TRSTENÁ. Neodolateľná sladká vôňa sa uplynulý piatok rinula z hotela na trstenskom námestí. Žiadny z okoloidúcich nedokázal okolo neho prejsť bez povšimnutia. Vo vnútri čakala na návštevníkov ešte intenzívnejšia aróma. Vychádzala z desiatok všakovakých medov od agátového, lipového, malinového až po smrekový. Každý využil možnosť zapojiť sa do medovej ankety. Ochutnávači vyberali najlepší med, páni hodnotili aj medovinu. Štvrtý ročník Slovenského medového festivalu obohatili aj dve nové súťaže.
Úplná objektívnosť
Medový festival sa v Trstenej pomaly stáva tradičnou akciou. Spolok včelárov Slovenska pripravil bohatý program pre laickú i odbornú verejnosť. Vo štvrtok sa na seminároch vzdelávali odborníci, v piatok skúšala sladké dobroty verejnosť. Polovica súťaží je rovnaká ako v predošlých ročníkoch. Organizátori však objektívnosť hodnotenia ešte o čosi vylepšili.
Na ochutnávku medovín sa ochotne podujali najmä muži.
„Pre maximálnu objektívnosť hodnotenia sme medom aj medovinám pridelili čísla, podľa ktorých laická verejnosť aj odborníci označovali tie najlepšie. Potom sme medom pridali aj predkladacie číslo podľa kategórie, do ktorej patril. Tento rok sme mali dve - kvetový a medovicový med," hovorí predseda Spolku včelárov Slovenska Pavol Kameník.
Každú zo 47 vzoriek medov organizátori rozdelili na tri časti. Jedna časť išla pred hodnotením na preskúmanie na Regionálnu veterinárnu a potravinovú sprá-vu. „Aby sme predišli problémom, ku ktorým by mohlo dôjsť, ak by najlepší med nespĺňal všetky normy." Kontrolou bez problémov prešli všetky vzorky.
Medoviny hodnotili podobne. Nebolo však podstatné, z akého medu bola vyrobená.
Perníky a úle
Tento rok pribudli ďalšie dve súťaže. Včelári, alebo skôr ich manželky, sa mohli pochváliť výrobkami z medu. Porota vyberala najkrajší perník. „Oslovili sme pár pernikárov z nášho okolia. Do prvého ročníka sa prihlásilo síce len šest pekárov, v budúcnosti ich však vari bude pribúdať."
Na festivale sa mali možnosť predstaviť aj výrobcovia včelárskych zariadení a pomôcok. Výrobok musel byť zmysluplný, technologicky vymakaný, dôležitý bol aj jeho estetický vzhľad. K naj exponátom patrili úle a ich komponenty.
„Zaujímavý je pozorovací úlik. Je to praktický, ale aj vynikajúci výstavný exponát. Pekne v ňom vidieť, ako včelia rodina funguje. Najšpecifickejším je žltý nadstavec. Vonkajší plášť je vyrobený z klasického polystyrénu, vnútro je špeciálne. Je tam doska z polyuretánovej peny, ktorá je najlepším izolantom, doska je potiahnutá hliníkovou fóliou. Tá zabezpečuje správnu hygienu. Včely fóliu neprehryzú. Hlavnou funkciou je však udržiavanie tepla v úli. Sú v ňom vytvorené vynikajúce podmienky pre prácu a život včelej rodiny," povedal Kameník.
Ani predseda spolku sa nenechal zahanbiť a tiež prispel svojím výrobkom. Navrhol viacúčelové dno úlovej zostavy. Plní funkciu dna, peľochytu, krmítka. Výhodou je tiež jeho samočistiaca funkcia.