Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Tradične sa ovčí syr vyrába už len na salašoch. A tých je málo

Európska komisia pridelila ochrannú známku tradičnému ovčiemu salašníckemu údenému syru. Po rokoch povinných modernizácií je však dnes výrobcov, ktorí zostali verní tradičnej výrobe, málo.

Ochrannú známku môžu používať výrobcovia, ktorí ovčí syr vyrábajú z horského mlieka a údia ho v tradičných udiarňach.Ochrannú známku môžu používať výrobcovia, ktorí ovčí syr vyrábajú z horského mlieka a údia ho v tradičných udiarňach. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)



TVRDOŠÍN. Salašnícky ovčí údený syr sa dostal na zoznam zaručených tradičných špecialít (ZTŠ) uplynulý pondelok. Ochrannú známku budú môcť na svojich výrobkov používať výrobcovia, ktorí syr vyrábajú z ovčieho syra z horských oblastí, a údia ho v tradičnej udiarni.

Po modernizácii návrat k tradíciám

„Viac ako dvadsať rokov sme robili všetko pre to, aby nám schválili vyrábanie tradičných špecialít tradičným spôsobom," hovorí riaditeľ Agrodružstva v Krivej Július Habovštiak. „Tradičné nebolo prípustné, museli sme sa modernizovať. Dnes to schválili, no za tie roky družstvá investovali milióny do moderných prístrojov, do mliekární. Zo všetkých salašov, ktoré fungovali pred pätnástimi rokmi, je ich dnes ani nie tretina."

Skryť Vypnúť reklamu


Aj družstvo v Krivej si zriadilo vlastnú mliekáreň. Ovčí údený salašnícky syr patrí k jedným z jeho hlavných výrobkov. Ochranná známka sa však naň zatiaľ nevzťahuje. Vyrábajú ho síce z nepasterizovaného mlie-ka oviec, ktoré sa pasú na pastvinách, no údia ho v špeciálnej mliekárenskej udiarni. „Sú naplánované stretnutia, kde sa snáď budeme venovať aj tejto problematike. Až potom budeme vedieť, či a ako známky využijeme."

Nejde o zemepisné vymedzenie

Pridelenie známky neznamená, že sa údený ovčí syr môže vyrábať výlučne na Slovensku. Pod touto značkou ho môžu robiť aj Poliaci, Maďari či Francúzi. Dôležité je, aby pri výrobe dodržali jeho tradičný charakter.
O získanie značky ZTŠ sa uchádzajú aj ďalšie slovenské výrobky - liptovská saláma, lovecká saláma, spišské párky, špekácky, ovčí hrudkový syr salašnícky či bratislavský rožok.

Skryť Vypnúť reklamu


Zatiaľ len štyri slovenské špeciality môžu využívať chrá-nené zemepisné označenie. Slovenský oštiepok, slovenská bryndza, slovenská parenica a skalický trdelník sa vďaka tejto známke môžu vyrábať len na Slovensku.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 770
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 752
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 069
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 475
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 878
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 643
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 572
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 497
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 351
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 122
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Muziku tvrdia kluby bez domácich ihrísk

Líder ôsmej ligy ŠK Sedem vstúpil na futbalovú scénu v roku 2018. Dve sezóny sa oťukal a teraz tvorí dobre vyladený orchester so skúsenými dirigentmi.

V Lomnej by mohli hrať znovu doma.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?