Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Spracovanie mlieka je výhodnejšie než predaj

Pre chovateľov dojníc a oviec je výhodnejšie predať hotový mliečny produkt, ako predávať samotné mlieko pod cenu.

Výroba produktov z kravského mlieka prebieha v tejto syrárni. Družstevníčky práve pracujú na výrobe korbáčikov.Výroba produktov z kravského mlieka prebieha v tejto syrárni. Družstevníčky práve pracujú na výrobe korbáčikov. (Zdroj: ANNA GLUCHOVÁ)

Situácia na oravských družstvách je v súčasnosti veľmi ťažká. V čase výrazného poklesu cien mlieka musia často bojovať o prežitie. Hoci pri spracovaní mlieka na výrobky je potrebná pracovná sila, ktorú treba platiť, pre družstvá je táto možnosť stále výhodnejšia. Jednu z najväčších záťaží predstavuje vysoká DPH, ktorá núti družstvá zvyšovať ceny výrobkov úmerne k nákladom na výrobu. Keby sa daň znížila, potom by klesla aj cena výrobkov a vzrástol by ich predaj.

Na družstve v Ťapešove chovajú hovädzí dobytok. V súčasnosti si družstevníci spracúvajú asi 30% dennej produkcie mlieka, ostatné surové kravské mlieko predávajú do mliekarne.

Skryť Vypnúť reklamu

Radšej spracovať, ako predať

Pre Roľnícke družstvo Vavrečka - Ťapešovo je v súčasnosti veľmi výhodné spracovávať mlieko, napriek tomu, že nespracúvajú celú vlastnú produkciu. V konkurencii na trhu by totiž pravdepodobne viac nepredali.

„Mlieko spracúvame už od roku 1997, kedy sme spustili syráreň. V tom čase sme boli schopní spracovať 200 - 250 litrov mlieka denne. Podobne ako dnes nás k tomu viedla nízka výkupná cena mlieka, recesia v poľnohospodárstve," hovorí predseda družstva Peter Kružeľ.

Produkty sú kvalitné

„Ak chceme predávať, musíme ponúkať chutné a kvalitné výrobky. Pre naše družstvo je veľkou výhodou, že na výrobu syrových korbáčikov používame pri spracovaní neodstredené mlieko. Máme kvalitatívnu výhodu, lebo korbáčiky majú charakteristickú mliečnu chuť," prezrádza predseda. Okrem korbáčikov Ťapešovčania vyrábajú syrovú hrudku, no čím ďalej tým viac pociťujú veľkú konkurenciu, preto predaj produktov klesá.

Skryť Vypnúť reklamu

Po vstupe do Európskej únie muselo družstvo investovať asi 400 000 Sk (13 000 €) do zariadenia výrobne. Drevené časti museli z technológie vylúčiť, používajú už len nerezové nádoby. Pri spracovaní mliečnych výrobkov legislatíva vyžaduje maximálnu hygienu.

Ekonomika dala impulz

Poľnohospodárske družstvo v Malatinej (PD) sa špecializuje na chov oviec. Ponúka produkty z ovčieho mlieka a spracuje všetko mlieko, čo stádo vyprodukuje.

„K spracovaniu mlieka na mliečne produkty nás donútila jednoznačne ekonomika, pretože cena finálneho výrobku je vyššia a rentabilnejšia, než cena samotného mlieka," vyjadril sa na margo znižovania výkupnej ceny mlieka Tibor Grandtner, predseda PD Malatiná. V súčasnosti sa nákupná cena ovčieho mlieka na trhu pohybuje na úrovni 0,7 - 0,8 € za liter. Priemerná výrobná cena mlieka na družstve na začiatku sezóny 2009 však bola 1,07 € .

Skryť Vypnúť reklamu

Vedenie PD v Malatinej rozhodlo o spracovávaní mlieka už v roku 1997, kedy vypracovali aj prvú vnútropodnikovú normu na ovčí údený syr. V roku 2000 prešli na strojové dojenie stáda a vybudovali malú mliekareň. „Výhodné je, že podľa vstupných nákladov si dokážeme regulovať ceny výrobkov. V prípade predaja ovčieho mlieka do mliekarne by sme mohli o raste jeho ceny len snívať," dodáva predseda.

Probiotická potravina

V súčasnosti PD Malatiná vyrába z ovčieho mlieka bryndzu, hrudkový a údený syr, žinčicu a syrové nite. Medzi najvyhľadávanejšie výrobky patrí žinčica a bryndza.

„Pri výbere technológií sme sa snažili čo najviac zachovať tradičné spracovanie ovčieho mlieka na vyššej kvalitatívnej a hygienickej úrovni. Príkladom je ovčia bryndza, ktorú vyrábame z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného ovčieho mlieka tak, ako sa vyrábala kedysi, na klasických salašoch. Takáto bryndza si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, preto môže byť zaradená medzi probiotické funkčné potraviny."

Družstvo každoročne investuje do obnovy technológie a stavebnej časti mliekarne nemalé peniaze. Doteraz na tomto úseku prefinancovali cca 250 000 € (7,5 mil. Sk), aby vyhoveli náročným veterinárnym a hygienickým požiadavkám.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 494
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 448
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 054
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 049
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 831
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 585
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 362
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 489
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 471
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 421
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Hern má krízovú radu aj stopovačov. Strojárne otestovali všetkých zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19. Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov.

Testovanie v strojárňach Hern Námestovo.

Najlepší strelec mohol ostať v Dlhej, rozhodol sa pre Babín

Marcel Kunocha si vyskúšal všetky pozície. Najlepšie sa cíti v útoku.

Marcel Kunocha (pri lopte) strelil na jeseň 13 gólov.

Chceme, aby mali mladí futbalisti pamiatku

Po skvelých odozvách z minulých rokov sme sa opäť rozhodli spustiť obľúbenú rubriku Predstavujeme futbalové nádeje.

Ukážka z minulých rokov.

Zomrel spišský biskup Mons. Štefan Sečka

V nemocnici v Levoči dnes ráno zomrel spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka. Jeho biskupským heslom bolo Crux Christi perficiat nos (Kristov kríž nech nás zdokonalí).

Mons. Štefan Sečka

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?