RABČA. Začiatkom tohto roku stál 850-gramový chlieb 85 centov, rožok štyri centy. Od novembra cena pečiva rastie. Dnes dáte za chlieb 90 centov, za rožok šesť. A nikto nedokáže s istotou povedať, či nebudú stáť ešte viac.
Málo zemiakov
Najhoršia situácia je so zemiakmi, kukuricou, málo je pšenice, jačmeňa aj repky olejnej. Poľnohospodári avizujú nedostatok sadbových aj konzumných zemiakov. Preto sa ich cena vyšplhala až na pol eura za kilogram. Vlani sa predávali maximálne po tridsaťtri centov.
„Zemiaky toľko ešte nestáli," hovorí Ľudmila Mokošáková, riaditeľka úradu Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Dolnom Kubíne. „Nevieme, či výpadok produkcie nahradia, a to najmä u nás, veľmi flexibilní Poliaci. Oni sa vedia veľmi rýchlo prispôsobiť cenu dopytu."
Katastrofálne počasie
Cenu potravín vo svete ovplyvňuje viacero faktorov. Jedným z nich je ešte stále pretrvávajúca hospodárska kríza. Na Slovensku môže za zdražovanie najmä tohtoročné daždivé počasie.
„Počasie poškodilo poľnohospodárske podniky, nielen na juhu, ale aj na východe či severe Slovenska. Na mnohých poliach zostala nezozbieraná úroda. Poľnohospodári sa odškodnenia nedočkali vôbec, alebo museli čakať príliš dlho, čo ohrozilo založenie nových úrod." Prvovýrobcom nepomáhajú ani obchodné reťazce, ktoré uprednostňujú zahraničné potraviny. Ceny sa globalizujú, aj keď podmienky na dopestovanie, dochovanie či konečnú výrobu majú napríklad v Nemecku úplne iné ako u nás.
Dražie aj mäso
Pri vyšších cenách obilnín automaticky stúpa aj cena mäsa, najmä bravčového. „Zvyšujú sa náklady na kŕmenie. Ak nechce byť chovateľ v červených číslach, musí cenu mäsa meniť, samozrejme, smerom nahor," hovorí Mokošáková.
Nárast ceny bravčoviny však zatiaľ nie je až taký badateľný. Kilo živej hmotnosti vychádzalo začiatkom novembra priemerne 1,09 eura. O týždeň neskôr 1,12 eura. V nasledujúcom období predpokladá zväz chovateľov ošípaných ďalší mierny nárast.