Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Doma upečený chlieb chutí najlepšie

Chlieb sa vraj v dnešnej dobe neopláca robiť doma. Anna Záhorová ho však aj napriek tomu pešie vlastnoručne. Podľa nej to stojí už len pre jeho výbornú chuť.

Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť.Svoj domáci chlieb pani Anna pomenovala podľa mamy, od ktorej sa ho naučila robiť. (Zdroj: SAŠA MIKULÁŠOVÁ)

BZINY. Rodina Anny Záhorovej zo Bzín si na chuť a vôňu domáceho chleba už zvykla a nevie si ju vynachváliť. „Mnoho gazdiniek tvrdí, že teraz sa chlieb neoplatí piecť doma, lebo je to drahšie, ako keď si ho kúpite v obchode. Ale zase ho máte o to chutnejší. Začala som už robiť aj rožky a domáce rezance," hovorí pani Anna.

Chlieb pomenovala podľa mamy

Chlieb sa naučila robiť od svojej mamy. Zomrela síce keď mala Anna len deväť rokov, ale tá od nej stihla výrobu domáceho bochníka odpozorovať. Jej recept pani Anna trochu vylepšila. „Je to také malé tajomstvo. Do cesta pridávam namiesto mlieka smotanu. V tom chlebíku je chutnejšia. Mlieko je navyše čerstvé, kupujeme ho od susedky. Nechám ho vždy trocha sadnúť a smotanu potom zoberiem."

Skryť Vypnúť reklamu

Pani Anna nazvala chlieb podľa svojej mamy - Terezkin chlieb. Rovnako sa volá aj jej 5-ročná vnučka.

Dôležité je kysnutie a pečenie

Záhorovci kupujú chlieb len málokedy. „Väčšinou vtedy, keď sa mi nechce piecť, alebo mám veľa roboty. Ale niekedy zvyknem napiecť väčšie množstvo a to zamrazím do zásoby." Ak Anna predsa len kúpi chlieb v obchode, musí byť zemiakový alebo tmavý. „Tie svetlé vyrážkové nemám moc rada," konštatuje.

Umenie výroby toho jej - Terezkinho chleba, spočíva v dobrom vykysnutí cesta a jeho dôkladnom upečení. „Čím dlhšie cesto podkysne, tým je bochník jemnejší a nadýchanejší. Mal by byť ako pampúšik. Cesto má hodinu stáť a ďalšiu hodinu sa na miernej teplote piecť," prezrádza tajomstvo chutného domáceho chleba Bzinčanka. Hotový výrobok potom potrie vodou, aby kôrka príliš nestvrdla.

Skryť Vypnúť reklamu

pekarkaweb1.jpg

Chlebové cesto je podľa Anny Záhorovej potrebné nechať poriadne, aspoň hodinu vykysnúť. Rovnako dlho sa má chlieb piecť.

Lepšie chutí na dreve

Presne podľa vzoru mamy Anna do cesta pred pečením urobí niekoľko zárezov. Cesto, ktoré modeluje do tvaru bochníka vlastnými rukami, sa tak poriadne prepečie. Väčšinou chleba pečie v elektrickej rúre. No v teplých mesiacoch využíva i letnú kuchyňu pri dome. Tam stojí stará pec na drevo. „Keď mám možnosť, chlieb radšej pečiem v nej. Lepšie chutí, je taký prírodnejší a vonia krásne po dreve."

Podomáckeho pekárskeho umenia sa chytila už aj Annina dcéra. „Keď dostane chuť na chlieb, napečie si. Začína sa jej v tom dariť, ale stále nemá dostatok trpezlivosti," dodáva domáca pani.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 277
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 702
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 001
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 277
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 659
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 279
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 553
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 504
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 223
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 223
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Kultúrnom dome v Zuberci dnes vytvorili dve odberové miesta.

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?