Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Novembrové hrozno z priehrady

Na Orave sa už skutočne dá dopestovať čokoľvek. Platí to aj o viniči hroznorodom. František Vodička z Ústia nad Priehradou zbieral tohtoročnú úrodu hrozna 1. novembra.

Ústianske hrozno chutí aj psovi Tobymu. Ten si rád pochutí aj na jablkách.Ústianske hrozno chutí aj psovi Tobymu. Ten si rád pochutí aj na jablkách. (Zdroj: (FV))

Na Orave sa už skutočne dá dopestovať čokoľvek. Platí to aj o „zázraku" pochádzajúcom pôvodne zo Stredomoria - viniči hroznorodom. František Vodička z Ústia nad Priehradou zbieral tohtoročnú úrodu hrozna 1. novembra.

ÚSTIE NAD PRIEHRADOU. Krásna a chutná novembrová úroda hrozna. Takouto raritou sa môže pochváliť František Vodička z Ústia nad Priehradou. Hoci býva len pár stoviek metrov od chladnej Oravskej priehrady, vinič pri jeho rodinnom dome dáva už tri roky množstvo sladučkého ovocia. Inak tomu nebolo ani tento rok. Časť úrody pritom zbieral 1. novembra. A to i napriek tomu, že vinič bol už niekoľkokrát zapadnutý snehom a rastlina sa musela popasovať aj s prvými mrazmi. Novembrové hrozno však chutilo tak, ako malo.

Skryť Vypnúť reklamu

Spoľahlivý „samoroďák"

František Vodička pestuje vinič asi desať rokov. Priviezol si ho od uja z Trenčína, keď sa s rodinou sťahoval na Oravu. Pôvodne mal medzi domom a garážou zasadené tri rastliny, no dve z nich mu vytrhol pes. Zostala len jedna, no uchytila sa výborne. Aj keď zo začiatku to podľa Františka nebola bohvieaká sláva. „Prvé tri roky sa vinič nepohol z miesta. Vôbec nerástol, nerodil. Stále bol však zelený a mal nové listy, tak som ho nechal v zemi. Po troch rokoch sa konečne začal dvíhať. Keď sa dostal až nad strechu garáže, kde naň svietilo slnko, konečne začal kvitnúť aj rodiť," spomína pán František. Ďalšie tri roky, hoci vinič rodil veľmi dobre, sa hrozno takmer nedalo jesť. Väčšinu úrody vyhadzovali. „Keď prišli chladné jesene a slnko už takmer vôbec nesvietilo, hrozno nemalo ako dozrieť a bolo poriadne kyslé."

Skryť Vypnúť reklamu

dfg

Názov odrody, ktorú má pán František doma, pestovateľ nepozná. Vraj to všetci volajú len „samoroďák". Hrozno z okolia Oravskej priehrady je silne muškátové, takže ho niektorí pestovatelia používajú ako dochucovadlo. Či by z neho bolo dobré víno, však pán František zatiaľ nevie. Ešte ho neskúšal robiť, keďže hrozno stihnú jesť.

Nielen vinič

Ak je pekná jeseň, hrozno u Vodičkovcov úplne dozrieva koncom septembra či začiatkom októbra. Deti ho však skúšajú už skôr. Aby zosladlo, potrebuje slnko, nevadí mu však mráz ani sneh. „Vtedy je ako v chladničke, zakonzervované," smeje sa pán František.

Odroda „samoroďák" je vynikajúca i v tom, že si nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Pestovateľ ho len občas prestrihá, pohnojí a poleje. Zásadne však na ovocie nepoužíva postreky. A práve minimálna starostlivosť je možno výsledkom toho, že má jedna rastlina viniča každoročne aj 50 kíl hrozna.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem viniča majú Vodičkovci doma aj hotový záhon ovocných stromov. V záhrade ich majú takmer 50, rôznych druhov i odrôd. Pán František skúša, ktoré sa v jeho záhrade uchytia najlepšie.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 074
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 109
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 860
  4. Po Slovensku na motorke 6 532
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 6 266
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 902
  7. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 899
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 265
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 873
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Mesačne operie práčovňa až jednu tonu prádla.

Hornooravská nemocnica patrí k jedným z mála, ktoré zariadenie na pranie vlastnej bielizne prevádzkujú. Mesačne takto spracujú až jednu tonu bielizne.


22 h
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


22 h
Staršie smetiarske auto malo viac ako 30 rokov a bolo poruchové, vymenili ho.

Novší model auta na zvoz smetí umožní okrem klasických 110-litrových nádob zbierať aj väčšie 240-litrové alebo 1100-litrové smetné nádoby.


18. jún
Natieranie zábradlia na moste v Oravskej Porube.

O dôležitú spojnicu dediny s mestom sa postarali dobrovoľníci.


18. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?