eur zaplatili siedmi vinníci za porušenie zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ďalších 430 pribudlo za tri porušenia zákona o potravinách.
„Uložili sme aj pokutu 99 eur v priestupkovom konaní plus trovy 16 eur za neumožnenie dieťaťu podrobiť sa povinnému očkovaniu proti prenosným chorobám,“ hovorí regionálny hygienik Jozef Kereškéni.
Široká i Zubrohlava
Zatiaľ najvyššiu pokutu, 3300 eur, vyfasoval podnikateľ z Dolného Kubína, ktorý bez odobrenia úradu spustil v Širokej prevádzku na pílenie a hobľovanie dreva (o prípade sme písali v predchádzajúcom čísle novín). Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia porušil hneď niekoľkokrát. Pokutu spláca.
Rovnaký zákon, aj keď v menšom rozsahu, ignorovala firma z Bratislavy, zhodou okolností, takisto podniká v Širokej. Spustenie prevádzky na výrobu a montáž plastových okien tak sprevádzala tisíceurová pokuta.
Rovnakú sumu zaplatila súkromná spoločnosť zo Zubrohlavy. „Okrem iného nezabezpečila zhodnotenie zdravotného rizika súvisiaceho s používaním farieb, lakov a tmelov ani preventívnu lekársku prehliadku pre zamestnancov,“ povedal Kereškéni.
Aj Zázrivá
Štvrté miesto v rebríčku najvyšších pokút, za 950 eur, patrí žilinskému prevádzkovateľovi penziónu v Zázrivej. „Nezabezpečil pri výrobe pokrmov ich zdravotnú neškodnosť a zachovanie výživovej a zmyslovej hodnoty, nedodržal zásady správnej výrobnej praxe, dôsledne nekontroloval podmienky dodržania zdravotnej neškodnosti uskladňovaných potravín, nezabezpečil čistotu zariadenia a prevádzkových priestorov, uchovávanie hotových pokrmov v súlade s právnymi predpismi, nedodržal teplotu pripravených pokrmov po ukončení ich technologického spracovania,“ rekapituluje regionálny hygienik.
Čo sa zlepšilo
Hygienici nielen karhajú. V porovnaní s minulosťou považujú rok 2011 za lepší vo viacerých oblastiach, „aj zásluhou dozorovej aj sankčnej činnosti zamestnancov RÚVZ“.
Reštaurácie sa priestorovo prispôsobili nefajčiarom. V kuchyniach pribúda kvalitné antikorové vybavenie. Jedálničky sú pestrejšie, so zoznamom možných alergénov. Máme zdravšiu vodu. „Zlepšilo sa dodržiavanie používania ochranných pomôcok a bezpečnostných prestávok na pracoviskách s nadmerným hlukom, takisto poskytovanie nápojov v pracovnom prostredí s nepriaznivými mikroklimatickými podmienkami.“
Najmä vďaka rekonštrukciám sa skvalitnila hygiena v školách, vyššiu úroveň dosahujú aj ubytovacie zariadenia. „A v neposlednej miere sa zlepšil hygienicko – epidemiologický režim na lôžkových oddeleniach nemocníc ako i návyky personálu pri ošetrovaní pacientov.“