CHLEBNICE. Cesnak i mak vidieť v oravských záhradách čoraz menej. Neplatí to však pre pôdu Márie Furielovej, ktorá spomínané plodiny pestuje priamo na poli. A darí sa im, veď Chlebnice boli kedysi preslávené pestovaním cesnaku.
Aj vo svojich 78 rokoch Mária nikdy nezabudne zasadiť do zeme mak a cesnak. Počas nasledujúcich mesiacov chodí rastliny pravidelne kontrolovať, prekopávať ich a hnojiť. Hnojí zásadne maštaľným hnojom, nepoužíva žiadne chemické prípravky.
Na otázku, prečo je makových a cesnakových hláv v dnešných záhradách tak málo, odpovedá: „Makovice treba neustále oslobodzovať od buriny, je s tým robota a ľuďom sa nechce. O cesnak sa tiež treba starať, ale načo, keď ho bežne kúpite v obchode." Aj v Chlebniciach z roka na rok ubúda políčok s tradičnými plodinami.
Chlebničanka cesnak po zbere zavesí na suché miesto plodmi nadol. Keď vyschne, olúpi ho od vrchnej tmavej šupky, pod ktorou sa skrýva zrelá biela hlava cesnaku. Bez cesnaku si Mária nevie predstaviť takmer žiadne dobré jedlo. „Dávam ho do hovädzej polievky, hrachu, do zemiakovej baby." Z vlastnoručne dopestovaného maku zase pripravuje buchty a makovníky.