BZINY. Predstavením kuchárskej knihy v slovenskom a poľskom jazyku vyvrcholila vzájomná spolupráca obcí Bziny a Wilkowice. Jedlá z novej publikácie priniesli ochutnať gazdinky na kulinárske podujatie do Bzín.
„Ponúkame hrachovú polievku, plnený kapustný list, kapustníky, krémeš," vymenovala ponuku špecialít pripravených bzinskými ženami Anna Adamcová. Medzi jedlami bol aj dezert pripomínajúci japonskú špecialitu suši. „Je to palacinkové cesto plnené tvarohom a broskyňou."
Bzinčanom pomohli s varením Medzibrodčania a Pucovčania. Gazdiné z Pucova priniesli paradajky plnené bryndzovou nátierkou. „Sme obec s ovčiarskou tradíciou, preto bryndza, patrí k nám," povedala o výbere predjedla Alžbeta Gašperová.
Na koštovku dorazil aj podpredseda Národnej rady Milan Hort. Akciu označil za úžasnú, lebo sa na nej stretli ľudia z obidvoch strán hranice. „Z priateľstva vznikol projekt, z neho kniha, ktorá môže slúžiť domácnostiam na jednej aj druhej strane hranice. Teraz už len pomyselnej, ktorá nerozdeľuje, ale spája," povedal Hort.
Kuchárska kniha obsahuje tridsať slovenských a rovnaké množstvo poľských receptov. Publikáciu zostavili a jedlá do nej vybrali a pripravili ženy z partnerských obcí.