Pri tortách Moniku neraz zastihne aj noc

Monika Hulejová má len 23 rokov, no vo svete cukrárov už niečo znamená. Spod jej rúk vyšlo množstvo krásnych, originálnych a chutných tort všakovakých tvarov, príchutí i farieb.

Pri pečení sa mladá cukrárka často zvŕta aj do druhej v noci. Vtedy sa jej pracuje najlepšie.Pri pečení sa mladá cukrárka často zvŕta aj do druhej v noci. Vtedy sa jej pracuje najlepšie. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

ORAVSKÝ BIELY POTOK. Torta v tvare lienky, ježka, policajnej čiapky, okrúhla s pilčíkom alebo kuchárkou s panvicou a tanierom v rukách či dieťatko vo vani plnej vody. To je len zlomok originálnych dobrôt, ktoré od skončenia učňovskej školy napiekla priateľom, príbuzným, známym i úplne neznámym ľuďom mladá cukrárka Monika Hulejová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vďaka učiteľom

Monika má dnes 23 rokov, pred šiestimi rokmi skončila trojročné štúdium odboru cukrárka na Slanickej Osade. Keď nastupovala do školy, ani len netušila, že sa pečeniu bude venovať „vo veľkom" a tak skoro. So šikovnosťou a talentom sa jej začalo dariť už v škole, ktorú reprezentovala na rôznych súťažiach. Začiatky však neboli jednoduché.

SkryťVypnúť reklamu

„Spočiatku to nešlo tak, ako by som chcela. Aj preto som vďačná majstrom odborného výcviku, že sa mi toľko venovali, že mali so mnou trpezlivosť a že ma to všetko naučili. Zistila som, že keď človek chce, dokáže urobiť čokoľvek," hovorí Monika.

„Cukrársku" školu si Monika vybrala najmä pre svoj blízky vzťah k aranžovaniu a zdobeniu. Na tortách môže naplno rozvíjať svoju fantáziu. Pečenie pritom neberie ako prácu, ale skôr ako svoje hobby.

Vymýšľa „za pochodu"

Od skončenia školy vyšli spod Monikiných rúk desiatky rozmanitých tort. Pečie na rôzne príležitosti, od krstín cez prvé sväté prijímania, svadby, narodeniny, birmovky až po torty pre maturantov.

Prvú tortu, ktorú upiekla celkom sama, robila ešte v škole. „Bola úplne jednoduchá, dvojposchodová, naplnená krémom. Na záver som ju trošku dozdobila modrými ružičkami. Celkom sa podarila, dokonca aj zjesť sa dala," smeje sa mladá cukrárka. Monika najčastejšie robí klasické torty okrúhleho alebo srdiečkového tvaru. Tie potom zdobí podľa toho, komu je torta určená. Najradšej zo všetkého má záverečné zdobenie. Pri ňom sa dokáže „vyhrať" aj hodinu. „Veľmi ma to baví. Počas zdobenia si vymýšľam, čo tam dám. Aj päťkrát sa musím vrátiť do špajze po ďalšie ingrediencie, ozdoby, ktoré by sa ešte mohli hodiť."

SkryťVypnúť reklamu

Pre maturantov aj pilčíkov

Fantázii sa medze nekladú, hovorí staré porekadlo, a toho sa drží aj Monika. Na tortách dokáže dotiahnuť také detaily, ktoré si mnohí často ani nevšimnú.

hdjh

Spod Monikiných rúk vyšlo už množstvo takýchto krásnych, sladkých výtvorov.

„Na narodeninovú tortu pre kuchárku som vymodelovala malú kuchárku, ktorá v jednej ruke držala panvicu, v druhej tanier s rezňom a kašou," opísala cukrárka jedno zo svojich prepracovaných sladkých diel.

Niektorú tortu dokáže upiecť a vyzdobiť za pár hodín, iné robila až tri dni. Náročnejšie sú najmä torty pre maturantov. „Pred piatimi rokmi som robila pre maturantov z informatickej triedy počítač s myšami. Myšky neboli počítačové, ale „zvieracie", a na každej bolo meno maturanta. Teraz som robila vláčik, každý zo študentov v ňom mal vlastný vagón. Piekla som ho tri dni," rozpráva Oravskobielopotočanka.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavo vyzerala aj torta, ktorú Monika piekla pre svojho kamaráta, pilčíka. Z obyčajného okrúhleho korpusu vzniklo dielko, ktoré potešilo nielen oslávenca, ale aj cukrárku. „Klasický okrúhly korpus som potiahla bielou hmotou, zelenou farbou som na ňu urobila trávu. Navrch som vymodelovala malú postavičku pilčíka a dala som mu do ruky sekeru. Kamarát oslavoval 21 rokov, aby to bolo zaujímavejšie, napísala som na ňu nie 21 rokov, ale 21 m3."

Trendy sleduje na internete

Hoci v škole sa Monika o pečení tort naučila veľa, stále sleduje aj nové trendy v cukrárstve. Veľkým pomocníkom je pre ňu internet, na ktorom dnes nájde skutočne čokoľvek. Na webe našla aj nový spôsob vytvárania postavičiek a zdobenia tort. Namiesto marcipánu na ne používa novú mandľovú poťahovaciu hmotu K2.

„Kedysi som postavičky robila z marcipánu, s K2 sa však pracuje oveľa lepšie. Pravý marcipán je veľmi drahý, preto som pracovala s jeho napodobeninou. K2 však nepraská, ľahšie sa tvaruje. Je biela, ak chcem inú farbu, len do nej pridám potrebné farbivo," vysvetľuje Monika. Ani s farbením hmoty to však nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. „Raz mi hmotu na jednu tortu pomáhala zafarbiť kamarátka. Namiesto zelenej nám vznikla fialová, ktorú sme na tortu v tvare policajnej čiapky použiť nemohli. Napokon sa nám však zelenú farbu predsa len podarilo stvoriť. Zachránila som tak kilo modelovacej hmoty," smeje sa cukrárka.

Nedostatky ukryje

Hoci má Monika šikovné ruky a určite by sa uživila aj vlastnou cukrárňou, o jej otvorení zatiaľ nepremýšľa. Problémom je najmä to, že nerada pečie zákusky. Vraj pri nich nemôže popustiť uzdu svojej fantázii tak, ako pri tortách.

Monika pracuje na popoludňajších zmenách, na pečenie jej teda zostávajú len predpoludnia, noci alebo víkendy. Jej to však neprekáža, pri tortách stojí najradšej práve v noci. „Často sa stane, že sedím pri pečení a zdobení aj do druhej v noci. Vtedy pečiem najradšej, mám pokoj, ticho, nikto okolo mňa nechodí," dodala Monika.

Aj dnes sa jej občas stane, že sa niečo nepodarí, že to vyjde úplne inak, ako chcela. Malé chybičky krásy na tortách sa jej však vždy podarí zahladiť a upraviť tak, aby si oslávenec nič nevšimol.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 573
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 550
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 542
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 278
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 715
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 651
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 788
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 646
  1. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  2. Pavol Kéri: Lietavská Lúčka 2025
  3. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  4. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  5. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  6. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  7. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  8. Jaroslav Liptak: Prečo AI a udržateľnosť patria k sebe (a prečo bez toho dnes biznis neprežije)
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 267
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 285
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 156
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 015
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 800
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 910
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 644
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 483
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskontný reťazec Lidl pripravil pre svojich zákazníkov ďalšiu atraktívnu súťaž s výnimočným zážitkom.


Turistika, cyklistika, termálne vodné parky, kúpele, Liptovská Mara, jaskyne, relax aj adrenalín. To všetko a nielen to ponúka Liptov.


Peter Doroš podpísal s MFK Ružomberok profesionálnu zmluvu.

Do klubu prišiel z Oravy.


Udalosťou týždňa na dolnej Orave je jarmok vo Veličnej spojený s folklórnymi slávnosťami.

Podujatia, turistické akcie, kiná, múzeá aj výstavy.


  1. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  2. Pavol Kéri: Lietavská Lúčka 2025
  3. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  4. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  5. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  6. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  7. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  8. Jaroslav Liptak: Prečo AI a udržateľnosť patria k sebe (a prečo bez toho dnes biznis neprežije)
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 267
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 285
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 156
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 015
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 800
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 910
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 644
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 483
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu