PÁRNICA. Hoci sa hubárska sezóna naplno rozbieha až po Petrovi a Pavlovi, sú hubári, ktorí nemajú núdzu o čerstvé huby ani v zime. Ku hlive, uchovcu a plamienke pribudla na jar peniazočka. A v apríli smrčkovce, smrčok kužeľovitý a smrčkovec český.
Rastú v listnatých lesoch s prevahou liesky, brezy a jelše, na rúbaniskách i popri cestách. „Kúsok za Párnicou som toho roku objavil novú lokalitu," hovorí skúsený dolnokubínsky hubár Ján Šuvada. „Je veľkou výhodou pre hubárov - začiatočníkov, že si ich nemôžu pomýliť s jedovatými druhmi. Napokon, teraz rastie iba jeden, a to hodvábnica včasná."
Dolnokubínčanovi smrčkovce chuťou pripomínajú kuriatka. Najviac si na nich pochutí v praženici, no hodia sa aj do polievky alebo do omáčky. Medzi receptami na portáli nahuby.sk sú aj plnené smrčky, guláš, ba dokonca placky. Obohatiť oravskú kuchyňu o výborné jarné huby Ján Šuvada všetkým vrelo odporúča.