Na dôrobku sa zišli aj tí, ktorí nerobili

Mláťačku, cepy a kadečo iné dotiahli na lúčku Pod Závozom organizátori pokusného podujatia Dôrobek v Habovke.

Pri mláťačke sa zišli pamätníci i obdivovatelia.Pri mláťačke sa zišli pamätníci i obdivovatelia. (Zdroj: PETER LEGINUS)

S čriepkami z minulosti sa chceli podeliť starší s mladšími.

HABOVKA. Bol to vraj nultý, teda pokusný, ročník, no jednotku by si zaslúžil. Dedina, i jej návštevníci, sa stretli pri mláťačke. Starí otcovi a staré mamy, ale aj zopár mladších, ktorí vyrastali na gazdovstve, ukázali kus histórie. Zožali potlesk.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Starodávnym spôsobom

Cepmi sa v dedine mlátilo do konca 30. rokov minulého storočia. Po polstoročí zahučala aj vejačka na čistenie zrna.

Naviac pozornosti však pútal dômyselný stroj na mlátenie obilia. Sedemdesiatnici a osemdesiatnici sa hrdo chopili snopkov, viazania a odnášania vyplátenej slamy, zrna. Nevadilo im ani šantenie detí okolo. „Aj my sme tak robili, keď sme boli malí.“

SkryťVypnúť reklamu

Prvým živnostníkom v Habovke, ktorý sa zaoberal mlátením obilia strojom bol Karol Klimek.

Aj keď stroj nestíhal, ľudia odmietali mlátiť v nedeľu a vo sviatok, radšej robili v noci. V roku 1952 už boli v obci dve mláťačky, nemali problém omlátiť 400 metrákov jačmeňa a 2238 ovsa.

Bez kávy to nešlo

„A káva už bola?“ pýtali sa pamätníci. Kým biela káva bývala kedysi na gazdovskom stole bežným nápojom, k mláteniu sa zvykla podávať vylepšená, so zrnkovou kávou a škoricou. Na Dôrobku v Habovke piekli ženy na špahriete Starkej kabáč, nechýbal čerstvý ovčí syr. Záver patril zemiakom pečenými v pahrebe.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 375
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 122
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 452
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 370
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu