Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Na oblátky má tajný recept, pečie ich s láskou

Pri pohľade na jej zvŕtanie sa Anny Dulovcovej po kuchyni nám napadlo jediné slovo - čiperka. V osemdesiatke ešte stále neoddychuje, ale usilovne sa pripravuje na príchod Ježiška.

Správna teplota klieští je rozhodujúca, kedy môže Anna Dulovcová naliať oplátkové cesto.Správna teplota klieští je rozhodujúca, kedy môže Anna Dulovcová naliať oplátkové cesto. (Zdroj: ANNA GLUCHOVÁ)

ORAVSKÁ LESNÁ. Keď sme s pozdravom vošli do kuchyne Anny Dulovcovej, dôchodkyne z Oraveskej Lesnej, okrem nej nás vítalo aj akési čudo na stole. „To sú kliešte na pečenie vianočných oplátok," vysvetľuje pani Anna, keď zbadá náš pohľad upriamený na malú elektrickú piecku pripravenú na pečenie.

"Odkukala" od susedky

Annu sme našli priamo pri činnosti. „Vianočné oplátky pečiem už asi 27 rokov, ak si dobre pamätám. Zo začiatku piekla susedka, tak som chodievala k nej." Tu sa Lesňanka naučila pracovný postup a potom sa do práce pustila aj sama. „Zo začiatku som si požičiavala kliešte na pečenie od tejto susedky, no potom, keď mi to už išlo a zvykla som si, kúpila som si veru svoje.

Skryť Vypnúť reklamu

Lesňanka kliešte veľmi vrtko obsluhuje. Poznať, že túto prácu robí už mnoho rokov. „Musím vždy odhadnúť teplotu klieští, aby som oblátky nedajbože nespálila. Ale ak sú zasa málo nahriate, môžu sa „zduť" a potom ich musím vyhodiť." Vďaka skúsenostiam však Anna presne vie, kedy môže cesto medzi kliešte naliať. „Jój, pravdaže sa aj veľakrát pomýlim. Či už zabudnem pridať do cesta nejakú prísadu, alebo neodhadnem dĺžku pečenia. Už som kedysi zabudla aj cukor pridať, potom zas vajíčka," priznáva s úsmevom. Ak oblátky praskajú, Anna pridá do cesta viacej cukru. V prípade, že je husté cesto, pridá viac mlieka. Vždy si dokáže poradiť.

(Ne)tajný recept

„Najlepšie na oblátky je domáce plnotučné kravské mlieko," prezradila. Okrem toho nemá dôchodkyňa ten „svoj" recept, ale ako hovorí, robí ich ako všetci ostatní. Pridá však doň trochu lásky, lebo pečie pre svojich najbližších.

Skryť Vypnúť reklamu

oplatkyweb1.jpg

„Do cesta ide ešte hladká múka. Keď som ju nemala, veru som aj polohrubej dala a pomohla som si. Aj cukor by mal ísť práškový, ale hocikedy dávam aj obyčajný kryštálový. A podaria sa," zasmeje sa potmehútsky. Nakoniec pridá ešte žĺtka z vajíčok a maslo, všetko dobre pomieša a už môže začať vypekať.

Platničku klieští najprv pomastí, najlepšie včelím voskom. Ak ho nemá, používa zvyčajne olej. Na platničku naleje trochu pripraveného cesta, kliešte zavrie a dobre pritlačí. Stačí niekoľko sekúnd syčania a pary a oplátka je hotová. Ďalším krokom je ešte za horúca zvinúť ju do trubičky. „Musím to urobiť hneď, keď je ešte oplátka horúca, inak sa bude lámať a nezviniem ju."

Pre svoju rodinu

„Pred Vianocami začínam piecť ako sa mi chce. No nie dlhšie ako mesiac, pretože oblátky nemám kde dať a mohli by dovtedy zvlhnúť. Úplne by zmäkli, a to nie je dobré," vysvetľuje. „Najchutnejšie sú suché a chrumkavé." Vtedy si na nich najviac pochutnajú samozrejme vnuci pani Anny, ktorí sa na chutné sladučké oblátky vždy veľmi tešia.

Skryť Vypnúť reklamu

Lesňanka pečie oblátky výhradne pre svoju rodinu. „Ani neviem, koľko ich urobím. Vôbec to nepočítam, ale je ich dosť." Niekedy jej pri práci pomáha aj nevesta. Oblátky nakoniec Anna rozdá medzi početných členov rodiny. Koniec koncov s nimi trávi aj štedrý večer a vianočné sviatky. „Každý rok som niekde inde. Raz u jedného syna, potom u druhého a tak. Nikdy ma nenechajú doma samú."

Keď sa pokazia kliešte...

Čiperná dôchodkyňa si spomína aj nepríjemnosť pri pečení oplátok, ktorá sa jej stala už dávnejšie. „Pokazili sa mi kliešte a to bola hotová katastrofa!" hovorí, teraz už s úsmevom. „Uprostred pečenia sa mi pokazili. Nachystala som si dve dávky cesta a zrazu rozmýšľam, čo teraz. Nablízku nikto, kto by mi ich vedel opraviť. Tak som utekala za susedou a ona mi požičala svoje, aby som aspoň dopiekla. Potom som kliešte dala opraviť. A už môžem piecť ďalej."

Anna je vďačná za každý prežitý deň svojho života. „Modlím sa, že som sa dožila takého vysokého veku a že ešte vládzem. Kým budem vládať, budem robiť stále." Starostlivá Lesňanka nás srdečne ponúkla výbornými oplátkami a štedro nám nabalila aj na cestu. „A nech sa vám dobre darí," volala na za nami.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 703
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 521
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 891
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 716
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 918
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 219
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 075
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 621
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 524
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 356
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravci a obyvatelia Bardejovského okresu budú môcť chodiť von len s negatívnym antigénovým testom, ostatní Slováci majú podmienky lepšie.

Od zajtra začína pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?