TRSTENÁ. Vôňa vanilky, príjemný zvuk trúbky, deti v krojoch vítajú návštevníkov chlebom a soľou. Trstenskí školáci si užili remeselnícky deň. Vďaka jedenástim remeselníkom z Liesku, Trstenej aj Dolného Kubína.
Deti prekvapili učiteľov
Celá školská budova sa na jeden deň vrátila do minulosti. Z tried sa stali dielne, zo žiakov druhého stupňa učni remeselníckych cechov. V jednej piek-
la pekárka rozvoniavajúce vianočné oblátky, v druhej drotár učil deti vyrábať drôtené ozdoby, v ďalšej žiaci skúšali točenie na hrnčiarskom kruhu, ťahali syrové korbáčiky, zdobili medovníčky, maľovali kraslice, nebáli sa chytiť do rúk vŕbu a vyrobiť veľkonočný korbáč.
Košikárstvo
„Deti sú nadšené," hovorí Zuzana Stroková, jedna z hlavných organizátoriek. „Sme prekvapení, ako ich to zaujalo. Bez učiteľského dozoru sa premiestňujú z dielne do dielne, sú tiché a disciplinované. Baví ich to."
Návrat k pôvodnému
Regionálny deň pripravili učitelia v rámci nového školského vzdelávacieho programu, v ktorom je regionálna výchova jednou z hlavných tém. Zuzana Stroková vyučuje predmet s rovnomenným názvom šiestakov a siedmakov. Keď videla, ako ich hodiny bavia, rozho-dla sa pripraviť niečo podobné aj pre ďalšie triedy.
„Robili sme syr, rozprávali sme sa o vianočných zvykoch a tradíciách. Deti to zaujíma. Chceme v nich pestovať úctu k tradičným remeslám a hodnotám. Aby sa nezaujímali len o vedu a techniku, o počítače."
Deň voľna navyše
Špeciálne popoludnie si predminulý utorok užili len žiaci z druhého stupňa, od piatej po ôsmu triedu. Keby chcelo vedenie zorganizovať podobnú akciu pre všetkých, potrebovalo by viac remeselníkov aj času.
„V blízkej budúcnosti určite urobíme niečo podobné aj pre deti z prvého stupňa," povedala Zuzana Stroková.
Mladí učni dostávali v každej dielni body za aktivitu. V závere dňa nedostala odmenu iba najlepšia skupina. Z riaditeľského voľna na celý jeden deň sa teší celá škola.
Kristínka Parcová, Liesek, 12 rokov: "Mne sa najviac páčilo plstenie. Je to veľmi zaujímavé. Nevedela som, čo všetko sa dá urobiť z vlny. Sú z nej pekné srdiečka, ktoré som si aj sama vyrobila. Zaujímavé sú aj brmbolce na čiapky. Super bolo aj v kuchyni. Mohli sme sa tam dosýta najesť."
Andrej Gloviak, Trstená, 10 rokov: "Najlepšie bolo určite pri vianočných oblátkach. Mám ich veľmi rád, jednu som si aj sám upiekol. Celkom mi to išlo, ani sa veľmi nelepila. Ale aj plstenie je pekné. Urobil som si srdiečko, teta nás naučila šiť. A mám aj darček pre maminu."
Matúš Pariža, Trstená, 10 rokov: "Ja som sa najlepšie cítil v kuchynke, kde teta vyrábala syrové korbáčiky. Dokonca som si aj vyskúšal, ako sa to robí. Nie je to až také ťažké. Najlepšie bolo, že sme si ich potom mohli aj zjesť. Ale aj pri hrnčiarskom kruhu bolo super. Netočil som na ňom, ale určite by som si to niekedy rád vyskúšal."
Lukáš Tomášik, Trstená, 13 rokov: "Jednoznačne najlepšia bola tradičná kuchyňa. Od rána som nič nejedol, takže toto mi prišlo vhod (smiech). Bolo tam veľa zaujímavých jedál, aj také, ktoré som ešte nevidel. Napríklad kukuričná kaša alebo strapačky s kapustou. Bolo to dobré."elo clanku