Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Mladí pekári chcú v meste vytvoriť moderné mliečne bary

Dvojica pekárov z Dolného Kubína chce v meste presadiť myšlienku mliečnych barov a domácich útulných pekárničiek.

Marek Ištok - aj keď sa nevyučil za pekára, svoje remeslo miluje. Chlieb treba podľa neho piecť s láskou, inak ľuďom nebude chutiť.Marek Ištok - aj keď sa nevyučil za pekára, svoje remeslo miluje. Chlieb treba podľa neho piecť s láskou, inak ľuďom nebude chutiť. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Marek Ištok a Marián Ševčík síce patria k najmladším pekárom, v remesle sú však už skúsenými majstrami.

Skúsenosti naberali spolu

Do tajov pekárčiny mladšieho Mareka zaúčal Marián, ktorý je vyučeným pekárom. „Zoznámili sme sa pred šiestimi rokmi. Naberali sme skúsenosti v Bratislave, v Rakúsku, pôsobili sme aj v Dolnom Kubíne. Jedného dňa sme si povedali, že máme dostatok skúseností na to, aby sme sa osamostatnili," hovorí 24-ročný Dolnokubínčan Marek.

Ich pekárnička je na ploche malého bytu. Spolu s dvomi ďalšími ľuďmi stíhajú vypekať chlieb a pečivo pre pekáreň a zásobovať aj bufety.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečú podľa vlastných receptúr

Marek a Marián majú pečivo radi. Zatiaľ sa ho neprejedli. Možno je to aj tým, že im ich výrobky z múky chutia. Sú totiž toho názoru, že makový závin má byť makový, teda plný maku, orechový má byť z orechov a nie so strúhankou, ako to údajne robia niektorí pekári.

Mladí pekári pečú podľa vlastných receptúr. „Navrhli sme si ich sami. Počas praxe sme už prišli na to, kde treba čoho ubrať a kde naopak treba suroviny pridať," tvrdí Marek.

Denne spotrebujú sto kíl múky, upečú približne päťdesiat chlebov a rôzne druhy pečiva.

pekariweb.jpg

Marián Ševčík - z dvojice pekárov je starší a skúsenejší. Nápad vytvoriť mliečne bary dostal v Grécku na dovolenku, kde je takýchto prevádzok neúrekom a sú obľúbené.

Chcú prinavrátiť k životu „mliečaky"

Snom ambicióznych pekárov je urobiť v Dolnom Kubíne sieť mliečakov - niekdajších mliečnych barov, ale v modernejšom prevedení. Tento typ prevádzky podľa nich chýba nielen v regióne, ale na celom Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zatiaľ čo ľudia budú čakať na čerstvý chlieb alebo vianočku, môžu si sadnúť a pri kakau, káve alebo zákusku sa porozprávať," predstavil spoločný zámer s kolegom Marek Ištok.

Na otázku, či aj oni pravidelne konzumujú pekárske výrobky, Marián Ševčík odpovedal: „Samozrejme, najradšej máme ražný chlieb. Veď sa aj hovorí - chlieb náš každodenný."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 830
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 824
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 191
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 156
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

17 h
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Takéto krásne ceny čakajú na najlepších bežcoch.

Oravská bežecká liga už tvorí nový kalendár.

16 h
Novinka v Oravskej Lesnej pomáha v orientácii.

Orientáciu v dedine zlepšili informačné tabule.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

16 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

14 h

Muža našli už bez známok života.

21 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?