Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Starká zjedla bielopotocký kostol

Spod rúk Anny Kubalovej z Nižnej vyšli za posledných desať rokov tisícky rozvoniavajúcich medovníkových srdiečok, šperkovničiek, kostolíkov.

Kedysi piekla Anna Kubalová medovníky od rána do večera. Dnes pracuje, takže pečie len popoludní. Často ju pri sladkých dobrotách zastihne aj noc.Kedysi piekla Anna Kubalová medovníky od rána do večera. Dnes pracuje, takže pečie len popoludní. Často ju pri sladkých dobrotách zastihne aj noc. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

Zo sladkého cesta robí aj originálne adventné vence.

NIŽNÁ. Anna Kubalová sa k pečeniu perníkov dostala už v detstve. Doma pred sviatkami piekli každý rok, vždy však len pre rodinu. „Keď však začali dorastať moje štyri dcéry, narodené rok po roku, začalo ich stále viac lákať pečenie, modelovanie, zdobenie a vykrajovanie. Ukecali ma, aby sme vždy pred sviatkami spolu pekávali medovníčky. Najskôr len pre seba, potom prichádzali ďalší, ktorým sa naše výrobky páčili," spomína vychýrená nižnianska medovnikárka na začiatky svojho „medového" remesla.

Skryť Vypnúť reklamu

Piekla mama aj dcéry

Šestica žien od Kubalov začínala s jednoduchými medovníkovými srdiečkami, ich stred zdobili orieškami. Dievky však sledovali trendy, čítali časopisy a videli, čo všetko sa dá z perníkového cesta vyrobiť. Mama svoje dcéry v záľube podporovala, a tak sa púšťali do čoraz zložitejších výrobkov.

„Pečenie medovníkov chytilo najmä Zuzku. Záľubu mala v pečení jarných záhrad, v ktorých nechýbali sliepočky, ani gazdiná. Potom sa ozvala starká, chcela, aby sme jej na narodeniny upiekli miniatúrny bielopotocký kostol. Trval nám dlho, bol však veľmi pekný. Mamka sa z neho dlho tešila. Ale potom tú medovníkovú vôňu nevydržala a začala z kostolíka odjedať. Pamätám si, že po tom, čo zjedla vchod a sakristiu, postavila tam namiesto nich Pannu Máriu. Aby to vraj nebolo vidno," hovorí A. Kubalová.

Skryť Vypnúť reklamu

Ťažké začiatky

Hoci rokmi už nazbierala prax a s problémami sa stretne len zriedka, nebolo to vždy tak. Začiatky podľa nej neboli jednoduché. „Učili sme sa samé, takže sme museli veľa skúšať. Keby ste vedeli, koľko cesta sme namiesili a koľko plniek namiešali, kým sa nám podarilo nájsť ten správny recept! Pôvodne mi recept na medovníky prezradila moja babička. V časopisoch sa stále objavujú nejaké novinky a ja som ich musela skúsiť. Vyskúšala som asi 14 rôznych receptúr na medovníkové cesto, napokon som sa však aj tak vrátila späť k tomu osvedčenému, ktorý som dostala od mojej starkej. Som presvedčená, že človek musí mať na pečenie vlohy, najmä na zdobenie. Oveľa dôležitejšia je však poriadna dávka trpezlivosti. Bez tej to nejde. O to viac, že pečenie medovníkov je škola na celý život, medovnikár sa stále niečo učí," rozpráva pani Anna.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani ona, ani jej dcéry však nie sú dokonalé a aj im sa občas podarí niečo pokaziť. Nerobia z toho tragédiu. Niečo sa ujde susedom, zvyšku sa potešia študenti na internátoch.

Kostoly aj pece

Keďže všetky dcéry sa pani Anne rozpŕchli po vysokých školách, medovníky pečie sama. Ale keď treba, cez víkend jej dievčatá pomáhajú aspoň zdobiť. Nižnianska medovnikárka má vo svojom repertoári množstvo výrobkov. Už robila narodeninové kostoly, kostoly na svadbu s nevestou a ženíchom, starodávnu piecku s kuchárkou. Pred Vianocami ju ľudia zasypávajú objednávkami na klasické medovníky, šperkovničky, tanieriky či košíčky plnené malými medovníčkami. Vianočný stôl u Kubalovcov zdobí medovníkový adventný veniec, tiež z dielne pani domu. Okrem neho však nemajú doma na Vianoce takmer žiadny medovník. „Za tie roky sme sa ich prejedli. Ak nám pred Vianocami zostane čo len päť malých srdiečok, rozmýšľame, komu by sme ich čím skôr mohli dať."

Netradičné medovníky si vyžadujú aj netradičné formičky. Väčšina z nich sa kúpiť nedá, a tak pani Anna improvizuje. Na upečenie oblúka na kostole používa 4-litrovú plastovú fľašu, rúčku na košíku tvaruje špeciálnym kúskom plechu, pri pečení využije aj dezertné tanieriky. Niektoré formičky jej pripravuje manžel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 588
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 293
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 164
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 875
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 612
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 392
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 790
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 146
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 953
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 621
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zosuv ohrozoval cestu aj železnicu. Takto to riešia

Premávka na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou bude obmedzená do konca roka.

Oprava zosuvu na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii už v stredu o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Veľké testovanie Slovákov začne na budúci víkend na Orave

Testovanie bude bezplatné, ale zatiaľ nie je rozhodnuté, či bude povinné alebo dobrovoľné.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Atléti ešte stihli doma súťažiť

Pre obavu zo šírenia COVID-19 viacerí pretekári neprešli.

Simona Kereškényiová doma ovládla kategória junioriek.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?