Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Tradične sa ovčí syr vyrába už len na salašoch. A tých je málo

Európska komisia pridelila ochrannú známku tradičnému ovčiemu salašníckemu údenému syru. Po rokoch povinných modernizácií je však dnes výrobcov, ktorí zostali verní tradičnej výrobe, málo.

Ochrannú známku môžu používať výrobcovia, ktorí ovčí syr vyrábajú z horského mlieka a údia ho v tradičných udiarňach.Ochrannú známku môžu používať výrobcovia, ktorí ovčí syr vyrábajú z horského mlieka a údia ho v tradičných udiarňach. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)



TVRDOŠÍN. Salašnícky ovčí údený syr sa dostal na zoznam zaručených tradičných špecialít (ZTŠ) uplynulý pondelok. Ochrannú známku budú môcť na svojich výrobkov používať výrobcovia, ktorí syr vyrábajú z ovčieho syra z horských oblastí, a údia ho v tradičnej udiarni.

Po modernizácii návrat k tradíciám

„Viac ako dvadsať rokov sme robili všetko pre to, aby nám schválili vyrábanie tradičných špecialít tradičným spôsobom," hovorí riaditeľ Agrodružstva v Krivej Július Habovštiak. „Tradičné nebolo prípustné, museli sme sa modernizovať. Dnes to schválili, no za tie roky družstvá investovali milióny do moderných prístrojov, do mliekární. Zo všetkých salašov, ktoré fungovali pred pätnástimi rokmi, je ich dnes ani nie tretina."

Skryť Vypnúť reklamu


Aj družstvo v Krivej si zriadilo vlastnú mliekáreň. Ovčí údený salašnícky syr patrí k jedným z jeho hlavných výrobkov. Ochranná známka sa však naň zatiaľ nevzťahuje. Vyrábajú ho síce z nepasterizovaného mlie-ka oviec, ktoré sa pasú na pastvinách, no údia ho v špeciálnej mliekárenskej udiarni. „Sú naplánované stretnutia, kde sa snáď budeme venovať aj tejto problematike. Až potom budeme vedieť, či a ako známky využijeme."

Nejde o zemepisné vymedzenie

Pridelenie známky neznamená, že sa údený ovčí syr môže vyrábať výlučne na Slovensku. Pod touto značkou ho môžu robiť aj Poliaci, Maďari či Francúzi. Dôležité je, aby pri výrobe dodržali jeho tradičný charakter.
O získanie značky ZTŠ sa uchádzajú aj ďalšie slovenské výrobky - liptovská saláma, lovecká saláma, spišské párky, špekácky, ovčí hrudkový syr salašnícky či bratislavský rožok.

Skryť Vypnúť reklamu


Zatiaľ len štyri slovenské špeciality môžu využívať chrá-nené zemepisné označenie. Slovenský oštiepok, slovenská bryndza, slovenská parenica a skalický trdelník sa vďaka tejto známke môžu vyrábať len na Slovensku.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?