Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Vyučená krajčírka nechce šiť pre ľudí, radšej oblieka bábiky

Iveta Palugová šije kroje, nie však pre ľudí, ale na bábiky.

Iveta naposledy obliekla do kroja túto bábu. Bude darčekom k narodeninám pre dcéru jednej jej známej.Iveta naposledy obliekla do kroja túto bábu. Bude darčekom k narodeninám pre dcéru jednej jej známej. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

MALATINÁ. V dedine ešte žije niekoľko starých žien, ktoré kedysi šili na bábiky kroje. Patrila k nim aj Ivetina starká, no tá pred niekoľkými rokmi zomrela. Vnučka sa jej remesla chytila a dnes je jediná Malatinčanka, ktorá zhotovuje miniatúrne ľudové odevy.

Bába bola v každom dome

Iveta je vyučená krajčírka. Je však zamestnaná ako upratovačka v základnej škole a šitiu krojov sa venuje vo svojom voľnom čase. Techniku a spôsob šitia odpozerala ešte zamladi od svojej starkej. Tá okrem výroby krojov tkala aj koberce. „To bola u nás vždy slávnosť, keď sa starká pribrala k šitiu krojov. Mašinu si postavila do kuchyne a sedela za ňou od rána do večera. Krojovaná bába vtedy musela byť v každom dome. Bola súčasťou obývačiek. Väčšinou si ju gazdiné postavili na sekretár a nikto sa jej nesmel dotknúť," spomína 35-ročná žena.

Skryť Vypnúť reklamu

krojeweb1.jpg

Kroj na bábike vpravo Iveta vytvorila pred niekoľkými dňami. Bábu vľavo obliekla jej starká pred 25 rokmi.

Módna vlna - umelina

Ušitie kroja pre bábiku Ivete trvá zhruba týždeň. Najviac sa vždy potrápi s vestičkou, ktorá je v Malatinej známa ako brunclík. „Viac ako samotné zhotovenie oblečenia mi dá zabrať obliecť bábe brunclík s rukávmi. Raz mi pritom pomáhal manžel a veruže sme sa aj pohádali. Potom sme ale našli na to systém a teraz mi to príde veľmi jednoduché. Rukávy prišívam k veste priamo na bábe, keď už má obe časti odevu oblečené," hovorí matka troch detí.

Materiál si kupuje sama, väčšinou v Poľsku, kde sa dajú poľahky zohnať aj netradičné látky. „Snažím sa používať bavlnu a prírodné materiály, ktoré sa najviac približujú tým pôvodným. Pred tridsiatimi rokmi ženy šili zo všetkého možného. Boli to také umeliny. Prišla vlna krikľavých farieb a syntetických vlákien, do dediny ich chodili ponúkať Poľky." Doslova podpultovým tovarom sú dnes drobné korálky, ktorými sa zdobí čepiec. „Plastové sa dajú zohnať, no nemajú taký efekt ako sklené ozdoby. Starká sa vynašla, tá dávala na čepce sklené ozdoby na vianočný stromček," rozpráva Iveta ukazujúc na výtvor svojej starkej.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je bába ako bába

Iveta tvrdí, že kvalita bábik už nie je to, čo bývalo. „Aj predtým sa báby vyrábali z plastu, ale ten bol tvrdý. Teraz sa pri obliekaní bábiky bojím, aby mi niektorá jej časť nepraskla, alebo som ju nezlomila." Pri výbere bábiky, na ktorú má Iveta ušiť kroj, dbá na to, aby mala ženskú tvár. „Ťažko si viem predstaviť obliekať do kroja batoľa s cumľom," smeje sa krajčírka a pokračuje: „Dnešné báby ale majú napríklad zvýraznené prsia. Starká im musela hrudník vypchávať vatou."

Iveta doteraz obliekala do tradičného odevu len bábiky - dievčatá. Chystá sa už však aj na chlapcov. Zisťuje si, z akých komponentov pozostával malatinský mužský kroj. „Problém však bude s bábou. Pýtala som sa viacerých výrobcov krojov, ktorý obliekajú do krojov aj chlapčenské báby, no žiadni z nich nechce prezradiť, odkiaľ ich kupujú."

Skryť Vypnúť reklamu

Saká šiť nechce

Iveta Palugová sa k zhotovovaniu krojov dostala pred štyrmi rokmi. Oslovil ju istý muž, ktorý organizoval svadobné zábavy. „Chcel, aby som mu ušila čepiec pre mladuchu. Potom za mnou prišla známa, ktorá vedie detský folklórny súbor. Poprosila ma, či by som neušila kroje pre deti. No a odtiaľ už nebolo ďaleko od bábik. Mala som predsa vzor v rodine a po starkej som zdedila aj všetky strihy, ktoré si zakresľovala na novinový papier." Iveta doposiaľ šila len malatinské kroje. Trúfa si však aj na odev inej obce či regiónu. "Baví ma to, pri šití si oddýchnem. A radšej sa budem „babrať" s malým oblečením pre bábiky, ako by som mala šiť saká," uzatvára Iveta.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 110
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 627
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 600
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 578
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 727
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 661
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 366
  8. Po Slovensku na motorke 5 765
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 239
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 985
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


6 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


13 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


5 h

Už ste čítali?