Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky

Potvrdené: Korbáčiky z Oravy sú európskou špecialitou

Oravskí korbáčikári sa tešia. Syrové špeciality dostali pod európsku ochranu.

Neúdené i udené, chránené sú jedny aj druhé.Neúdené i udené, chránené sú jedny aj druhé. (Zdroj: ŠTEFAN DÚHA)

DOLNÝ KUBÍN. Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik a Tekovský salámový syr rozšírili zoznam chránených zemepisných označení vedený Európskou komisiou.

Žiadny rozdiel

„Máme radosť," povedal Ján Záň, predseda Združenia zázrivských korbáčikárov, ktoré združuje 13 výrobcov. „Očakávame zlepšenie predaja."

Okrem zemepisného názvu nie je vo výrobkoch žiadny rozdiel. Názov môže používať každý, kto vyrába korbáčiky v súlade so schválenou špecifikáciou. „Nielen členovia združenia, ktoré požiadalo o zápis," povedal Július Šípoš, hovorca Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Doplňujúci údaj, že ide o chránené zemepisné označenie a žlto-modrý symbol Spoločenstva môže výrobca použiť iba v prípade, že výrobky prejdú kontrolou orgánu, pre ktorý sa žiadatelia rozhodli počas prípravy.

Ukáže čas

Názvom, údajom „chránené zemepisné označenie" a logom budú môcť výrobcovia označovať korbáčiky od apríla. Názov Zázrivský i Oravský korbáčik by tak mal byť pre každého spotrebiteľa zárukou kvality. „Symbol Spoločenstva znamená pre zahraničného návštevníka väčšiu dôveryhodnosť a záruku bezpečnosti, vie, že výrobok podlieha prísnejším kontrolám," povedal Šípoš.

S certifikačnou firmou z Bratislavy sa Zázrivčania stretli v piatok. „Neviem vám povedať, koľkí do toho pôjdu," povedal zástupca Oravcov Ján Záň, ktorý o certifikát určite požiada. Okrem jednorazového poplatku bude musieť každých dvanásť mesiacov zaplatiť za jeho obnovu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak je všetko v poriadku, celý proces získania certifikátu trvá tri až štyri týždne," povedal zástupca spoločnosti Tomáš Ducho. Cenu nekonkretizoval, tvrdí, že zarábať na korbáčikároch určite nechcú.

„Či to malo význam, ukáže čas, ale dúfame, že sa nám vynaložený čas i peniaze vrátia," povedal zástupca Oravcov Ján Záň.

Údaje o produkcii ani odberateľoch združenie nezverejňuje, z konkurenčných dôvodov.

webkorbacik2.jpg

Korbáčiky sa vyrábajú ručne, výroba pozostáva z desiatich krokov.

Čo je korbáčik

Oravský alebo Zázrivský korbáčik je špecifický tvarom, ktorý je pre syry a syrárske výrobky nezvyčajný. Pripravuje sa tradičným, takmer výlučne ručným spôsobom – parením hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním do tvaru dva až 10 milimetrov hrubých nití, volajú sa vojky, a ich následným spletaním do tvaru korbáčika s dĺžkou 10 – 50 centimetrov. Ručné spracovanie pareného cesta – hnetenie a preťahovanie dodáva korbáčikom ojedinelú vláknitú štruktúru.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa špecifikácie výroba pozostáva z desiatich krokov: parenie, hnetenie, tvarovanie, chladenie, namotávanie, solenie, čiastočné osušenie, pletenie, údenie a balenie. Na pôvode syra nezáleží. Výrobok sa však musí baliť vo vymedzenej zemepisnej oblasti z dôvodu zachovania špecifického tvaru, zabránenia jeho prípadnému rozpleteniu a zabezpečenia kvality.

Zdroj: Úrad priemyselného vlastníctva SR

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  2. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 9 876
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 9 486
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 267
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 312
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 7 867
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 555
  7. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 7 267
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 140
  9. 5 zmien, ktoré so sebou prináša menopauza. Ako sa pripraviť? 6 832
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 6 684
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Účastníci súťaže.

Začala sa sezóna pre malých rybárov.


Anton Ošťadnický 5 h
Prenosné garáže zaberajú viac miesta na parkovanie ako bežné státia.

Mesto rieši nedostatok miesta na parkovanie odstraňovaním prenosných garáží.


23 h
Róbert Boženík ako mladší žiak Terchovej. Stojí v hornom rade druhý sprava, jeho prvý tréner Marián Zajac stojí v hornom rade prvý zľava.

Michal Ďuriš, Stanislav Lobotka, Róbert Boženík, Peter Pekarík a ich inšpiratívne príbehy.


10. jún
Pavol Dendys (vľavo) preberá ocenenie z rúk ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského

Oravský lesník dostal ocenenie za záchranu smrekových lesov a vzácneho hlucháňa. Vlastnia ho len traja ľudia.¶


11. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto sa čelne zrazilo s autobusom medzi Pukancom a Uhliskami.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

Ako ho poznáte, kontaktujte ochrancov zákona.


(mb) 11. jún

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


18 h

Už ste čítali?