Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Keď cesto nekyslo, vopchali ho pod periny

Kedysi sa bez nich neobišla ani jedna goralská svadba. Dnes ich pečie už len málokto, aj to inak, ako bolo zvykom. Reč je o tradičných goralských svadobných maskáľoch.

Babka Masláková bola dlhé roky jednou z najväčších suchohorských pekárok maskáľov.Babka Masláková bola dlhé roky jednou z najväčších suchohorských pekárok maskáľov. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SUCHÁ HORA. Karolína Masláková má 84 rokov, vychovala jedenásť detí, dnes sa teší z 37 vnúčat a 39 pravnúčat. V dedine ju všetci poznali ako vychýrenú pekárku svadobných maskáľov. Tie pekávala takmer každý piatok na sobotňajšiu svadbu, neskôr aj na krstiny, birmovky či rodinné oslavy.

Od noci do rána

Kedysi nebolo pečenie goralských svadobných koláčov ničím netradičným či zaujímavým. Suchohorčania a Hladovčania si bez nich nevedeli predstaviť žiadnu oslavu, tobôž nie svadbu. Na svadobnom stole nemohli chýbať. „Maskále sa podávali ku gulášu, k saláme či šunke. Niekedy sa nakrájali, najlepšie však boli, keď si každý zo svojho koláča kúsok po kúsku odtrhoval," spomína pani Karolína.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto na tradičné koláče bolo jednoduché. Robilo sa zo zemiakov, múky, kvásku, vajec a mlieka. Najťažšie bolo zamiesiť ho vo veľkom válovku. „Vždy sme museli byť aspoň tri. Dve miesili, jedna pridávala suroviny," hovorí. „Na svadbu sa pieklo často aj sto maskáľov. Z jedného kila múky vyšli asi dva. Na jednu várku sme robili cesto aj zo 40 kíl múky. Ak sa mu nechcelo kysnúť, vopchali sme ho do perín. Tam skôr podkyslo." Pečenie pred svadbou začínalo o jednej - druhej v noci. Do soboty rána museli byť koláče napečené.

Najlepšie sú z kamennej pece

Maskále piekli ženy vo veľkých kamenných peciach, do ktorých vošli tri okrúhle bochníky. Do pece ich vkladali drevenou lopatou. „Na jednej strane pece horel oheň, na druhej sa piekli bochníky. Pravidelne ich bolo treba presúvať z jednej strany na druhú, aby sa poriadne prepiekli. Drevo bolo suché, dobre horelo, takže pečenie netrvalo až tak dlho."

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes už pani Karolína, ani jej dcéra, Margita u ktorej teraz žije, tak často nepečú. Na svadbu piekla naposledy pred siedmimi rokmi. Kamennú pec pri dreveničke zbúrali a z elektrickej rúry nie sú maskále také chutné, ako by mali byť. „Správnu chuť im vždy dodávalo drevo, na ktorom sa piekli. Prešiel nimi aj dym, ten koláče prevoňal," rozpráva babička.

Stále čerstvé

Koláče potierala pani Karolína kyslým mliekom zmiešaným s makom. Mak maskáľ dozdobil, mlieko mu dodalo lesk. Aby vrch príliš nenapuchol a neoddeľoval sa od spodku, popichala ho pekárka vidličkou a do stredu urobila krížik.

Mliekom sa dali staršie maskále aj omladiť. „Prv nebolo toľko chleba ako dnes, tak sme doma pekávali maskále. Keď mal tri či štyri dni, mamka ho potrela mliekom a dala zohriať do pece. Hneď bol taký, akoby ho práve upiekla. Niekedy sme však boli maskáľov takí prejedení, že sme sa so súrodencami poskladali a išli sme si kúpiť normálny chlieb," dodala s úsmevom Margita.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 936
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 886
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 115
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 418
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 078
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 713
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 662
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 856
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 683
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.

Minúta po minúte: Na Orave sa od rána tvoria dlhé rady, vyskytli sa aj problémy

Pokračuje pilotná fáza celoplošného testovania na Covid-19.

V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Minúta po minúte: Na Orave sa od rána tvoria dlhé rady, vyskytli sa aj problémy

Pokračuje pilotná fáza celoplošného testovania na Covid-19.

Už ste čítali?