Spracovanie mlieka je výhodnejšie než predaj

Pre chovateľov dojníc a oviec je výhodnejšie predať hotový mliečny produkt, ako predávať samotné mlieko pod cenu.

Výroba produktov z kravského mlieka prebieha v tejto syrárni. Družstevníčky práve pracujú na výrobe korbáčikov.Výroba produktov z kravského mlieka prebieha v tejto syrárni. Družstevníčky práve pracujú na výrobe korbáčikov. (Zdroj: ANNA GLUCHOVÁ)

Situácia na oravských družstvách je v súčasnosti veľmi ťažká. V čase výrazného poklesu cien mlieka musia často bojovať o prežitie. Hoci pri spracovaní mlieka na výrobky je potrebná pracovná sila, ktorú treba platiť, pre družstvá je táto možnosť stále výhodnejšia. Jednu z najväčších záťaží predstavuje vysoká DPH, ktorá núti družstvá zvyšovať ceny výrobkov úmerne k nákladom na výrobu. Keby sa daň znížila, potom by klesla aj cena výrobkov a vzrástol by ich predaj.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na družstve v Ťapešove chovajú hovädzí dobytok. V súčasnosti si družstevníci spracúvajú asi 30% dennej produkcie mlieka, ostatné surové kravské mlieko predávajú do mliekarne.

SkryťVypnúť reklamu

Radšej spracovať, ako predať

Pre Roľnícke družstvo Vavrečka - Ťapešovo je v súčasnosti veľmi výhodné spracovávať mlieko, napriek tomu, že nespracúvajú celú vlastnú produkciu. V konkurencii na trhu by totiž pravdepodobne viac nepredali.

„Mlieko spracúvame už od roku 1997, kedy sme spustili syráreň. V tom čase sme boli schopní spracovať 200 - 250 litrov mlieka denne. Podobne ako dnes nás k tomu viedla nízka výkupná cena mlieka, recesia v poľnohospodárstve," hovorí predseda družstva Peter Kružeľ.

Produkty sú kvalitné

„Ak chceme predávať, musíme ponúkať chutné a kvalitné výrobky. Pre naše družstvo je veľkou výhodou, že na výrobu syrových korbáčikov používame pri spracovaní neodstredené mlieko. Máme kvalitatívnu výhodu, lebo korbáčiky majú charakteristickú mliečnu chuť," prezrádza predseda. Okrem korbáčikov Ťapešovčania vyrábajú syrovú hrudku, no čím ďalej tým viac pociťujú veľkú konkurenciu, preto predaj produktov klesá.

SkryťVypnúť reklamu

Po vstupe do Európskej únie muselo družstvo investovať asi 400 000 Sk (13 000 €) do zariadenia výrobne. Drevené časti museli z technológie vylúčiť, používajú už len nerezové nádoby. Pri spracovaní mliečnych výrobkov legislatíva vyžaduje maximálnu hygienu.

Ekonomika dala impulz

Poľnohospodárske družstvo v Malatinej (PD) sa špecializuje na chov oviec. Ponúka produkty z ovčieho mlieka a spracuje všetko mlieko, čo stádo vyprodukuje.

„K spracovaniu mlieka na mliečne produkty nás donútila jednoznačne ekonomika, pretože cena finálneho výrobku je vyššia a rentabilnejšia, než cena samotného mlieka," vyjadril sa na margo znižovania výkupnej ceny mlieka Tibor Grandtner, predseda PD Malatiná. V súčasnosti sa nákupná cena ovčieho mlieka na trhu pohybuje na úrovni 0,7 - 0,8 € za liter. Priemerná výrobná cena mlieka na družstve na začiatku sezóny 2009 však bola 1,07 € .

SkryťVypnúť reklamu

Vedenie PD v Malatinej rozhodlo o spracovávaní mlieka už v roku 1997, kedy vypracovali aj prvú vnútropodnikovú normu na ovčí údený syr. V roku 2000 prešli na strojové dojenie stáda a vybudovali malú mliekareň. „Výhodné je, že podľa vstupných nákladov si dokážeme regulovať ceny výrobkov. V prípade predaja ovčieho mlieka do mliekarne by sme mohli o raste jeho ceny len snívať," dodáva predseda.

Probiotická potravina

V súčasnosti PD Malatiná vyrába z ovčieho mlieka bryndzu, hrudkový a údený syr, žinčicu a syrové nite. Medzi najvyhľadávanejšie výrobky patrí žinčica a bryndza.

„Pri výbere technológií sme sa snažili čo najviac zachovať tradičné spracovanie ovčieho mlieka na vyššej kvalitatívnej a hygienickej úrovni. Príkladom je ovčia bryndza, ktorú vyrábame z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného ovčieho mlieka tak, ako sa vyrábala kedysi, na klasických salašoch. Takáto bryndza si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, preto môže byť zaradená medzi probiotické funkčné potraviny."

Družstvo každoročne investuje do obnovy technológie a stavebnej časti mliekarne nemalé peniaze. Doteraz na tomto úseku prefinancovali cca 250 000 € (7,5 mil. Sk), aby vyhoveli náročným veterinárnym a hygienickým požiadavkám.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 333
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 461
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 263
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 301
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 918
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 446
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu