Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Syrárske všeličo

Tvorivosť a novosť pri výrobe ovčích, ale najmä parených syrov sú vizitkou už tradičného podujatia Novotská hrudka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV HK)

NOVOŤ. Viac ako päťsto ľudí neodradilo počasie a dali sa zlákať programovou ponukou syrárskych jarmokov. Na ich 6. ročníku počas prvého júlového víkendu vystavovalo a súťažilo až 22 výrobcov umelecky tvarovaných parených syrov z kravského mlieka a šesť výrobcov ovčieho hrudkového syra.

Ovčie hrudky

Porota posudzovala vzhľad, konzistenciu, chuť a vôňu. Najlepšie ovčie hrudkové syry vyrobili: Oravská Lesná, Agrovex Novoť, Zúbek Bertin, Agrotour Vasiľov a PD Žiarec Tvrdošín.

„Tieto syry mali pekný tvar a dobrú konzistenciu. Rozdiel bol najmä v stupni prekysnutia a tým aj v kyslosti a vôni syra,“ povedal predseda poroty Karol Herian.

Skryť Vypnúť reklamu

„Z hľadiska zdravotnej bezpečnosti a aj plnšej chuti by bolo lepšie, aby sa ovčie hrudky predávali dobre vykysnuté v teplom prostredí a mali dva až tri dni. Takéto syry sú plnšej a bohatšej chuti, majú už hladšiu konzistenciu, sú stráviteľnejšie a po zdravotnej stránke bezpečnejšie.“

Umelecké diela

Figurálne kolekcie parených a čiastočne aj údených syrov boli akoby umeleckým dielom. Ceny si odniesli: Elena Kubaľová, Marta Kocúrová, Eva Blažeňáková, Jozefína Mikolajčíková a Angela Kosmeľová.

„Napriek tomu, že kolekcie sú veľmi krásne, a na Slovensku ojedinelé, mali by byť aj dobrej konzistencie a chutné,“ povedal Herian. Pri spracovaní syrového cesta je veľmi dôležitá súhra optimálnej kyslosti syra, teploty pariacej vody a času parenia. V tom spočíva umenie dobrej chuti a konzistencie. Ak sa cesto parí dlhšie, je chuťovo prázdne. Kyslosť syra zas robí parený syr pevnejším alebo mäkším. Chuť i konzistenciu pareného syra ovplyvňuje aj teplota parenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Škrty v programe

„Pre návštevníkov sme pripravili mnohé sprievodné akcie, žiaľ, pre nepriaznivé počasie sa nie všetky podarilo ponúknuť,“ povedal Jozef Kondela, riaditeľ Agrovexu a hlavný organizátor syrárskych jarmokov v Novoti. Podujatie pripravuje s cieľom prezentovať pracovitosť a tvorivosť Oravcov.

„Syrové výrobky sú nielen krásne a chutné, ale môžu byť i zdrojom finančného prilepšenia si obyvateľov severnej Oravy, môžu pomôcť miestnej agroturistike, ale i prispieť k zachovaniu vidieckeho prostredia.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 716
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 585
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 625
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 087
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 853
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 631
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 993
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 812
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 301
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 180
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Tanečník Kristián: Spočiatku sa ma pýtali, prečo nehrám futbal

Kristián Šimko z Klina má 12 rokov, chce dobyť tanečný parket.

Kristián na festivale Tanečno.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Ulice a námestia stíchli.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?