Syrárske všeličo

Tvorivosť a novosť pri výrobe ovčích, ale najmä parených syrov sú vizitkou už tradičného podujatia Novotská hrudka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV HK)

NOVOŤ. Viac ako päťsto ľudí neodradilo počasie a dali sa zlákať programovou ponukou syrárskych jarmokov. Na ich 6. ročníku počas prvého júlového víkendu vystavovalo a súťažilo až 22 výrobcov umelecky tvarovaných parených syrov z kravského mlieka a šesť výrobcov ovčieho hrudkového syra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ovčie hrudky

Porota posudzovala vzhľad, konzistenciu, chuť a vôňu. Najlepšie ovčie hrudkové syry vyrobili: Oravská Lesná, Agrovex Novoť, Zúbek Bertin, Agrotour Vasiľov a PD Žiarec Tvrdošín.

„Tieto syry mali pekný tvar a dobrú konzistenciu. Rozdiel bol najmä v stupni prekysnutia a tým aj v kyslosti a vôni syra,“ povedal predseda poroty Karol Herian.

SkryťVypnúť reklamu

„Z hľadiska zdravotnej bezpečnosti a aj plnšej chuti by bolo lepšie, aby sa ovčie hrudky predávali dobre vykysnuté v teplom prostredí a mali dva až tri dni. Takéto syry sú plnšej a bohatšej chuti, majú už hladšiu konzistenciu, sú stráviteľnejšie a po zdravotnej stránke bezpečnejšie.“

Umelecké diela

Figurálne kolekcie parených a čiastočne aj údených syrov boli akoby umeleckým dielom. Ceny si odniesli: Elena Kubaľová, Marta Kocúrová, Eva Blažeňáková, Jozefína Mikolajčíková a Angela Kosmeľová.

„Napriek tomu, že kolekcie sú veľmi krásne, a na Slovensku ojedinelé, mali by byť aj dobrej konzistencie a chutné,“ povedal Herian. Pri spracovaní syrového cesta je veľmi dôležitá súhra optimálnej kyslosti syra, teploty pariacej vody a času parenia. V tom spočíva umenie dobrej chuti a konzistencie. Ak sa cesto parí dlhšie, je chuťovo prázdne. Kyslosť syra zas robí parený syr pevnejším alebo mäkším. Chuť i konzistenciu pareného syra ovplyvňuje aj teplota parenia.

SkryťVypnúť reklamu

Škrty v programe

„Pre návštevníkov sme pripravili mnohé sprievodné akcie, žiaľ, pre nepriaznivé počasie sa nie všetky podarilo ponúknuť,“ povedal Jozef Kondela, riaditeľ Agrovexu a hlavný organizátor syrárskych jarmokov v Novoti. Podujatie pripravuje s cieľom prezentovať pracovitosť a tvorivosť Oravcov.

„Syrové výrobky sú nielen krásne a chutné, ale môžu byť i zdrojom finančného prilepšenia si obyvateľov severnej Oravy, môžu pomôcť miestnej agroturistike, ale i prispieť k zachovaniu vidieckeho prostredia.“

Autor: hk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 768
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 983
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 659
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 873
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 195
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 722
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu