DOLNÝ KUBÍN. Plynový chromatograf s hmotnostným detektorom za viac ako 130-tisíc eur vrátane DPH je jediným prístrojom, ktorý toho roku kúpil Štátny veterinárny a potravinový ústav (ŠVPÚ). Vyrobili ho Američania, na Oravu prišiel v apríli. Na odbore chémie, výživy a cudzorodých látok nahradil staré, pätnásťročné zariadenie.
„Bolo morálne i technologicky zastarané," hovorí vedúci odboru Róbert Germuška. „Neboli naň ani náhradné diely."
Limity neexistujú
Viacúčelové zariadenie patrí k najmodernejším. Na základe nastavených podmienok dokáže analyzovať rôzne prchavé látky, ktoré sa dajú splyniť. Jednou z nich je akrylamid.
„Nachádza sa v čipsoch, zemiakových hranolčekoch, keksoch či káve. Ide o kontaminant vznikajúci v procese výroby, pri pražení."
Už štvrtý rok prebieha v krajinách Európskej únie monitoring akrylamidu v potravinách rastlinného pôvodu. Dolnokubínčania ho robia nielen pre Slovensko, ale aj pre Cyprus.
„Cieľom je zmonitorovať obsah karcinogénnej látky v potravinách pre stanovenie maximálneho povoleného limitu, ktorý doposiaľ neexistoval. A overiť účinnosť navrhnutých opatrení pre výrobcov, napríklad, pri akej teplote alebo ako dlho pražiť tú-ktorú potravinu."
Pozor na destiláty
Nový prístroj si posvietil aj na nejednu slivovicu. „Z kôstok sa uvoľňujúci kyanovodík reaguje s liehom, pričom vzniká horkastý etylkarbamát, ktorý predstavuje zdravotné riziko. Výsledky monitoringu nás znepokojujú. Namerané hodnoty v niekoľkých prípadoch sú desaťkrát vyššie ako odporúčané."
Výrobcovia takýchto ovocných destilátov z kôstkového ovocia budú musieť zmeniť technológiu výroby. „Pri zakladaní kvasu treba ovocie odkôstkovať."
Plynový chromatograf nájde v mliečnych výrobkoch stopy toxického melamínu, ktorý zabil v Číne niekoľko dojčiat.
Odborník pomocou prístroja ľahko zistí, či vedľajší živočíšny produkt vyrobený kafilériou obsahuje značkovací triglycerid. „Ide o látku pridávanú do kafilerického tuku s cieľom vylúčiť jeho zneužitie na výrobu krmív pre spoločenské zvieratá."
Pracovníci ŠVPÚ sa z nového prístroja tešia, umožňuje im držať krok so svetom. Veda ide tak rýchlo dopredu, že si ho dlho neužijú. „O päť-šesť rokov budeme potrebovať nový, desaťkrát citlivejší ako tento," povedal Róbert Germuška.