Doma upečený chlieb chutí najlepšie

Chlieb sa vraj v dnešnej dobe neopláca robiť doma. Anna Záhorová ho však aj napriek tomu pešie vlastnoručne. Podľa nej to stojí už len pre jeho výbornú chuť.

Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

BZINY. Rodina Anny Záhorovej zo Bzín si na chuť a vôňu domáceho chleba už zvykla a nevie si ju vynachváliť. „Mnoho gazdiniek tvrdí, že teraz sa chlieb neoplatí piecť doma, lebo je to drahšie, ako keď si ho kúpite v obchode. Ale zase ho máte o to chutnejší. Začala som už robiť aj rožky a domáce rezance," hovorí pani Anna.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chlieb pomenovala podľa mamy

Chlieb sa naučila robiť od svojej mamy. Zomrela síce keď mala Anna len deväť rokov, ale tá od nej stihla výrobu domáceho bochníka odpozorovať. Jej recept pani Anna trochu vylepšila. „Je to také malé tajomstvo. Do cesta pridávam namiesto mlieka smotanu. V tom chlebíku je chutnejšia. Mlieko je navyše čerstvé, kupujeme ho od susedky. Nechám ho vždy trocha sadnúť a smotanu potom zoberiem."

SkryťVypnúť reklamu

Pani Anna nazvala chlieb podľa svojej mamy - Terezkin chlieb. Rovnako sa volá aj jej 5-ročná vnučka.

Dôležité je kysnutie a pečenie

Záhorovci kupujú chlieb len málokedy. „Väčšinou vtedy, keď sa mi nechce piecť, alebo mám veľa roboty. Ale niekedy zvyknem napiecť väčšie množstvo a to zamrazím do zásoby." Ak Anna predsa len kúpi chlieb v obchode, musí byť zemiakový alebo tmavý. „Tie svetlé vyrážkové nemám moc rada," konštatuje.

Umenie výroby toho jej - Terezkinho chleba, spočíva v dobrom vykysnutí cesta a jeho dôkladnom upečení. „Čím dlhšie cesto podkysne, tým je bochník jemnejší a nadýchanejší. Mal by byť ako pampúšik. Cesto má hodinu stáť a ďalšiu hodinu sa na miernej teplote piecť," prezrádza tajomstvo chutného domáceho chleba Bzinčanka. Hotový výrobok potom potrie vodou, aby kôrka príliš nestvrdla.

SkryťVypnúť reklamu

pekarkaweb1.jpg

Chlebové cesto je podľa Anny Záhorovej potrebné nechať poriadne, aspoň hodinu vykysnúť. Rovnako dlho sa má chlieb piecť.

Lepšie chutí na dreve

Presne podľa vzoru mamy Anna do cesta pred pečením urobí niekoľko zárezov. Cesto, ktoré modeluje do tvaru bochníka vlastnými rukami, sa tak poriadne prepečie. Väčšinou chleba pečie v elektrickej rúre. No v teplých mesiacoch využíva i letnú kuchyňu pri dome. Tam stojí stará pec na drevo. „Keď mám možnosť, chlieb radšej pečiem v nej. Lepšie chutí, je taký prírodnejší a vonia krásne po dreve."

Podomáckeho pekárskeho umenia sa chytila už aj Annina dcéra. „Keď dostane chuť na chlieb, napečie si. Začína sa jej v tom dariť, ale stále nemá dostatok trpezlivosti," dodáva domáca pani.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 383
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 398
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 041
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 790
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 622
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 566
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 035
  1. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  2. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  3. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  4. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  5. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  6. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  7. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  8. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 39 737
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 685
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 366
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 805
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 315
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 075
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 464
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 500
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  2. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  3. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  4. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  5. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  6. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  7. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  8. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 39 737
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 685
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 366
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 805
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 315
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 075
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 464
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 500
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu