Utorok, 7. december, 2021 | Meniny má AmbrózKrížovkyKrížovky

Pestovanie zemiakov ukončilo éru neustáleho hladu

Zo začiatku sa využívalo úhorové poľné hospodárstvo. Zem sa po zasiatí a zobratí úrody z poľa nechala ležať niekoľko rokov úhorom.

Obilná žatva. Príprava povriesla na zväzovanie stebiel do snopkov.Obilná žatva. Príprava povriesla na zväzovanie stebiel do snopkov. (Zdroj: LÝDIA VOJTAŠŠÁKOVÁ)

Zo začiatku sa využívalo úhorové poľné hospodárstvo. Zem sa po zasiatí a zobratí úrody z poľa nechala ležať niekoľko rokov úhorom.

TVRDOŠÍN. Opätovne gazdovia siali alebo sadili až po regenerácii živín v pôde. Na úhoroch sa pásol dobytok. Neskoršie sa začali polia hnojiť maštaľným hnojom. Súčasne s hnojením začali gazdovia striedať poľné plodiny v osevných postupoch. To už bol veľký krok v rozvoji poľnohospodárstva na Orave.

Orali vysoko v horách

Na Orave sa pestoval jačmeň, ovos, zemiaky, ďatelina, hrab, bôb, kapusta, neskoršie aj krmoviny ako burgyňa a kvaka. Do vyčistených a vypálených šlôg sadili prvý rok gazdovia zemiaky, druhý rok siali ikricu a tretí rok ovos. Do takto prepracovanej lesnej pôdy sa potom sadili v škôlkach vypestované stromčeky. Šlôgové poľné hospodárstvo bolo rozsiahle a pomerne rentabilné.

Skryť Vypnúť reklamu

V šlôgach dosahovali poľnohospodári najväčšie výnosy zemiakov a obilnín. Poľné plodiny bolo treba chrániť v šlôgach pred jeleňou zverou a diviakmi.

Gazdovia porasty strážili, zhotovovali strašiakov, zakladali ohne alebo nastavovali zvonce na pohon vodným kolesom. S poľným hospodárstvom sa išlo do veľkých výšok. V okolí Zuberca sú ešte aj teraz viditeľné pozostatky oraných políčok až v nadmorskej výške 1100 metrov.

Dorástol žabe po oči

Ovos sa pestoval drobný a hrubý. Z hrubých odrôd bol známy tzv. rýchlik a z Poľska dovezený jednostranný ovos. Drobný ovos sa sial na málo úrodných zemiach a v najvyšších polohách. Dorástol len ,,žabe po oči", ale dozrel aj v krátkom vegetačnom období a choroby ho nenapadali.

Osobitným prvkom v systéme poľného hospodárstva na Orave bolo pestovanie ľanu. Ľan bol textilnou plodinou, z ktorej sa podomácky zhotovovala najväčšia časť oblečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Semená ľanu sa vysievali po 15. máji. Obyčajne po ľadových mužoch a Žofii, pretože ľan bol plodinou náchylnou sa vymrznutie.

Po dozretí sa ľan vytrhával ručne, odsemeňoval, močil, rosil a ďalej spracovával. Odsemeňovanie ľanu sa robilo tzv. ráfmi a bolo spoločenskou prácou často spojenou s tancovačkou v humne.

Od Vojtecha do Urbana

Orať sa začínalo okolo Vojtecha (23. apríla) a končievalo sa až okolo Urbana (23. mája). Platilo príslovie Po Urbane nesej pane alebo Keď sa rozvíja buk, zahadzuj pluh. Za čias drevených pluhov bolo na Orave známe oranie kombinovanou trojkolkou. Pluh ťahal pár volov a kôň vpredu.

Obrad začiatku oračky bol veľmi dôstojný. Gazdiná pošibala oráča, dobytok i pluh polazníkom, požehnala chvojkou a bahniatkami z kvetného týždňa. Do prvej brázdy dala krajec chleba, do ktorého vtlačila cesnak a štedrovečernú oblátku.

Skryť Vypnúť reklamu

Zo začiatku sa oralo drevenými pluhmi, neskoršie železnými s čerieslom a lemešom. Súčasťou pluhu boli plúžne kolieska. Brány boli drevené so železnými klinmi bránikmi.

Pluh, brány, krmivo pre dobytok a osivo sa na pole vyvážali na drevených vlačuhách, ktoré boli vpredu upevnené na plúžnych kolieskach. Celú túto oraciu súpravu ťahal na miesto orby a sejby ťažný dobytok.

Zo snopov panáky

Obilná žatva už nebola taká okázalá ako senné práce a to preto, lebo obilie na Orave nebolo hlavným zdrojom obživy. Obilie sa kosilo kosou upevnenou na kosisku s hrabličkami tzv. hrabkami. Kosenie obilia si vyžadovalo väčšiu zručnosť ako kosenie trávy. Kosec musel obilie na riadky pekne ukladať. Začiatočníci a slabší kosci obilie rafali. Pokosené viazali ženy viazačky do snopov. Z viacerých snopov stavali potom panáky, v ktorých sa obilie sušilo. Vysušené sa zvážali a ukladali pod strechu humna.

Obilie sa mlátilo cepami. Cepy pozostávali z dvoch palíc z tvrdého dreva. Oblé palice boli navzájom spojené železnými krúžkami s remencami. Dlhšie rameno cepa sa držalo v rukách a kratším sa udieralo po klasoch.

Pravidelný buchot z humien sa ozýval od Všechsvätých (1. novembra) do Vianoc. Majetnejší gazdovia mlátili až do Hromníc (2. februára).

Zrno sa od pliev oddeľovalo ručnou vejačkou. Bola to javorová lopatka, ktorou sa vymlátené obilie prehadzovalo cez celú dĺžku humna. Ťažšie obilie padalo ďalej ako ľahké plevy. Po vymlátení sa viaceré rodiny spojili a urobili si hostinu s oldomášom.

Koniec hladu

Veľkým dobrodením pre oravský ľud bol začiatok pestovania zemiakov. Od ich zavedenia do poľného hospodárstva sa skončila éra permanentného hladu. Najprv sa sadili zemiaky na poorané pole za motykou a neskoršie za pluhom. Ako hnojivo sa využíval maštaľný hnoj. O dva týždne po zasadení zemiakov sa sekali brázdy. Po vzídení zemiakov sa rušalo. Bolo to pletie spojené s kyprením. Od polovice júna sa zemiaky okopávali. Kopať sa začali zemiaky vtedy, keď ľahko odpadávali od koreňov.

Práce okolo zemiakov boli veľmi namáhavé. V oravských dedinách sa sadila aj skorá sorta zemiakov nazývaná Janka. Boli to ružovo-červené zemiaky, ktoré sa pri skorej záhradnej výsadbe mohli kopať už od 15. júla. Kopania zemiakov sa zúčastňovala celá rodina. Dospelí usilovne kopali a triedili zemiaky na hrubé, drobné a nahnité. Deti zakladali na zemiačniskách ohníky a piekli čerstvo vykopané zemiaky v pareniskách. Bola to pochúťka nad pochúťky.

Zdravé zuby

Zemiakové polia museli gazdovia často chrániť pred diviakmi. Odháňali ich strašiakmi, zakladaním ohňov a klepotom zvoncov na vodný pohon.

Ľudia v minulosti jedli zemiaky na ráno, na obed i na večeru. Raz s mliekom, inokedy s kapustou. Drobné a nahnité zemiaky a zemiakové kožky používali na kŕmenie ošípaných. Na kŕmenie koní a ťažných volov sa používal ovos ako najlepšie jadrové krmivo. Ovos sa tiež mlel na múku. Bola to kŕmna múka, no v 19. storočí a na začiatku 20. storočia sa tiež jedávala v podobe ovseného chleba alebo kuľaše. Neskoršie sa ovos len šrotoval pre dobytok a ošípané.

Jačmeň sa mlel vo vodných mlynoch na jačmennú múku. Z nej sa piekol čierny výživný chlieb. Upečený vydržal v použiteľnom stave aj celý týždeň. Bol tvrdší a ľudia si na ňom otužovali zuby.

Starí Oravci mali dobrý neskazený chrup, ktorý im vydržal od narodenia po hrob.

Veľmi výživný chlieb s nasladlou chuťou sa piekol z ikrice. Ikrica je žitu podobná obilnina, ktorá sa dnes pestuje len v skanzenoch ako ukážka poľného hospodárstva v šlôgach, napríklad aj v Múzeu oravskej dediny v Zuberci.

Zo strukovín, hrachu a bôbu sa varili polievky a prívarky. Bôb jedli ľudia tiež pečený na platni sporáka a bol vyhľadávanou pochúťkou pre deti.

Mrkva a petržlen sa pestovali ako príchute do polievok. Neskoršie začali ľudia pestovať aj ďalšie príchuťové plodiny ako je cibuľa, cesnak a pažítka. Z dužinatých krmív sa pestovala kvaka a neskoršie krmná repa - burgyňa.

Ovocinárstvu sa ľudia venovali veľmi málo.

Ďalšie články z rubriky:

Dobrá kosa musela zvoniť

Čistotný bača bol kedysi celebritou

Voliar musel byť zdravý, silný a nebojácny chlap

Hrmenie pred Jurajom neveštilo dobrý ovčiarsky rok

Pasenie oviec riadili Ďuro, Žofia, Michal a Martin

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  3. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  4. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás
  5. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  6. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  7. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  9. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  10. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  1. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  2. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  3. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  4. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  5. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  6. Darujte predplatné SME.sk a vyhrajte
  7. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  10. Changes to the System of Remedies, Procurement Law Amendment
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 188
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 838
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 792
  4. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 844
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 301
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 4 076
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 566
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 168
  9. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 075
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 828

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Ako súvisí miera zaočkovanosti s úmrtiami na COVID....nemci v tom už majú jasno...
  2. Vlasta Žampová: Marián Robovi „Ak budem mať pokoj, ty budeš premiérom“
  3. Miroslav Galovič: Na Igora mi nesiahajte! (Dnes bez servítky).
  4. Marián Lukáč: Blog o slobode
  5. Štefan Vidlár: Sabotéri pandémije
  6. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #27 - očkovanie proti chrípke Influvac Tetra
  7. Pavol Horňák: Keď sa vonku zjesení #3 - O ambicióznom liste
  8. Ján Rudolf: Zastavme korupciu, ale aj krvavé oči!
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 287
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 406
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 948
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 912
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 755
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 420
  7. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 763
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 741
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Plnofarebný časopis Čítanie s porozumením plný zábavných úloh a hier na 36 stranách pútavou formou rozvíja detské myslenie, logiku, kreativitu a sústredenie.


1. dec
Tento nôž zaistila polícia na mieste nešťastia.

Dôchodkyňa zaútočila na priateľa svojej dcéry s nožom v ruke.


15 h
Dobrovoľní hasiči z Oravskej Poruby patrili medzi najaktívnejších na Dolnej Orave.

Spôsobil škodu neúmyselne. Starosta žiada úhradu v plnom rozsahu.


19 h
Marek Kubačka so svojou navádzačkou Máriou Zaťovičovou v lyžiarskom stredisku Panorama.

Oravčan sa pripravoval posledné týždne v kanadskom zimnom stredisku.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


5. dec

Medzi výjazdmi ku covidovým pacientom už nemajú čas ani na prestávku.


3. dec

Dôchodkyňa zaútočila na priateľa svojej dcéry s nožom v ruke.


15 h

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Ako súvisí miera zaočkovanosti s úmrtiami na COVID....nemci v tom už majú jasno...
  2. Vlasta Žampová: Marián Robovi „Ak budem mať pokoj, ty budeš premiérom“
  3. Miroslav Galovič: Na Igora mi nesiahajte! (Dnes bez servítky).
  4. Marián Lukáč: Blog o slobode
  5. Štefan Vidlár: Sabotéri pandémije
  6. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #27 - očkovanie proti chrípke Influvac Tetra
  7. Pavol Horňák: Keď sa vonku zjesení #3 - O ambicióznom liste
  8. Ján Rudolf: Zastavme korupciu, ale aj krvavé oči!
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 287
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 406
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 948
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 912
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 755
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 420
  7. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 763
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 741
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu