Štvrtok, 17. január, 2019 | Meniny má Nataša

Doma upečený chlieb chutí najlepšie

Chlieb sa vraj v dnešnej dobe neopláca robiť doma. Anna Záhorová ho však aj napriek tomu pešie vlastnoručne. Podľa nej to stojí už len pre jeho výbornú chuť.

Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.(Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

BZINY. Rodina Anny Záhorovej zo Bzín si na chuť a vôňu domáceho chleba už zvykla a nevie si ju vynachváliť. „Mnoho gazdiniek tvrdí, že teraz sa chlieb neoplatí piecť doma, lebo je to drahšie, ako keď si ho kúpite v obchode. Ale zase ho máte o to chutnejší. Začala som už robiť aj rožky a domáce rezance," hovorí pani Anna.

Chlieb pomenovala podľa mamy

Chlieb sa naučila robiť od svojej mamy. Zomrela síce keď mala Anna len deväť rokov, ale tá od nej stihla výrobu domáceho bochníka odpozorovať. Jej recept pani Anna trochu vylepšila. „Je to také malé tajomstvo. Do cesta pridávam namiesto mlieka smotanu. V tom chlebíku je chutnejšia. Mlieko je navyše čerstvé, kupujeme ho od susedky. Nechám ho vždy trocha sadnúť a smotanu potom zoberiem."

Pani Anna nazvala chlieb podľa svojej mamy - Terezkin chlieb. Rovnako sa volá aj jej 5-ročná vnučka.

Dôležité je kysnutie a pečenie

Záhorovci kupujú chlieb len málokedy. „Väčšinou vtedy, keď sa mi nechce piecť, alebo mám veľa roboty. Ale niekedy zvyknem napiecť väčšie množstvo a to zamrazím do zásoby." Ak Anna predsa len kúpi chlieb v obchode, musí byť zemiakový alebo tmavý. „Tie svetlé vyrážkové nemám moc rada," konštatuje.

Umenie výroby toho jej - Terezkinho chleba, spočíva v dobrom vykysnutí cesta a jeho dôkladnom upečení. „Čím dlhšie cesto podkysne, tým je bochník jemnejší a nadýchanejší. Mal by byť ako pampúšik. Cesto má hodinu stáť a ďalšiu hodinu sa na miernej teplote piecť," prezrádza tajomstvo chutného domáceho chleba Bzinčanka. Hotový výrobok potom potrie vodou, aby kôrka príliš nestvrdla.

pekarkaweb1.jpg

Chlebové cesto je podľa Anny Záhorovej potrebné nechať poriadne, aspoň hodinu vykysnúť. Rovnako dlho sa má chlieb piecť.

Lepšie chutí na dreve

Presne podľa vzoru mamy Anna do cesta pred pečením urobí niekoľko zárezov. Cesto, ktoré modeluje do tvaru bochníka vlastnými rukami, sa tak poriadne prepečie. Väčšinou chleba pečie v elektrickej rúre. No v teplých mesiacoch využíva i letnú kuchyňu pri dome. Tam stojí stará pec na drevo. „Keď mám možnosť, chlieb radšej pečiem v nej. Lepšie chutí, je taký prírodnejší a vonia krásne po dreve."

Podomáckeho pekárskeho umenia sa chytila už aj Annina dcéra. „Keď dostane chuť na chlieb, napečie si. Začína sa jej v tom dariť, ale stále nemá dostatok trpezlivosti," dodáva domáca pani.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  8. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  9. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  5. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  8. Rozhodujú činy!
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  10. Attract international investors for a reasonable price
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 702
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 918
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 689
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 9 053
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 417
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 4 550
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 125
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 593
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 3 262
  10. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 2 999

Hlavné správy z MY Orava

Oravský hrad aj lesnú železnicu zavreli kvôli snehu

Dobrovoľníci Orava rescue systém zapadli v lese.

Z oleja bola napokon nafta

Vodič viezol v kamióne sudy plné podozrivej tekutiny. Doklady, ktoré predložil, sa s tovarom nezhodovali.

V podhradí sa už nebude dymiť z komína

Na obecnom úrade používali na vykurovanie takmer päťdesiatročný kotol na uhlie.

V Tvrdošíne spájal už tradične halový futbal

Nováčik z Bardejova poriadne zamiešal karty s poradím.

Sledovali sme online diskusiu Stretnutie so župankou Erikou Jurinovou

Osem krajov, osem županov, osem diskusných podujatí s názvom Stretnutie so županom. Začali sme v Žiline.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Snažia sa žiť bez odpadu. Ľudia ich snahu nepochopili

Pýtali sa jej, či dostala trest, keď zbiera odpadky okolo školy.

Vojaci pomáhajú na Orave pri odstraňovaní následkov kalamity

V Oravskej Lesnej sa zrútila strecha výrobného závodu, nikto sa nezranil.

V Zázrivej kvôli snehu zatvorili základnú aj materskú školu

Na dolnej Orave sa oteplilo, mokrý sneh nebezpečne zaťažuje strechy.

Vybrali SME

Už ste čítali?