TVRDOŠÍN. Salašnícky ovčí údený syr sa dostal na zoznam zaručených tradičných špecialít (ZTŠ) uplynulý pondelok. Ochrannú známku budú môcť na svojich výrobkov používať výrobcovia, ktorí syr vyrábajú z ovčieho syra z horských oblastí, a údia ho v tradičnej udiarni.
Po modernizácii návrat k tradíciám
„Viac ako dvadsať rokov sme robili všetko pre to, aby nám schválili vyrábanie tradičných špecialít tradičným spôsobom," hovorí riaditeľ Agrodružstva v Krivej Július Habovštiak. „Tradičné nebolo prípustné, museli sme sa modernizovať. Dnes to schválili, no za tie roky družstvá investovali milióny do moderných prístrojov, do mliekární. Zo všetkých salašov, ktoré fungovali pred pätnástimi rokmi, je ich dnes ani nie tretina."
Aj družstvo v Krivej si zriadilo vlastnú mliekáreň. Ovčí údený salašnícky syr patrí k jedným z jeho hlavných výrobkov. Ochranná známka sa však naň zatiaľ nevzťahuje. Vyrábajú ho síce z nepasterizovaného mlie-ka oviec, ktoré sa pasú na pastvinách, no údia ho v špeciálnej mliekárenskej udiarni. „Sú naplánované stretnutia, kde sa snáď budeme venovať aj tejto problematike. Až potom budeme vedieť, či a ako známky využijeme."
Nejde o zemepisné vymedzenie
Pridelenie známky neznamená, že sa údený ovčí syr môže vyrábať výlučne na Slovensku. Pod touto značkou ho môžu robiť aj Poliaci, Maďari či Francúzi. Dôležité je, aby pri výrobe dodržali jeho tradičný charakter.
O získanie značky ZTŠ sa uchádzajú aj ďalšie slovenské výrobky - liptovská saláma, lovecká saláma, spišské párky, špekácky, ovčí hrudkový syr salašnícky či bratislavský rožok.
Zatiaľ len štyri slovenské špeciality môžu využívať chrá-nené zemepisné označenie. Slovenský oštiepok, slovenská bryndza, slovenská parenica a skalický trdelník sa vďaka tejto známke môžu vyrábať len na Slovensku.