Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Potvrdené: Korbáčiky z Oravy sú európskou špecialitou

Oravskí korbáčikári sa tešia. Syrové špeciality dostali pod európsku ochranu.

Neúdené i udené, chránené sú jedny aj druhé.Neúdené i udené, chránené sú jedny aj druhé. (Zdroj: ŠTEFAN DÚHA)

DOLNÝ KUBÍN. Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik a Tekovský salámový syr rozšírili zoznam chránených zemepisných označení vedený Európskou komisiou.

Žiadny rozdiel

„Máme radosť," povedal Ján Záň, predseda Združenia zázrivských korbáčikárov, ktoré združuje 13 výrobcov. „Očakávame zlepšenie predaja."

Okrem zemepisného názvu nie je vo výrobkoch žiadny rozdiel. Názov môže používať každý, kto vyrába korbáčiky v súlade so schválenou špecifikáciou. „Nielen členovia združenia, ktoré požiadalo o zápis," povedal Július Šípoš, hovorca Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Doplňujúci údaj, že ide o chránené zemepisné označenie a žlto-modrý symbol Spoločenstva môže výrobca použiť iba v prípade, že výrobky prejdú kontrolou orgánu, pre ktorý sa žiadatelia rozhodli počas prípravy.

Ukáže čas

Názvom, údajom „chránené zemepisné označenie" a logom budú môcť výrobcovia označovať korbáčiky od apríla. Názov Zázrivský i Oravský korbáčik by tak mal byť pre každého spotrebiteľa zárukou kvality. „Symbol Spoločenstva znamená pre zahraničného návštevníka väčšiu dôveryhodnosť a záruku bezpečnosti, vie, že výrobok podlieha prísnejším kontrolám," povedal Šípoš.

S certifikačnou firmou z Bratislavy sa Zázrivčania stretli v piatok. „Neviem vám povedať, koľkí do toho pôjdu," povedal zástupca Oravcov Ján Záň, ktorý o certifikát určite požiada. Okrem jednorazového poplatku bude musieť každých dvanásť mesiacov zaplatiť za jeho obnovu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak je všetko v poriadku, celý proces získania certifikátu trvá tri až štyri týždne," povedal zástupca spoločnosti Tomáš Ducho. Cenu nekonkretizoval, tvrdí, že zarábať na korbáčikároch určite nechcú.

„Či to malo význam, ukáže čas, ale dúfame, že sa nám vynaložený čas i peniaze vrátia," povedal zástupca Oravcov Ján Záň.

Údaje o produkcii ani odberateľoch združenie nezverejňuje, z konkurenčných dôvodov.

webkorbacik2.jpg

Korbáčiky sa vyrábajú ručne, výroba pozostáva z desiatich krokov.

Čo je korbáčik

Oravský alebo Zázrivský korbáčik je špecifický tvarom, ktorý je pre syry a syrárske výrobky nezvyčajný. Pripravuje sa tradičným, takmer výlučne ručným spôsobom – parením hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním do tvaru dva až 10 milimetrov hrubých nití, volajú sa vojky, a ich následným spletaním do tvaru korbáčika s dĺžkou 10 – 50 centimetrov. Ručné spracovanie pareného cesta – hnetenie a preťahovanie dodáva korbáčikom ojedinelú vláknitú štruktúru.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa špecifikácie výroba pozostáva z desiatich krokov: parenie, hnetenie, tvarovanie, chladenie, namotávanie, solenie, čiastočné osušenie, pletenie, údenie a balenie. Na pôvode syra nezáleží. Výrobok sa však musí baliť vo vymedzenej zemepisnej oblasti z dôvodu zachovania špecifického tvaru, zabránenia jeho prípadnému rozpleteniu a zabezpečenia kvality.

Zdroj: Úrad priemyselného vlastníctva SR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 215
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 456
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 244
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 197
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 617
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 539
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 463
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 740
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 432
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 812
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

5 h
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Novinka v Oravskej Lesnej pomáha v orientácii.

Orientáciu v dedine zlepšili informačné tabule.

18 h
Mimoriadny projekt siete regionálnych týždenníkov MY.

V oboch pracovných zošitoch je veľa logických a zábavných úloh pre deti.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragédiu vyšetruje polícia.

20. jan

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

24 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

20. jan

Už ste čítali?