Piatok, 13. december, 2019 | Meniny má Lucia

Doma upečený chlieb chutí najlepšie

Chlieb sa vraj v dnešnej dobe neopláca robiť doma. Anna Záhorová ho však aj napriek tomu pešie vlastnoručne. Podľa nej to stojí už len pre jeho výbornú chuť.

Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.(Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

BZINY. Rodina Anny Záhorovej zo Bzín si na chuť a vôňu domáceho chleba už zvykla a nevie si ju vynachváliť. „Mnoho gazdiniek tvrdí, že teraz sa chlieb neoplatí piecť doma, lebo je to drahšie, ako keď si ho kúpite v obchode. Ale zase ho máte o to chutnejší. Začala som už robiť aj rožky a domáce rezance," hovorí pani Anna.

Chlieb pomenovala podľa mamy

Chlieb sa naučila robiť od svojej mamy. Zomrela síce keď mala Anna len deväť rokov, ale tá od nej stihla výrobu domáceho bochníka odpozorovať. Jej recept pani Anna trochu vylepšila. „Je to také malé tajomstvo. Do cesta pridávam namiesto mlieka smotanu. V tom chlebíku je chutnejšia. Mlieko je navyše čerstvé, kupujeme ho od susedky. Nechám ho vždy trocha sadnúť a smotanu potom zoberiem."

Článok pokračuje pod video reklamou

Pani Anna nazvala chlieb podľa svojej mamy - Terezkin chlieb. Rovnako sa volá aj jej 5-ročná vnučka.

Dôležité je kysnutie a pečenie

Záhorovci kupujú chlieb len málokedy. „Väčšinou vtedy, keď sa mi nechce piecť, alebo mám veľa roboty. Ale niekedy zvyknem napiecť väčšie množstvo a to zamrazím do zásoby." Ak Anna predsa len kúpi chlieb v obchode, musí byť zemiakový alebo tmavý. „Tie svetlé vyrážkové nemám moc rada," konštatuje.

Umenie výroby toho jej - Terezkinho chleba, spočíva v dobrom vykysnutí cesta a jeho dôkladnom upečení. „Čím dlhšie cesto podkysne, tým je bochník jemnejší a nadýchanejší. Mal by byť ako pampúšik. Cesto má hodinu stáť a ďalšiu hodinu sa na miernej teplote piecť," prezrádza tajomstvo chutného domáceho chleba Bzinčanka. Hotový výrobok potom potrie vodou, aby kôrka príliš nestvrdla.

pekarkaweb1.jpg

Chlebové cesto je podľa Anny Záhorovej potrebné nechať poriadne, aspoň hodinu vykysnúť. Rovnako dlho sa má chlieb piecť.

Lepšie chutí na dreve

Presne podľa vzoru mamy Anna do cesta pred pečením urobí niekoľko zárezov. Cesto, ktoré modeluje do tvaru bochníka vlastnými rukami, sa tak poriadne prepečie. Väčšinou chleba pečie v elektrickej rúre. No v teplých mesiacoch využíva i letnú kuchyňu pri dome. Tam stojí stará pec na drevo. „Keď mám možnosť, chlieb radšej pečiem v nej. Lepšie chutí, je taký prírodnejší a vonia krásne po dreve."

Podomáckeho pekárskeho umenia sa chytila už aj Annina dcéra. „Keď dostane chuť na chlieb, napečie si. Začína sa jej v tom dariť, ale stále nemá dostatok trpezlivosti," dodáva domáca pani.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  9. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  4. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  5. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  8. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  9. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 30 192
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 27 050
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 21 562
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 281
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 13 609
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 788
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 067
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 780
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 537
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 8 515

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Galavečer slovenskej triatlonovej únie patril aj Oravcom

V zimnom triatlone si trofeje rozdeľovali najmä hornooravské kluby Triatlon team Vavrečka a Klub biatlonu Breza.

Zľava Peter Sitárik, Marek Voška a Slavomír Praj.

To čakal málokto, máme dvojnásobnú majsterku

Dolnokubínsky bazén hostil slovenský šampionát v plávaní.

Eva Mikulášová (v strede) sa stala dvojnásobnou majster SR.

Centrum pre deti je ohrozené, ľudia protestujú petíciou

Nespokojní rodičia zorganizovali petíciu, pripravujú aj ďalšiu.

Prázdninový tábor Šporťáčik.

Dobrá správa: Dedina zaznamenala mimoriadnú udalosť

Jedna z najväčších oravských obcí sa teší zo stúpajúcej demografickej krivky. Rodí sa v nej z roka na rok viac detí.

Tohtoročný prírastok novorodencov v Rabči.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polnočný ohňostroj v Trnave nebude, dôvodom je aj počasie

Mesto Trnava neplánuje tento rok polnočný ohňostroj, bude iba detský.

Pripravte sa na vietor, ľad a záveje. Meteorológovia vydali výstrahu

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred poľadovicou, vetrom a snehovými závejmi v celom Trenčianskom kraji.

Železničná spoločnosť rušila vlaky, na ktoré už čakali cestujúci

Problémom mala byť pokazená výhybka, rizikový je však celkový stav železníc.

Vybrali SME

Už ste čítali?