TVRDOŠÍN. Malí súkromní predajcovia sú rozhorčení. Kým oni musia pri prevádzkovaní obchodu spĺňať rôzne povinnosti a za ich porušenie platiť horibilné pokuty, obchodníkom z Poľska stačí hoci nepresná kalkulačka a neciachovaná váha. Skoro nikto nemá na nich žiadne páky. A ak áno, tak ich aj tak nevyužíva. Ak totiž trhovníci majú doklad, že predávajú prebytky, nemusia mať žiadne povolenia.
Nevýhody, nevýhody, nevýhody
„My musíme pravidelne každé dva roky ciachovať váhy, závažia, musíme mať pokladňu so špeciálnym programom, dodržiavať hygienické normy, absolvovať školenia, zdravotné prehliadky. A predajca zeleniny či ovocia z Poľska? Ten nemusí mať nič, ani len živnosť," rozhorčene hovorí majiteľ menšej predajne potravín na dedine. Oravčana rozčuľujú pribúdajúce pripomienky od ľudí, že Poliak má ovocie i zeleninu lacnejšie. „Ako však môžem ešte viac znížiť ceny? Veď ja mám kopec povinností, pričom každá čosi stojí."
Slovák musí mať registračnú pokladňu, s ktorou sa spája množstvo ďalších povinností.
Predajca predávajúci prebytky svojej úrody skutočne nepotrebuje takmer nič. Potvrdil to aj riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Dolnom Kubíne Vladimír Bodnár. Nemusí byť ani registrovaný na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. Kontrola takýchto predajcov môže byť teda len čisto náhodná a námatková. „Za tento polrok sme urobili 14 kontrol na trhových miestach, tržniciach a pri ambulantnom predaji potravín," hovorí Bodnár. „Kontrolujeme najmä dodržiavanie kvalitatívnych požiadaviek na ovocie a zeleninu, ich označenie triedou, kvalitu, pôvod. Pri ďalších potravinách dodržiavanie doby spotreby, podmienok skladovania."
Poliakovi stačí kalkulačka a doklad o tom, že predáva prebytky svoje úrody.
Najhoršie je to s mäsom
Nedodržiavanie predpisov evidujú inšpektori RVPS Dolný Kubín najmä pri predajcoch mäsa, mäsových a mliečnych výrobkov, rýb. Najväčším nedostatkom je porušenie zásad hygieny predaja, nedodržiavanie teplotných požiadaviek na uskladnenie výrobkov. „Stalo sa, že predajca predával mrazené ryby pri teplote +10 stupňov, pričom požadovaná teplota je menej ako -18 stupňov. Pri poslednej kontrole sme u predajcu z Poľska zistili, že v aute nemal funkčné chladenie a už ráno sme namerali teplotu pri uskladnení mäsa +14,7 stupňa," hovorí Bodnár.
Veterinárna správa za takéto porušenie môže uložiť blokovú pokutu až do 500 eur.
V prípade závažnejšieho porušenia zákona o potravinách postupujú prípad na správne konanie, v ktorom môže byť prevádzkovateľovi uložená pokuta až do výšky dva milióny eur.
Povinné informovanie
Povolenie na predaj potravín na obecných tržniciach vydáva obec. Tá by mala kontrolovať aj náležitosti, ktoré musí takýto predajca spĺňať. Jednou z hlavných je najmä dôkaz o tom, že skutočne chodí do dediny predávať prebytky svojej úrody. V takomto prípade totiž predajca zo susedného Poľska nemusí mať ani pokladňu.
„Obec, ktorá spravuje trhové miesto, je povinná bezodkladne písomne informovať správcu dane, ktorým je daňový úrad príslušný podľa trhového miesta, o predávajúcom, ktorý nepoužíva elektronickú registračnú pokladnicu," hovorí riaditeľ Daňového úradu v Námestove Július Piták. „Na predajných miestach určujú pravidlá a vyberajú zaň poplatky obecné a mestské úrady, ktoré majú v kompetencii aj kontrolu dodržiavania nimi vydaných predpisov."
Ľudia by ich ukameňovali
Riaditeľ daňového úradu hovorí, že obce sa snažia plniť túto povinnosť. Podľa nespokojného oravského podnikateľa však kontroly predajcov zo strany obcí asi nie sú až také dôkladné. „Kontrolovať by mali štátne inštitúcie, nie starostovia či pracovníci obce," hovorí slovenský predajca. „Poliak povie, že predáva prebytky. A banány sú prebytkom? Mandarínky sú prebytkom? Ananás je prebytkom? To sa majú skvele tí Poliaci, keď si dokážu dopestovať aj takéto ovocie! Zaujímavé je tiež, že jeden týždeň príde s jahodami, potom ten istý s uhorkami, v jeseni dovezie sadenice, kvety, stromy. To na akej veľkej ploche pestuje?"
Pravdou však je, že starosta, aj keby chcel, vo väčšine prípadov zahraničných predajcov z dediny preč poslať nemôže. Alebo nechce. A to ani vtedy, ak nespĺňajú, čo by mali. Svoju nespokojnosť dajú totiž najavo ľudia, ktorí sú radi, že príde ovocie, zelenina či mäso priamo k nim a oveľa lacnejšie. A mnohokrát kupujúcim nezáleží ani na kvalite.
Doklad o vlastníctve pôdy
Hoci sa na cudzích predajcov nevzťahujú všetky obchodné, hygienické a daňové povinnosti ako na miestnych predajcov, predsa im hrozia pokuty.
„Cudzí štátni príslušníci, teda daňovníci s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorí chcú predávať svoje prebytky úrody na našom území, by mali mať so sebou doklad od miestne príslušného orgánu štátnej správy," hovorí riaditeľ daňového úradu. „V tomto doklade má byť informácia, že vlastní pôdu, kde takéto produkty mohol vypestovať."
Väčšina predajcov tento doklad nemá. Správca dane, teda daňový úrad, spíše zápisnicu o množstve a cene predávaných prebytkov. Tú v rámci medzinárodnej spolupráce pošle zahraničnému orgánu finančnej správy, ktorý by mal všetky skutočnosti prekontrolovať.
„Z kontrol, ktoré robievame, vyplývajú dve skutočnosti. Buď predávajú prebytky svojej úrody a takýto predaj oznamujeme zahraničnému orgánu finančnej správy, alebo sú títo predávajúci registrovaní na živnostenskom úrade ako živnostníci a v tom prípade musia používať elektronickú registračnú pokladnicu," dodal riaditeľ.
Ak daňový úrad zistí porušenie zákona, cudzí predajca je posudzovaný a postihovaný rovnako ako slovenský živnostník.
Predajca, ktorý nepredáva prebytky svojej vlastnej úrody, musí byť zaregistrovaný na Daňovom úrade Bratislava I. Musí zaplatiť preddavok na daň vo výške 50 percent z dane pripadajúcej na tovar, ktorý chce predávať, najmenej 165,57 eura. „Ak pri kontrole zahraničný predajca nemôže predložiť osvedčenie o registrácii a potvrdenie o zaplatení preddavku, správca tejto osobe zabaví predávaný tovar. A ak predajca v určenej lehote nedostatky neodstráni, tovar prepadne v prospech štátu.