Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Recept na oblátky dostal od rechtorovej ženy

Kedysi ich piekol pre celú dedinu rechtor, dnes ich v Oravskom Bielom Potoku pečie kostolník. Oblátky s medom nesmú chýbať na žiadnom štedrovečernom stole.

Paľo Martáň si každý rok sadá k železám koncom novembra. Do Štedrého dňa má plné ruky práce.Paľo Martáň si každý rok sadá k železám koncom novembra. Do Štedrého dňa má plné ruky práce.

ORAVSKÝ BIELY POTOK. „Pred rokmi ich piekol len rechtor. To bol tiež chlap. Tak prečo by som ich teraz nemohol piecť ja?" zahalený do pary stúpajúcej zo želiez na oblátky a s úsmevom na tvári nás privítal Pavol Martáň. V dedine sa nikto nepozastavuje nad tým, že oblátky pečie muž. Za pätnásť rokov si už zvykli a všetci vedia, že Paľa - ako ho všetci volajú - táto robota pred Vianocami baví.

Problémy so železami

Špeciálnu elektrickú formu na oblátky, tzv. železá, si Paľo kúpil pred pätnástimi rokmi. Keď si spomenie na svoje začiatky, len sa usmeje. Recepty a tajomstvá pečenia spoznal u rechtorovej ženy, ktorá ho učila piecť, problém však bol so železami. Tie nechceli ani za svet fungovať tak, ako by mali. „Raz sa oplátka pripálila, inokedy bola nedopečená. Museli sme celé železá rozobrať, na spodnej strane zodvihnúť špirálu a naspäť ich poskladať," spomína oblátkar.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom sa zas cesto na železá stále lepilo. Paľo zistil, že pravidelné čistenie stroja nepomáha, ba skôr naopak. „Čím sú čistejšie, tým horšie pečú. Keď boli vyumývané, med v trubičkovom ceste fungoval ako lepidlo. Železá sa tak zlepili, že sme ich museli vypnúť, nechať vychladnúť a šrobovákom otvoriť. Musia byť poriadne vypečené, aby sa oblátky upiekli správne." Posledným Paľovým „zlepšovákom" je včelí vosk. Tým železá natiera, ak sa oplátka prilepí.

Recept neprezradí

Na oblátky aj trubičky používa Pavol Martáň tradičný bielopotocký recept, ktorý mu zanechala rechtorova žena. Presný recept nechcel prezradiť ani za svet, povedal nám však, čo v trubičkách nesmie chýbať. „Múka, med, cukor, mletá škorica a hrebíčky. Kedysi som robil aj farebné, no nikdy neboli také dobré. Farbivo akoby sťahovalo cukor," rozpráva Paľo. Pred Vianocami napečie cez tisíc oblátok, kedysi mal objednávky nad 4000 kusov. Vtedy začínal piecť už po Sviatku všetkých svätých. Dnes stačí, keď sa do pečenia pustí posledný novembrový týždeň. K vyhriatym železám si však musí sadnúť každý deň, ak chce všetky objednávky vybaviť do Štedrého dňa. „Pri jednej dávke cesta z kila múky presedím asi štyri hodiny," hovorí Paľo. Na jeho oblátkach si pochutnávajú ľudia v Zuberci, Habovke, Nižnej, Podbieli, v rodnej dedine, časť pravidelne posiela do Košíc.

Skryť Vypnúť reklamu

Oplátky piekli v ohni

Pred rokmi bolo zvykom, že oplátky piekol len rechtor, ktorý bol súčasne učiteľom aj organistom. Pomáhala mu manželka. Každý rok napiekli toľko, aby každý človek v dedine dostal po jednej trubičke a jednej oblátke. Keďže v tom čase nebola elektrina, pečenie trvalo oveľa dlhšie, než dnes. „Oblátky piekli na kliešťach, ktoré sa vkladali do ohňa. Pri pečení museli byť aspoň dvaja ľudia. Najskôr nakúrili v peci a potom do ohňa vkladali železá s cestom. Mali dlhé rúčky, jeden piekol, druhý mu dával do kliešťov cesto a obstrihával oblátky alebo skrúcal trubičky," prezradil nám starú techniku pečenia oblátok Pavol Martáň.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 744
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 531
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 318
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 380
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 234
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 728
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 839
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 754
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 656
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 970
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?