ZÁKAMENNÉ. Milan Beňuš sa za štrnásť rokov o chove rýb veľa naučil. Dnes sú jeho bohaté vedomosti už samozrejmosťou, no občas si spomenie aj na začiatky, kedy o rybách veľa nevedel. „Pstruhy som zažal chovať v malom množstve a pamätám si, že sa sem ľudia z okolia chodili pozerať ako do zoologickej záhrady," smeje sa Zákamenčan. „Bolo to pre nich niečo nové, čo v týchto končinách nemohli dovtedy vidieť. Chodili za mnou každú nedeľu, aby som im predal pstruha na grilovanie. To som ešte nemohol všetkým vyhovieť, lebo rýb som toľko nemal. Až neskôr ich začalo pribúdať."
Nevie, koľko presne ich má
„Chovám len pstruhy dúhové, na viac druhov rýb už nemám miesto." Presný počet rýb však nevie určiť. „Keď ryby prehadzujeme z rybníka do rybníka, odvážime ich, ale ďalší rok zas nevieme, koľko ich pribudlo. Až pri ďalšom vážení," vysvetľuje Milan Beňuš. Veľmi záleží na podmienkach - množstve a teplote vody. V poslednej dobe je podľa chovateľa rýb stále vody málo. Voda do šiestich Beňušových rybníkov priteká z potoka, prechádza nimi a znovu sa do potoka vracia. Pstruhy musia byť v okysličenej vode. „Celé leto fungujeme vďaka čerpadlám, až do jesene, kedy prídu dažde."
V rybníkoch sú pstruhy rozdelené podľa veku, aby mladšie neslúžili ako potrava pre staršie. Za konzumnú sa ryba považuje vtedy, keď dosiahne dĺžku cca 25 centimetrov.
Ani kapry, ani zlaté rybky
Pri pohľade do rybníkov na húfy pstruhov sa sem-tam mihne „zlatá" rybka. Splnia nám aj želanie? Pýtame sa s humorom. „Je to anomália niektorých rýb," vysvetľuje Milan. „Sú to takzvané rybie albíny. Tieto ryby majú žlté sfarbenie a rastú o niečo pomalšie ako ostatné pstruhy. Takže žiadne zlaté rybky."
A nie je pred Vianocami väčší záujem aj o kapry? Pýtame sa. „Ľudia si už zvykli, že chovám len pstruhy. Pre chov kaprov je u nás totiž studená voda. Na jeho chov treba teplejšiu vodu alebo rybník. Nezahynuli by ani v chladnejšej, ale prírastky by boli omnoho menšie ako u pstruhov."
S cenou „zišiel"
Súčasná situácia núti veľkých či malých podnikateľov ísť s cenou dole, aby sa im podarilo niečo predať. „Tiež som išiel s cenou dole," priznáva Milan. „Niežeby to bol dôsledok finančnej krízy, ale cenu znižujem každý rok pred Vianocami a aj cez prázdniny, keď je najväčší odbyt."
Najviac rýb predá Milan cez leto v období od mája do augusta, kedy sa v rodinách griluje na letných terasách alebo s kamarátmi, ktorí si robia takzvané „grillpárty". Inak „idú" pstruhy počas roka primerane. Ako hovorí chovateľ, „kto má ryby rád, príde si kúpiť vždycky." A nie sú to len Oravci. „Cez prázdniny občas zavítajú aj turisti z Bratislavy, či cudzinci, ktorí prídu do týchto končín za svojimi rodinami v období veľkonočných sviatkov."
Ryby si nerezervujú
Po letnom období je u Beňušovcov v predaji rýb mierny útlm, ďalšia lepšia predajnosť prichádza v období pred Vianocami. „Vtedy je odbyt väčší, pretože ľudia majú ryby na vianočných stoloch. V tomto čase predáme 300 - 500 kilogramov rýb." Zákamenčan ponúka na predaj výhradne živé ryby. Na žiadosť zákazníkov, hlavne pred Vianocami, im ich aj „po známosti" zaúdi, aby bola kapustnica voňavejšia a chutnejšia.
Napriek zvýšenému záujmu si ľudia pstruhy u Beňušovcov nerezervujú. Milan ich má dostatok pre všetkých. „Ľudia vedia, že keď prídu, vždy kúpia čerstvú rybu. Nemusia si ju predtým objednať."
Aj na štedrovečernom stole
Beňušovcom ryby veľmi chutia. V ich jedálničku sa vyskytujú často a pripravujú ich na rôzne spôsoby. Či už polievky, hlavné jedlo alebo dokonca šaláty. Nechýbajú však ani údené a grilované ryby.
Milan priznáva, že majstrom v kuchyni je jeho manželka. Napriek tomu si dokáže rybu pripraviť aj sám, tak, ako najlepšie vie. Dokonca nám prezradil aj svoj najrýchlejší recept. „Rybu uvarím v octovo-slanej vode asi desať minút. Potom ju z hrnca vyberiem, odstránim kosti, dám si k tomu kečup a hotovo."
Ani štedrý večer nie je výnimkou a vôňa chutného pstruha sa šíri po celom dome. „Kaprov veľmi neobľubujeme. Omnoho kvalitnejší a čistejší je pstruh."
Psov sa báť nemusia
Keď sa na jar liahnu mladé pstruhy, vtedy je okolo nich najviac práce. Milan má v garáži vlastnú liaheň. „Mladé treba po vyliahnutí podchovať a potom ich púšťame do rybníkov." Pstruhy nie sú veľmi náročné ryby. Milan ich kŕmi v lete trikrát za deň, neskôr, keď klesne voda pod 8 - 5 stupňov, kŕmia sa pstruhy len raz denne alebo ešte menej. „Potom ich už netreba toľko prikrmovať, lebo ani potravu neprijímajú tak, ako v teplom počasí, navyše aj dni sú omnoho kratšie."
Pomedzi rybníky hravo pobehujú dva psy. Nebojíte sa, že sa do môžu do rýb pustiť? Zaujímalo nás. „Nie, toho sa nebojím. Zatiaľ sa mi nestalo, že by tieto psy zaútočili na pstruhy. I keď je pravda, že kedysi som mal takého psa, ktorý po nich išiel, ale toho sme museli dať okamžite preč. Na jazerá občas zlietne aj rybárik, ale ten škodu neurobí. Skôr vytvorí okrasu prostredia," dodáva Milan.