NIŽNÁ. Uhliská uplynulú sobotu rozvoniavali gulášom. Jedinečnej súťaže Nižniansky kotlík, v ktorej si súťažiaci merajú sily vo varení guláša, sa tento rok zúčastnilo až 46 družstiev. Prvýkrát sa zapojilo aj tím z družobnej poľskej gminy Mszana Dolna.
Fotogalériu k akcii nájdete tu.
Cieľ akcie naplnený
Vlaňajšej akcie sa zúčastnilo 29 družstiev. Starosta Eugen Dedinský predpokladal, že tento rok príde maximálne o tri viac. Mýlil sa. Ráno sa zaregistrovalo 46 vareniachtivých skupín. „Dokonca som sa stavil s vedúcim pretekov. A - prehral som. Prehra ma však teší. Je skvelé, že tento rok prišlo toľko ľudí. Myslím, že je to dôkaz, že akcia má zmysel," povedal starosta. „Podarilo sa nám naplniť hlavnú myšlienku súťaže - vytiahnuť ľudí do prírody, aby sa stretli s priateľmi, popočúvali dobrú hudbu, zjedli dobrý guláš a hlavne si oddýchli, zabudli na chvíľu na všedné starosti."
Obývačka na lúke
Tento rok organizátori pripravili pre súťažiacich špeciálne ocenenie, Cenu starostu obce Nižná za originálnosť a nápaditosť oblečenia. Predstavivosti sa medze nekládli, a tak sa centrum gulášnikov hmýrilo všakovakými zaujímavými postavičkami.
Stred skupiny zdobilo družstvo, ktoré si na Uhliskách zriadilo kompletnú kuchyňu aj s obývačkou. Nechýbal stôl, stoličky, kuchynská linka, sedacia súprava, celkový dojem domova dotvárali kvety. Aby si kuchári nespálili kuchynský koberec, pod kotlíkom si nakúrili vo fúriku.
Flinstonovcom nechýbala dobrá nálada.
Pozornosť pútalo aj družstvo Flinstonovcov. „Syn chcel najskôr rodinu Simpsonovcov, ale keďže ja mám ryšavé vlasy, sestra čierne a naši chlapi sú trošku bruškatí, rozhodli sme sa pre Flinstonovcov," povedali ľudia z doby kamennej. Malý dinosaurus sa pri rozhovore na nás usmieval s obrovskou kosťou. „Máme ju z dinosaura, ktorého sme dali aj do guláša. Bude špeciálny."
Chuť, vôňa a farba
Folkloristov na súťaži zastupovali ženy z miestneho obecného úradu a hostia z družobnej gminy Mszana Dolna. „O prvenstvo nebojujeme. Teší nás, že prišlo toľko ľudí a veľmi radi prenecháme víťazstvo niekomu cudziemu. Ak si však cenu zaslúžime, tak si ju, samozrejme, zoberieme," povedali s úsmevom krojované ženy z Nižnej. Oravčanky varili v obrovskom kotlíku guláš z desiatich kíl hovädziny. Pre jedinečnú chuť do neho pridali aj tri kolená, kilo krkovičky, čili korenie a sóju. Viac ingrediencií však kuchárky neprezradili.
Poliaci varili guláš "stroganov". „Je tam všetko, čo by mal dobrý guláš obsahovať. Paprika, uhorky, hríby, samozrejme, aj hovädzie mäso a zemiaky."
Najlepší guláš vyberala odborná porota, v ktorej bol aj nižniansky starosta. „Hodnotili sme chuť, farbu a vôňu. A akú má mať dobrý guláš farbu? Nemôže byť ani žltý, ani príliš hnedý. Musí byť taký primeraný."