Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Mladí pekári chcú v meste vytvoriť moderné mliečne bary

Dvojica pekárov z Dolného Kubína chce v meste presadiť myšlienku mliečnych barov a domácich útulných pekárničiek.

Marek Ištok - aj keď sa nevyučil za pekára, svoje remeslo miluje. Chlieb treba podľa neho piecť s láskou, inak ľuďom nebude chutiť.Marek Ištok - aj keď sa nevyučil za pekára, svoje remeslo miluje. Chlieb treba podľa neho piecť s láskou, inak ľuďom nebude chutiť. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Marek Ištok a Marián Ševčík síce patria k najmladším pekárom, v remesle sú však už skúsenými majstrami.

Skúsenosti naberali spolu

Do tajov pekárčiny mladšieho Mareka zaúčal Marián, ktorý je vyučeným pekárom. „Zoznámili sme sa pred šiestimi rokmi. Naberali sme skúsenosti v Bratislave, v Rakúsku, pôsobili sme aj v Dolnom Kubíne. Jedného dňa sme si povedali, že máme dostatok skúseností na to, aby sme sa osamostatnili," hovorí 24-ročný Dolnokubínčan Marek.

Ich pekárnička je na ploche malého bytu. Spolu s dvomi ďalšími ľuďmi stíhajú vypekať chlieb a pečivo pre pekáreň a zásobovať aj bufety.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečú podľa vlastných receptúr

Marek a Marián majú pečivo radi. Zatiaľ sa ho neprejedli. Možno je to aj tým, že im ich výrobky z múky chutia. Sú totiž toho názoru, že makový závin má byť makový, teda plný maku, orechový má byť z orechov a nie so strúhankou, ako to údajne robia niektorí pekári.

Mladí pekári pečú podľa vlastných receptúr. „Navrhli sme si ich sami. Počas praxe sme už prišli na to, kde treba čoho ubrať a kde naopak treba suroviny pridať," tvrdí Marek.

Denne spotrebujú sto kíl múky, upečú približne päťdesiat chlebov a rôzne druhy pečiva.

pekariweb.jpg

Marián Ševčík - z dvojice pekárov je starší a skúsenejší. Nápad vytvoriť mliečne bary dostal v Grécku na dovolenku, kde je takýchto prevádzok neúrekom a sú obľúbené.

Chcú prinavrátiť k životu „mliečaky"

Snom ambicióznych pekárov je urobiť v Dolnom Kubíne sieť mliečakov - niekdajších mliečnych barov, ale v modernejšom prevedení. Tento typ prevádzky podľa nich chýba nielen v regióne, ale na celom Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zatiaľ čo ľudia budú čakať na čerstvý chlieb alebo vianočku, môžu si sadnúť a pri kakau, káve alebo zákusku sa porozprávať," predstavil spoločný zámer s kolegom Marek Ištok.

Na otázku, či aj oni pravidelne konzumujú pekárske výrobky, Marián Ševčík odpovedal: „Samozrejme, najradšej máme ražný chlieb. Veď sa aj hovorí - chlieb náš každodenný."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 994
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 245
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 721
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 968
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 841
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 158
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 159
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 598
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Takýto rad vytvorili ľudia pred jedným z odberných miest v Dolnom Kubíne ráno o pol ôsmej.

Na Orave sa začal pilotný projekt testovania na Covid-19 (minúta po minúte)

Testovanie zabezpečujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci. Odberné miesta sú otvorené od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h.

Testovanie na Covid-19.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Od zajtra začína pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Už ste čítali?