DOLNÝ KUBÍN.Staročeské perníky ozdobili i prevoňali tohtoročné Katarínske trhy v oravskej metropole. Buřilovci z Hodonína sú jednou z dvoch rodín v Čechách, zásluhou ktorých starobylé pernikárstvo neupadlo do zabudnutia.
Korenie za zlato
Mali pár drevených foriem, no nevedeli, čo s nimi. „Rok sme hľadali ten správny recept na získanie patiny," hovorí Petr Búřil.
Ozdobný perník je predchodcom perníka na jedenie. Receptúra pochádza zo 16. storočia. Voňavé ozdoby vlastnili iba majetní ľudia.
„Korenie sa dovážalo z Orientu, malo cenu zlata. Čím viac perníkov, tým bohatšia nevesta."
K svadobným motívom neskôr pribudli vianočné, veľkonočné i biblické. Dnešné drevené formy vychádzajú z originálov uchovaných v múzeách. Sú ale menšie, niektoré pôvodné mali aj štyridsať centimetrov.
Recept neprezradia
Múka, tmavý včelí med a sedem druhov korenia. Pomer je tajný. Miesenie je chlapská záležitosť, tvrdé cesto treba nechať odležať aspoň pol roka. A odobratú časť vždy doplniť.
„Niekedy sa sekalo sekerami a dlaňami spracovávalo do plastického tvaru. Natlačí sa do formy, kraje sa orežú. Ak je dobrá forma i cesto, dekorácia musí z formy priam vypadnúť," hovorí Petr Búřil. Pečie sa v obyčajnej rúre pri teplote 150 stupňov, a to na etapy, kvôli patine. Technológiu výrobcovia taja, nechcú, aby sa z historických perníkov stala komerčná záležitosť.
„Oravcom sa perníky páčia. Opýtajte sa ich za rok, budú nadšení," tvrdí český remeselník, ktorého výrobky zdobia domácnosti po celom svete. Malý perník vonia dva roky, veľký dokonca osem. Počas návštevy Českej republiky ich dostal do daru aj americký prezident Barack Obama.