ORAVSKÁ LESNÁ. Tohtoročné stretnutie hubárov nazvané Vône a chuti húb pripravilo Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava na 21. - 23 augusta. Areál Oravskej lesnej železnice v Oravskej Lesnej sa stal dejiskom 2. ročníka hubárskeho podujatia.
Cieľom projektu je priblížiť Oravu ako hubársky kraj. Podujatie sa podobne ako minulý rok stretlo s veľkým záujmom nielen hubárov, ale aj nehubárov. Pre všetkých boli pripravené hubárske súťaže a výstava hubárskych kuriozít. Účastníkom radil a diskutoval s nimi mykológ Peter Tomáň. Spracovanie húb predviedla Elena Beňušová, etnologička Oravského múzea, ktorá pripravila veľmi chutné špeciality z čerstvých húb.
Pre návštevníkov podujatia bolo zaujímavé aj rozprávanie o hubách v súvislosti s ich názvoslovím a pranostikami či hubárska poradňa pre pokročilých a začiatočníkov. Všetci mali možnosť ochutnať rôzne druhy jedlých húb a odniesli si množstvo nových informácií a užitočných rád.
Autor: OM