Oravcom fliačky nechutia, majú radšej kolienka

Hrubé niťovky varia viac na hornej Orave, Dolnooravci jedia tenšie rezance.

Výroba oravských cestovín.Výroba oravských cestovín. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

RABČA. Jediná oravská cestovináreň je v Rabči. Oravské cestoviny sa od talianskych líšia hlavne cenou a chuťou. „Všetky sú z vajec, ako domáce," hovorí Július Turic, ktorý s výrobou cestovín začal pred dvanástimi rokmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianov sa nebojí, skôr Poliakov

Pre výrobu cestovín sa rozhodol, lebo na Orave žiadna nebola. Je tomu tak dodnes. Keď začínal, obchádzal iné cestovinárne, aby získal tú najlepšiu receptúru. Nakoniec prišiel na vlastnú. Nie hneď, trvalo to nejaký čas. „Skúšali sme. Obmieňali suroviny, varili, jedli," hovorí cestovinár.

SkryťVypnúť reklamu

Fotogalériu k článku nájdete tu.

V súčasnosti robí dvanásť druhov cestovín s ročnou zárukou. Pracuje na 24-mesačnej trvanlivosti. „Raz do roka musím vzorky priniesť na potravinový ústav, aby potvrdili, že sú v poriadku."

Z konkurencie talianskych cestovinových špecialít si ťažkú hlavu nerobí. „Oravské cestoviny sú iné." Viac ho trápi konkurencia z Poľska. „Neviem, ako dlho ešte udržíme súčasné ceny."

Netypické tvary ľudia nechcú

Július tvrdí, že Oravčania najradšej konzumujú rezance a kolienka. O fliačky je najväčší záujem na Liptove. „Súvisí to so špecifikami lokálnych kuchýň." Rozdiely badať aj v rámci regiónu. Hrubé rezance sa najviac jedia v okolí Zákamenného, na dolnej Orave ľudia obľubujú tenké niťovky. Cestoviny netradičných tvarov sa neujali.

SkryťVypnúť reklamu

Stroje na výrobu cestovín sú podobné mäsovým mlyncom. Zmes z múky, vody, vaječnej zmesi a kurkumy sa vloží do stroja, ten vyrobí cestovinu požadovaného tvaru. Tvar sa nastavuje na kovovom kotúči mlynčeka.

Cestoviny potom putujú do sušiarne, kde schnú pri tridsať až štyridsaťstupňovej teplote. Balia ich ručne. Za mesiac vyjdú z výrobne asi tri tony cestovín.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 190
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 925
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 614
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 743
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 360
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 261
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 692
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu