ORAVSKÁ POLHORA. Bryndzové halušky pozná každý Slovák. Ako tradičnú špecialitu ich ochutná väčšina návštevníkov. Ako sa však správne robia? Oravskopolhorčania našli odpoveď u starých bačov.
Až keď zostalo
Skupina oravskopolhorských kuchárok má s bryndzovými haluškami úspech všade, kam príde. Varili na viacerých slovenských festivaloch, ukázali sa už aj v zahraničí. Tajomstvo prípravy prezrádza Ivan Matis. „Starý bača mi pred rokmi potvrdil, že sa na salašoch varili bryndzové halušky. Keď som sa ho opýtal, či dávali do cesta očistené a zotreté surové zemiaky, tak ako to robíme dnes, zahriakol ma. Kto by vraj mal na salaši na to čas.“
Bačovia varili halušky len vtedy, ak bola zohriata voda po oštiepkoch. Do vriacej vody nahádzali zemiaky, umyté, ale v šupke. Jedli ich omastené, so žinčicou alebo slaninou. Halušky robili až z toho, čo zostalo. „Do zvyšku primiešali múku, vodu alebo mlieko a na-robili halušky. Bolo tam viac obilnín, švábky moc nemali.“
Deň medzinárodnej kultúry
Poučenie od starších si dedinčania vzali k srdcu. Rozdiel cítia aj výrobcovia. „Z va-renej švábky sú halušky biele a mäkučké. Zo surovej tmavé a tvrdé.“ K pôvodnej receptúre pridávajú len vajcia. „Cesto je pevnejšie.“
Ukážka a ochutnávka našich, ale i poľských špecialít boli súčasťou cezhraničnej akcie Deň slovensko-poľskej kultúry začiatkom júna. Organizovala ju gmina Stryszawa. Návštevníci si pochutili na dobrotách, o zábavu mali postarané vďaka bohatému kultúrnemu programu. „Predviedli sa poľské súbory, vystúpili však aj skupiny od nás – z Oravskej Polhory, Suchej Hory i Zákamenného,“ povedal Matis.