Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Doma upečený chlieb chutí najlepšie

Chlieb sa vraj v dnešnej dobe neopláca robiť doma. Anna Záhorová ho však aj napriek tomu pešie vlastnoručne. Podľa nej to stojí už len pre jeho výbornú chuť.

Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

BZINY. Rodina Anny Záhorovej zo Bzín si na chuť a vôňu domáceho chleba už zvykla a nevie si ju vynachváliť. „Mnoho gazdiniek tvrdí, že teraz sa chlieb neoplatí piecť doma, lebo je to drahšie, ako keď si ho kúpite v obchode. Ale zase ho máte o to chutnejší. Začala som už robiť aj rožky a domáce rezance," hovorí pani Anna.

Chlieb pomenovala podľa mamy

Chlieb sa naučila robiť od svojej mamy. Zomrela síce keď mala Anna len deväť rokov, ale tá od nej stihla výrobu domáceho bochníka odpozorovať. Jej recept pani Anna trochu vylepšila. „Je to také malé tajomstvo. Do cesta pridávam namiesto mlieka smotanu. V tom chlebíku je chutnejšia. Mlieko je navyše čerstvé, kupujeme ho od susedky. Nechám ho vždy trocha sadnúť a smotanu potom zoberiem."

Skryť Vypnúť reklamu

Pani Anna nazvala chlieb podľa svojej mamy - Terezkin chlieb. Rovnako sa volá aj jej 5-ročná vnučka.

Dôležité je kysnutie a pečenie

Záhorovci kupujú chlieb len málokedy. „Väčšinou vtedy, keď sa mi nechce piecť, alebo mám veľa roboty. Ale niekedy zvyknem napiecť väčšie množstvo a to zamrazím do zásoby." Ak Anna predsa len kúpi chlieb v obchode, musí byť zemiakový alebo tmavý. „Tie svetlé vyrážkové nemám moc rada," konštatuje.

Umenie výroby toho jej - Terezkinho chleba, spočíva v dobrom vykysnutí cesta a jeho dôkladnom upečení. „Čím dlhšie cesto podkysne, tým je bochník jemnejší a nadýchanejší. Mal by byť ako pampúšik. Cesto má hodinu stáť a ďalšiu hodinu sa na miernej teplote piecť," prezrádza tajomstvo chutného domáceho chleba Bzinčanka. Hotový výrobok potom potrie vodou, aby kôrka príliš nestvrdla.

Skryť Vypnúť reklamu

pekarkaweb1.jpg

Chlebové cesto je podľa Anny Záhorovej potrebné nechať poriadne, aspoň hodinu vykysnúť. Rovnako dlho sa má chlieb piecť.

Lepšie chutí na dreve

Presne podľa vzoru mamy Anna do cesta pred pečením urobí niekoľko zárezov. Cesto, ktoré modeluje do tvaru bochníka vlastnými rukami, sa tak poriadne prepečie. Väčšinou chleba pečie v elektrickej rúre. No v teplých mesiacoch využíva i letnú kuchyňu pri dome. Tam stojí stará pec na drevo. „Keď mám možnosť, chlieb radšej pečiem v nej. Lepšie chutí, je taký prírodnejší a vonia krásne po dreve."

Podomáckeho pekárskeho umenia sa chytila už aj Annina dcéra. „Keď dostane chuť na chlieb, napečie si. Začína sa jej v tom dariť, ale stále nemá dostatok trpezlivosti," dodáva domáca pani.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 031
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 520
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 930
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 254
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 990
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 573
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 328
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 950
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 726
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Zábiedove skončilo približne sedemtisíc ton úletu.

V katastri Hladovky a Zábiedova skončilo 32-tisíc ton úletu z OFZ Istebné. Inšpekcia životného prostredia tvrdí, že nesprávnym skladovaním a uložením sa z neho stal nebezpečný odpad.

8 h
V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

22. jan
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

21 h

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?