TRSTENÁ. Práce na úpravách trstenskej školskej jedálne ZŠ Rudolfa Dilonga spustilo vedenie školy začiatkom júla. Havarijný stav v jedálni, kde sa stravujú i deti z vedľajšej školy a trstenského gymnázia, však pretrvával už šesť rokov. „Stroje boli zastaralé, takmer 30-ročné. Mali veľkú energetickú spotrebu," spomína niekdajšia riaditeľka Marta Jankolová. „Trvalo takmer šesť rokov, kým sa podarilo presvedčiť nadriadené orgány, aby sa pristúpilo k rekonštrukcii. Problém bol v tom, že pre cirkevné školy neboli vyčlenené finančné prostriedky na to, aby sa mohli rekonštruovať tieto budovy a vymieňať stroje."
Platilo mesto i biskupstvo
Počas dvoch prázdninových mesiacov mala dodávateľská firma plné ruky práce. Menili všetky elektroinštalácie, vodovodné, kanalizačné aj plynové rozvody. „Naším cieľom je, aby strava vychádzajúca z tejto kuchyne bola zdravá a chutná. Aby mala všetky vitamínové hodnoty, aby sa na obedy prihlásilo viac detí a v neposlednom rade, aby sa ľahšie pracovalo kuchárkam. A to sa v niekdajších podmienkach docieliť nedalo," hovorí riaditeľka školy Magda Zmarzláková.
Rozsiahle úpravy kuchyne stáli 166 000 € (cca 5 mil. Sk). Rekonštrukciu financoval zriaďovateľ školy - Biskupstvo Spišské Podhradie. O peniaze na nákup nového zariadenia sa postaralo mesto. „V kuchyni pribudli konvektomaty, nové rúry, kotly, nerezové zariadenia. Bolo nevyhnutné vymeniť staré, opotrebované a pomaly už historické zariadenie za nové, ktoré je bezpečné, hygienické a ekologické," dodala riaditeľka.
Tešia sa do novej
Najväčšiu radosť z novej kuchyne a zariadenia majú určite kuchárky, ktoré v nej pracujú. „Sme veľmi rady, že rekonštrukcia kuchyne dopadla dobre," konštatuje spokojne vedúca školskej jedálne Adriana Janotíková. „Máme nové zariadenia, šetrnejšie na energiu. Vďaka nim sa skráti čas varenia a ľahšia je aj ich údržba. Tie staré boli zastaralé a ich údržba bola veľmi ťažká."
Podľa slov Adriany Janotíkovej sú obrovskou výhodou novej kuchyne konvektomaty, pretože v nich môžu pripravovať naraz viacero jedál. Spolu s varením ryže a zeleniny môžu súčasne aj piecť. „Ženy sa tešili na nový školský rok, kedy začnú variť v novom prostredí. Veď u stravníkov je našou vizitkou, ako to u nás vyzerá."