Streda, 14. november, 2018 | Meniny má Irma

Doma upečený chlieb chutí najlepšie

Chlieb sa vraj v dnešnej dobe neopláca robiť doma. Anna Záhorová ho však aj napriek tomu pešie vlastnoručne. Podľa nej to stojí už len pre jeho výbornú chuť.

Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.(Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

BZINY. Rodina Anny Záhorovej zo Bzín si na chuť a vôňu domáceho chleba už zvykla a nevie si ju vynachváliť. „Mnoho gazdiniek tvrdí, že teraz sa chlieb neoplatí piecť doma, lebo je to drahšie, ako keď si ho kúpite v obchode. Ale zase ho máte o to chutnejší. Začala som už robiť aj rožky a domáce rezance," hovorí pani Anna.

Chlieb pomenovala podľa mamy

Chlieb sa naučila robiť od svojej mamy. Zomrela síce keď mala Anna len deväť rokov, ale tá od nej stihla výrobu domáceho bochníka odpozorovať. Jej recept pani Anna trochu vylepšila. „Je to také malé tajomstvo. Do cesta pridávam namiesto mlieka smotanu. V tom chlebíku je chutnejšia. Mlieko je navyše čerstvé, kupujeme ho od susedky. Nechám ho vždy trocha sadnúť a smotanu potom zoberiem."

Článok pokračuje pod video reklamou

Pani Anna nazvala chlieb podľa svojej mamy - Terezkin chlieb. Rovnako sa volá aj jej 5-ročná vnučka.

Dôležité je kysnutie a pečenie

Záhorovci kupujú chlieb len málokedy. „Väčšinou vtedy, keď sa mi nechce piecť, alebo mám veľa roboty. Ale niekedy zvyknem napiecť väčšie množstvo a to zamrazím do zásoby." Ak Anna predsa len kúpi chlieb v obchode, musí byť zemiakový alebo tmavý. „Tie svetlé vyrážkové nemám moc rada," konštatuje.

Umenie výroby toho jej - Terezkinho chleba, spočíva v dobrom vykysnutí cesta a jeho dôkladnom upečení. „Čím dlhšie cesto podkysne, tým je bochník jemnejší a nadýchanejší. Mal by byť ako pampúšik. Cesto má hodinu stáť a ďalšiu hodinu sa na miernej teplote piecť," prezrádza tajomstvo chutného domáceho chleba Bzinčanka. Hotový výrobok potom potrie vodou, aby kôrka príliš nestvrdla.

pekarkaweb1.jpg

Chlebové cesto je podľa Anny Záhorovej potrebné nechať poriadne, aspoň hodinu vykysnúť. Rovnako dlho sa má chlieb piecť.

Lepšie chutí na dreve

Presne podľa vzoru mamy Anna do cesta pred pečením urobí niekoľko zárezov. Cesto, ktoré modeluje do tvaru bochníka vlastnými rukami, sa tak poriadne prepečie. Väčšinou chleba pečie v elektrickej rúre. No v teplých mesiacoch využíva i letnú kuchyňu pri dome. Tam stojí stará pec na drevo. „Keď mám možnosť, chlieb radšej pečiem v nej. Lepšie chutí, je taký prírodnejší a vonia krásne po dreve."

Podomáckeho pekárskeho umenia sa chytila už aj Annina dcéra. „Keď dostane chuť na chlieb, napečie si. Začína sa jej v tom dariť, ale stále nemá dostatok trpezlivosti," dodáva domáca pani.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  2. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  3. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  4. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  5. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  9. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  10. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  1. Európska investičná banka a EXIMBANKA SR spája svoje sily
  2. Rektorom Ekonomickej univerzity v Bratislave bude opäť F. Daňo
  3. Kúpa založenej s.r.o. s históriou
  4. 5. ročník súťaže Equitone – originálne odvetrané fasády
  5. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  6. Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike
  7. Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov
  8. Druhy ochranných známok
  9. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 27 677
  2. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 26 541
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 21 386
  4. Platíte si poistenie domova zbytočne? 12 788
  5. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 939
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 9 057
  7. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 6 106
  8. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 5 606
  9. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 4 952
  10. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 4 228

Hlavné správy z MY Orava

Zaujímavé. Bocianovi sa z dediny odletieť nechce

Bocian síce po lete odletel, ale začiatkom novembra sa vrátil

Milované hory sa mu stali osudné

Horskí záchranári v stredu spod Osobitej v Roháčoch zniesli ostatky ľudského tela.

Močiare majú novú asfaltovú cestu

Do novej lokality investovala obec stotisíc eur.

Škola sa nedočkala a tak zmluvu zrušila. Pomohlo

Hoci mali byť sociálne zariadenia prerobené už pred vyše rokom, všetci sú radi, že práce vôbec začali.

Námestovo a Slanica potešili divákov gólovým festivalom

Trstená celý zápas prehrávala, no v závere sa jej podaril vynikajúci obrat.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

OLAF našiel pochybenia pri firme z Trenčína

Mimovládna organizácia tvrdí, že trenčianska firma presunula jednoduchou operáciou šesť miliónov do vreciek cyperskej firmy. Tá za tým vidí konkurenčný boj. Prípad vyšetruje NAKA.

Jahody v novembri. Ovocinári vyhlásili samozber

Ovocinári pozývajú prvýkrát v histórii na novembrový samozber jahôd.

Mráz: Ľudia volili iba podľa klobúka a brady

Súboj o primátorské kreslo prehral o 9382 hlasov. Väčším sklamaním však pre Rastislava Mráza (KDH, SZS, SDKÚ) bol neúspech pri obsadzovaní poslaneckých kresiel. Koalícia, ktorú zastupuje, získala len dva mandáty.

Vybrali SME

Už ste čítali?