Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Recept na oblátky dostal od rechtorovej ženy

Kedysi ich piekol pre celú dedinu rechtor, dnes ich v Oravskom Bielom Potoku pečie kostolník. Oblátky s medom nesmú chýbať na žiadnom štedrovečernom stole.

Paľo Martáň si každý rok sadá k železám koncom novembra. Do Štedrého dňa má plné ruky práce.Paľo Martáň si každý rok sadá k železám koncom novembra. Do Štedrého dňa má plné ruky práce.

ORAVSKÝ BIELY POTOK. „Pred rokmi ich piekol len rechtor. To bol tiež chlap. Tak prečo by som ich teraz nemohol piecť ja?" zahalený do pary stúpajúcej zo želiez na oblátky a s úsmevom na tvári nás privítal Pavol Martáň. V dedine sa nikto nepozastavuje nad tým, že oblátky pečie muž. Za pätnásť rokov si už zvykli a všetci vedia, že Paľa - ako ho všetci volajú - táto robota pred Vianocami baví.

Problémy so železami

Špeciálnu elektrickú formu na oblátky, tzv. železá, si Paľo kúpil pred pätnástimi rokmi. Keď si spomenie na svoje začiatky, len sa usmeje. Recepty a tajomstvá pečenia spoznal u rechtorovej ženy, ktorá ho učila piecť, problém však bol so železami. Tie nechceli ani za svet fungovať tak, ako by mali. „Raz sa oplátka pripálila, inokedy bola nedopečená. Museli sme celé železá rozobrať, na spodnej strane zodvihnúť špirálu a naspäť ich poskladať," spomína oblátkar.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom sa zas cesto na železá stále lepilo. Paľo zistil, že pravidelné čistenie stroja nepomáha, ba skôr naopak. „Čím sú čistejšie, tým horšie pečú. Keď boli vyumývané, med v trubičkovom ceste fungoval ako lepidlo. Železá sa tak zlepili, že sme ich museli vypnúť, nechať vychladnúť a šrobovákom otvoriť. Musia byť poriadne vypečené, aby sa oblátky upiekli správne." Posledným Paľovým „zlepšovákom" je včelí vosk. Tým železá natiera, ak sa oplátka prilepí.

Recept neprezradí

Na oblátky aj trubičky používa Pavol Martáň tradičný bielopotocký recept, ktorý mu zanechala rechtorova žena. Presný recept nechcel prezradiť ani za svet, povedal nám však, čo v trubičkách nesmie chýbať. „Múka, med, cukor, mletá škorica a hrebíčky. Kedysi som robil aj farebné, no nikdy neboli také dobré. Farbivo akoby sťahovalo cukor," rozpráva Paľo. Pred Vianocami napečie cez tisíc oblátok, kedysi mal objednávky nad 4000 kusov. Vtedy začínal piecť už po Sviatku všetkých svätých. Dnes stačí, keď sa do pečenia pustí posledný novembrový týždeň. K vyhriatym železám si však musí sadnúť každý deň, ak chce všetky objednávky vybaviť do Štedrého dňa. „Pri jednej dávke cesta z kila múky presedím asi štyri hodiny," hovorí Paľo. Na jeho oblátkach si pochutnávajú ľudia v Zuberci, Habovke, Nižnej, Podbieli, v rodnej dedine, časť pravidelne posiela do Košíc.

Skryť Vypnúť reklamu

Oplátky piekli v ohni

Pred rokmi bolo zvykom, že oplátky piekol len rechtor, ktorý bol súčasne učiteľom aj organistom. Pomáhala mu manželka. Každý rok napiekli toľko, aby každý človek v dedine dostal po jednej trubičke a jednej oblátke. Keďže v tom čase nebola elektrina, pečenie trvalo oveľa dlhšie, než dnes. „Oblátky piekli na kliešťach, ktoré sa vkladali do ohňa. Pri pečení museli byť aspoň dvaja ľudia. Najskôr nakúrili v peci a potom do ohňa vkladali železá s cestom. Mali dlhé rúčky, jeden piekol, druhý mu dával do kliešťov cesto a obstrihával oblátky alebo skrúcal trubičky," prezradil nám starú techniku pečenia oblátok Pavol Martáň.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 032
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 996
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 074
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 203
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 332
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 794
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 557
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 277
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 276
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Kultúrnom dome v Zuberci dnes vytvorili dve odberové miesta.

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?