Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta

Pekár: Doma som chlieb nikdy neupiekol

Chlieb a chrumkavé pečivo pečie viac ako 30 rokov. Hneď ako vaštudoval za pekára, nastúpil do oravskej pekárne, kde pracuje dodnes. Milan Gluch z Malatinej však priznáva, že za svojej pekárskej éry doma chlieb ešte neupiekol.

Cesto Milan „posiela“ na ďalšie spracovanie do výrobne.Cesto Milan „posiela“ na ďalšie spracovanie do výrobne.(Zdroj: ANNA GLUCHOVÁ)

MALATINÁ. „Deti si ma stále doberajú, aby som im upiekol dobrý domáci chlieb. Už to berú skôr ako vtip, lebo vedia, že doma sa do toho nepustím," usmieva sa Milan. Pochopili sme, že Malatinčan má pečenia vyše hlavy v robote. On s humorom poznamenáva: „Nebudem pracovné problémy prenášať aj na rodinu. A doma mám predsa dosť žien," konštatuje otec troch dcér.

Ženy v Milanovej rodine najviac na tútú tému vtipkujú , keď doma nemajú ani kúska chleba a obchod je zatvorený. V tomto prípade sa potvrdzuje staré známe: Kováčova kobyla chodí nepodkutá. Zachrániť situáciu môžu ešte susedia, ale kto sa z pekárovej rodiny odváži ísť po chlieb? Jedine ak samotný pekár.

pekarweb.jpg

Pomáhal pri pletení vianočky

Milanovi domáce práce okolo hrncov veľa nehovoria. No keď chce, dokáže sa chopiť varechy a navariť kompletné obedové menu. „Doma občas aj niečo uvarím. Najčastejšie zemiaky a vyprážané rybie filé - to mi celkom ide." Len do toho pečenia chleba sa nie a nie pustiť. Sám ani nevie prečo.

„V robote pečieme obrovské množstvo pečiva. Keby som chcel upiecť jeden chlieb, asi by som ani množstvo prísad neodhadol. Na druhej strane by mi možno ľudia poďakovali, keby sa mi podarilo napiecť pre pol dediny," smeje sa.

Milanova manželka Anna dodáva: „Pamätám si, keď mi manžel kedysi ukazoval, ako sa pletie vianočka. Bolo to už dávno. Ja som vtedy ešte nevedela, ako postupovať, tak mi to ochotne ukázal. Odvtedy sa do pečenia nepletie. Ale musím priznať, že keď potrebujem niečo vymiesiť, priloží ruku k dielu a pomôže. Naposledy, keď sme piekli vianočné koláčiky, cesto sa mu nie a nie spojiť, tak povedal: Idem do roboty a hodím ho do stroja. Doberali sme si ho, že je už pohodlný."

pekarweb2.jpg

Chceli ho do sveta športu

Milan pochádza zo šiestich detí. Narodil sa v Chlebniciach, do Malatinej, kde sa dá z Chlebníc prejsť cez kopec, sa priženil. Po skončení základnej školy sa rozhodoval, kam na strednú. „Chcel som ísť za kúrenára, no nezobrali ma. Preto sme sa ešte s jedným spolužiakom rozhodli, že pôjdeme na pekárčinu do ďalekej Nitry."

Medzi rečou spomenul, že nechýbalo veľa a mohol vstúpiť do športového sveta. Dodnes sa najviac baví na historke, ktorá sa mu naozaj stala. „Na škole boli športové dni a ja som hádzal granátom do diaľky. Raz som hodila tak ďaleko, že granát vôbec nenašli. Vtedy som veru aj úspech zožal."

Milan však mal v športe načrieť do iného súdka. „Športoval som veľa a v rôznych disciplínach. Dostal som dokonca ponuku, aby som skúsil zápasenie. Aj som sa nad tým zamýšľal, ale nakoniec som to odmietol. Vtedy sme sa veľa narobili okolo domu a statku. A keďže som z dediny, vždy som sa vracal domov pomáhať. Preto som ponuku odmietol," vysvetľuje 49-ročný Milan.

Najhoršiu známku mal zo správania

Ako si Milan spomína na svoje školské časy, bolo celkom veselo. Z jeho historiek každý hneď pochopí, že to bol „živý" mládenec. „Veľmi dobre si pamätám na jedno zo svojich stredoškolských vysvedčení. Odhora nadol samé jednotky, len zo správania trojka," spomína pekár. Snaží sa aj vysvetliť, prečo: „Raz sme v škole robili hlúposti a vyskakovali sme z okna. Keďže som bol posledný, zlizol som si to. Ale priznal som si chybu a neobhajujem sa."

Na chlieb sa ťažko robí

Spomedzi Milanových spolužiakov len málokto zostal pri remesle, ktorému sa vyučili. „Nedávno sme mali stretnutie po tridsiatich rokoch, ale boli sme tam len traja, ktorí majú s pekárčinou niečo spoločné. Koniec-koncov, je to náročná a nedocenená robota. Ak chcete toto povolanie vykonávať, vyžaduje si množstvo úsilia a prehliadanie množstva nedostatkov."

Nuž, týždeň nočných zmien človeka dosť poznačí. „Bežne ťahám nočné. Niekedy je to až neúnosné. Celú noc robím, cez deň dospávam. A stále dookola. Najhoršie je to v lete, keď všetci naokolo cez deň pracujú. Vtedy nemôžem ani spať, pretože buď za oknom vrčí traktor alebo niekto píli drevo. Vtedy bývam dosť nervózny," priznáva. „A to nehovorím o sviatkoch. Skoro každý sviatok robím, pretože na druhý deň chcú ľudia čerstvé pečivo. Ale toto povolanie som si dobrovoľne vybral, tak nebudem lamentovať." Milan je teda naozaj z tých, ktorí môže z prvej ruky potvrdiť, že na chlieb sa skutočne ťažko robí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  2. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  3. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 488
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 13 656
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 849
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 470
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 5 048
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 297
  8. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 4 092
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 686
  10. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu 2 646

Hlavné správy z MY Orava

Chcete sa vhupnúť do rozprávky? Uvidíte aj Stolček, prestri sa

Gilgameš, Stolček, prestri sa, Lupienok a princezná Makovienka a O starenke z Ostrého vrchu.  Aj tieto rozprávkové  knižky ilustrovala Běla Kolčáková.

Ilustrácia ku knihe Hany Zelinovej Pehavý noštek, Mladé letá 1981.

Družstvá ustáli zmeny, fungujú takmer v každej oravskej dedine

Možno mnohí hľadajú vo vývoji poľnohospodárstva po Novembri 89 chyby v politikoch, systéme dotácií či farmároch. Zabúdajú však na spotrebiteľa.

Ovce si ešte vychutnávajú zelenú pašu.

Čas je najvzácnejší dar, hovoria seniori. Aha, kde boli

Opäť sa raz spojila dobrá partia, v ktorej si ľudia navzájom odovzdávali silu a pozitívnu energiu.

Účastníci piešťanského pobytu z Tvrdošínskeho okresu.

Vlastníci pozemkov sa nevedeli dočkať. Podarilo sa

Vyše dvoch rokov nemohli vlastníci nehnuteľností v Nižnej narábať so svojím majetkom. Od zápisu registra obnovenej evidencie pôdy sa veľa zmenilo.

Register obnovenej evidencie pôdy na nižniansky kataster je po rokoch ukončený.

Tréner Trstenej ešte taký obrat nezažil

Tvrdošín skúšal dvoch futbalistov z Japonska.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?