BRATISLAVA. Na slovenských vianočných stoloch - na chudobnejších, ale aj v lepšie situovaných rodinách - nikdy nechýbala ryba. Najčastejšie to bol kapor, ktorý bol zo sladkovodných rýb najprístupnejší.
„Tradičného vyprážaného kapra však začínajú v slovenských domácnostiach nahrádzať pstruh, zubáč, losos, tuniak a iné druhy morských rýb, ku ktorým sa podáva zelenina, zemiaky a rôzne omáčky. K rybám sú vhodné kôprová, cesnaková alebo šafranová omáčka," povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.
"Dnes majú gazdinky možnosť čerpať inšpiráciu z množstva časopisov o jedlách, ktoré vychádzajú a recepty v nich sú rýchle a ľahké. Napriek tradícii treba pripustiť, že ide aj o ľahšie stráviteľné a zdravšie spôsoby prípravy," dodal.
Z našich sladkovodných rýb je kvalitnou rybou zubáč. Je to šťavnatá a vzácna ryba. Kapor je vhodný na Vianoce, ale v porovnaní so zubáčom má veľa kostí. Chutné sú pstruhy, hlavátka. „Z morských rýb sa k nám dováža asi tristo druhov rýb, ale väčšinou ide o drahšie ryby," uzavrel Janata.