Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Na oblátky má tajný recept, pečie ich s láskou

Pri pohľade na jej zvŕtanie sa Anny Dulovcovej po kuchyni nám napadlo jediné slovo - čiperka. V osemdesiatke ešte stále neoddychuje, ale usilovne sa pripravuje na príchod Ježiška.

Správna teplota klieští je rozhodujúca, kedy môže Anna Dulovcová naliať oplátkové cesto.Správna teplota klieští je rozhodujúca, kedy môže Anna Dulovcová naliať oplátkové cesto. (Zdroj: ANNA GLUCHOVÁ)

ORAVSKÁ LESNÁ. Keď sme s pozdravom vošli do kuchyne Anny Dulovcovej, dôchodkyne z Oraveskej Lesnej, okrem nej nás vítalo aj akési čudo na stole. „To sú kliešte na pečenie vianočných oplátok," vysvetľuje pani Anna, keď zbadá náš pohľad upriamený na malú elektrickú piecku pripravenú na pečenie.

"Odkukala" od susedky

Annu sme našli priamo pri činnosti. „Vianočné oplátky pečiem už asi 27 rokov, ak si dobre pamätám. Zo začiatku piekla susedka, tak som chodievala k nej." Tu sa Lesňanka naučila pracovný postup a potom sa do práce pustila aj sama. „Zo začiatku som si požičiavala kliešte na pečenie od tejto susedky, no potom, keď mi to už išlo a zvykla som si, kúpila som si veru svoje.

Skryť Vypnúť reklamu

Lesňanka kliešte veľmi vrtko obsluhuje. Poznať, že túto prácu robí už mnoho rokov. „Musím vždy odhadnúť teplotu klieští, aby som oblátky nedajbože nespálila. Ale ak sú zasa málo nahriate, môžu sa „zduť" a potom ich musím vyhodiť." Vďaka skúsenostiam však Anna presne vie, kedy môže cesto medzi kliešte naliať. „Jój, pravdaže sa aj veľakrát pomýlim. Či už zabudnem pridať do cesta nejakú prísadu, alebo neodhadnem dĺžku pečenia. Už som kedysi zabudla aj cukor pridať, potom zas vajíčka," priznáva s úsmevom. Ak oblátky praskajú, Anna pridá do cesta viacej cukru. V prípade, že je husté cesto, pridá viac mlieka. Vždy si dokáže poradiť.

(Ne)tajný recept

„Najlepšie na oblátky je domáce plnotučné kravské mlieko," prezradila. Okrem toho nemá dôchodkyňa ten „svoj" recept, ale ako hovorí, robí ich ako všetci ostatní. Pridá však doň trochu lásky, lebo pečie pre svojich najbližších.

Skryť Vypnúť reklamu

oplatkyweb1.jpg

„Do cesta ide ešte hladká múka. Keď som ju nemala, veru som aj polohrubej dala a pomohla som si. Aj cukor by mal ísť práškový, ale hocikedy dávam aj obyčajný kryštálový. A podaria sa," zasmeje sa potmehútsky. Nakoniec pridá ešte žĺtka z vajíčok a maslo, všetko dobre pomieša a už môže začať vypekať.

Platničku klieští najprv pomastí, najlepšie včelím voskom. Ak ho nemá, používa zvyčajne olej. Na platničku naleje trochu pripraveného cesta, kliešte zavrie a dobre pritlačí. Stačí niekoľko sekúnd syčania a pary a oplátka je hotová. Ďalším krokom je ešte za horúca zvinúť ju do trubičky. „Musím to urobiť hneď, keď je ešte oplátka horúca, inak sa bude lámať a nezviniem ju."

Pre svoju rodinu

„Pred Vianocami začínam piecť ako sa mi chce. No nie dlhšie ako mesiac, pretože oblátky nemám kde dať a mohli by dovtedy zvlhnúť. Úplne by zmäkli, a to nie je dobré," vysvetľuje. „Najchutnejšie sú suché a chrumkavé." Vtedy si na nich najviac pochutnajú samozrejme vnuci pani Anny, ktorí sa na chutné sladučké oblátky vždy veľmi tešia.

Skryť Vypnúť reklamu

Lesňanka pečie oblátky výhradne pre svoju rodinu. „Ani neviem, koľko ich urobím. Vôbec to nepočítam, ale je ich dosť." Niekedy jej pri práci pomáha aj nevesta. Oblátky nakoniec Anna rozdá medzi početných členov rodiny. Koniec koncov s nimi trávi aj štedrý večer a vianočné sviatky. „Každý rok som niekde inde. Raz u jedného syna, potom u druhého a tak. Nikdy ma nenechajú doma samú."

Keď sa pokazia kliešte...

Čiperná dôchodkyňa si spomína aj nepríjemnosť pri pečení oplátok, ktorá sa jej stala už dávnejšie. „Pokazili sa mi kliešte a to bola hotová katastrofa!" hovorí, teraz už s úsmevom. „Uprostred pečenia sa mi pokazili. Nachystala som si dve dávky cesta a zrazu rozmýšľam, čo teraz. Nablízku nikto, kto by mi ich vedel opraviť. Tak som utekala za susedou a ona mi požičala svoje, aby som aspoň dopiekla. Potom som kliešte dala opraviť. A už môžem piecť ďalej."

Anna je vďačná za každý prežitý deň svojho života. „Modlím sa, že som sa dožila takého vysokého veku a že ešte vládzem. Kým budem vládať, budem robiť stále." Starostlivá Lesňanka nás srdečne ponúkla výbornými oplátkami a štedro nám nabalila aj na cestu. „A nech sa vám dobre darí," volala na za nami.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 335
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 588
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 349
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 918
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 541
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 291
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 604
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 494
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 339
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

7 h
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

9 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Vráti sa alebo nevráti florbal ešte túto sezóna na palubovky?

Kluby by museli investovať veľa peňazí.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

5 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?