NOVOŤ. Viac ako päťsto ľudí neodradilo počasie a dali sa zlákať programovou ponukou syrárskych jarmokov. Na ich 6. ročníku počas prvého júlového víkendu vystavovalo a súťažilo až 22 výrobcov umelecky tvarovaných parených syrov z kravského mlieka a šesť výrobcov ovčieho hrudkového syra.
Ovčie hrudky
Porota posudzovala vzhľad, konzistenciu, chuť a vôňu. Najlepšie ovčie hrudkové syry vyrobili: Oravská Lesná, Agrovex Novoť, Zúbek Bertin, Agrotour Vasiľov a PD Žiarec Tvrdošín.
„Tieto syry mali pekný tvar a dobrú konzistenciu. Rozdiel bol najmä v stupni prekysnutia a tým aj v kyslosti a vôni syra,“ povedal predseda poroty Karol Herian.
„Z hľadiska zdravotnej bezpečnosti a aj plnšej chuti by bolo lepšie, aby sa ovčie hrudky predávali dobre vykysnuté v teplom prostredí a mali dva až tri dni. Takéto syry sú plnšej a bohatšej chuti, majú už hladšiu konzistenciu, sú stráviteľnejšie a po zdravotnej stránke bezpečnejšie.“
Umelecké diela
Figurálne kolekcie parených a čiastočne aj údených syrov boli akoby umeleckým dielom. Ceny si odniesli: Elena Kubaľová, Marta Kocúrová, Eva Blažeňáková, Jozefína Mikolajčíková a Angela Kosmeľová.
„Napriek tomu, že kolekcie sú veľmi krásne, a na Slovensku ojedinelé, mali by byť aj dobrej konzistencie a chutné,“ povedal Herian. Pri spracovaní syrového cesta je veľmi dôležitá súhra optimálnej kyslosti syra, teploty pariacej vody a času parenia. V tom spočíva umenie dobrej chuti a konzistencie. Ak sa cesto parí dlhšie, je chuťovo prázdne. Kyslosť syra zas robí parený syr pevnejším alebo mäkším. Chuť i konzistenciu pareného syra ovplyvňuje aj teplota parenia.
Škrty v programe
„Pre návštevníkov sme pripravili mnohé sprievodné akcie, žiaľ, pre nepriaznivé počasie sa nie všetky podarilo ponúknuť,“ povedal Jozef Kondela, riaditeľ Agrovexu a hlavný organizátor syrárskych jarmokov v Novoti. Podujatie pripravuje s cieľom prezentovať pracovitosť a tvorivosť Oravcov.
„Syrové výrobky sú nielen krásne a chutné, ale môžu byť i zdrojom finančného prilepšenia si obyvateľov severnej Oravy, môžu pomôcť miestnej agroturistike, ale i prispieť k zachovaniu vidieckeho prostredia.“
Autor: hk