HLADOVKA. Tisícky dubákov a muchotrávok vyšli z kuchyne Antónie Greštiakovej. So svojimi dcérami pečie perníkové lesné dobroty už niekoľko rokov. Na Greštiakovic hríbikoch si pochutná každý, aj ten, ktorý huby veľmi nemusí. Zje dokonca aj muchotrávky.
Recept prezradila len jej
Dôchodkyňa Antónia Greštiaková sa k pečeniu netradičných perníkových dobrôt dostala náhodou. Do tajov pečenia a zdobenia ju zasvätila jej suseda. „Vraj som fajná suseda. Tak, keď nikomu, mne recept a postup prezradí," rozpráva pani Antónia. Na prvú hodinu pečenia si spomína veľmi dobre.
K susede zobrala na oplátku konzervované mäso. Šikovná rodáčka z Poľska sa učila veľmi rýchlo. „Hoci prvé hríbiky nevyzerali moc vábne, tešila som sa z nich."
Ani noviny nie je kde prečítať
U Greštiakovcov pečie perníkové hríbiky celá rodina. Pani domáca do práce zatiahla obidve dcéry aj manžela. Keď treba pomôcť pri veľkých objednávkach, dobehnú k starkej aj vnučky. „Keď pečieme na svadby alebo na Vianoce, celá kuchyňa je zaplnená hríbikmi. Sú na stole, v kredenci, na policiach. Starký si nemá ani kde noviny prečítať," hovorí pani Antónia. „Vtedy sa obed nevarí, času niet nazvyš. V kuchyni je spočiatku úplne ticho, mama pripravuje cesto, ja miešam plnky na zdobenie. Na rad príde modelovanie. Najskôr urobíme nožičky. Kým modelujeme klobúčiky, otec stráži rúru, aby nám nožičky nezhoreli," hovorí dcéra Katka.
Farebné hríbiky nielenže chutia, ale aj ozdobia každý stôl.
Po dubákoch muchotrávky
Spočiatku piekli Greštiakovci len malé dubáčiky. Potom inovovali. Pustili sa do zložitejších, farebnejších chuťoviek - muchotrávok. Ich pečenie a zdobenie trvá podstatne dlhšie. „Najskôr sme robili klasické klobúčiky, ako na dubáky. Raz sa nám však podarilo vymodelovať také, aké muchotrávky skutočne majú. A vyzerá to ešte krajšie."
Dubáčiky vyrábajú cukrárski hubári celý deň, na muchotrávky si však musia vyčleniť hneď dva. Jeden deň pečú a zdobia nožičky, druhý deň farbia klobúčiky a po zaschnutí dorábajú biele bodky. S cestom by sa malo pracovať hneď po zamiesení. „Ak sa totiž nechá odstáť, klobúčiky tak pekne nenapuchnú." Po dorobení končia koláče v dobre uzavretých sklenených fľašiach. Takto uskladnené vydržia aj niekoľko mesiacov.
Rada sa podelí
Sladké hríbiky z Hladovky poznajú už aj fajnšmekri vo svete. Najskôr síce piekli Hladovčanky len pre rodinu a priateľov, chýr hubách z rúry sa však dostal aj ďalej. Chutili aj v Poľsku, Írsku, Nemecku, ba i Amerike. Perníkové dobroty pečú Greštiakovci na Vianoce i Veľkú noc, na oslavy, na svadby. Sami ich však nejedia. Prejedli sa ich hneď na začiatku.