Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Zo žinčice či syra nikdy nikto neochorel, ľudia spanšteli

Začínal ako traktorista na družstve, hoci bol vyučený za baníka. Za srdce ho však chytil chov oviec, a to ho priviedlo na salaš, najprv ako honelníka. Neskôr ho bzinský predseda družstva „kúpil“ na bačovanie za karafiáty.

Milan Gombala dlhé roky pracoval na družstve v živočíšnej výrobe, no zo všetkých zvierat mu najviac k srdcu prirástli ovečky. Preto sa celý život točí najmä okolo nich.Milan Gombala dlhé roky pracoval na družstve v živočíšnej výrobe, no zo všetkých zvierat mu najviac k srdcu prirástli ovečky. Preto sa celý život točí najmä okolo nich. (Zdroj: SAŠ MIKULÁŠOVÁ)

Začínal ako traktorista na družstve, hoci bol vyučený za baníka. Za srdce ho však chytil chov oviec, a to ho priviedlo na salaš, najprv ako honelníka. Neskôr ho bzinský predseda družstva „kúpil" na bačovanie za karafiáty.

VELIČNÁ. Niekdajší dlhoročný bača Milan Gombala tvrdí, že salaše už nie sú to, čo bývali. Je sklamaný z prístupu väčšiny salašníkov, ale aj z toho, že pôvodné čaro tohto remesla upadá.

Dobrý syr musí byť aspoň dvojdňový

„Kedysi sa na ovcu dávalo šesť a pol až sedem kíl syra. Aj keď mal gazda nanič ovcu, bolo slušné dať aspoň polovicu provízie. Teraz dostanete len päť. Každého návštevníka salaša bača pohostil syrom a žinčicou, on zas na oplátku doniesol fľašku alebo kúsok slaniny. Dnes, keď prídete na salaš, prv pozerajú, či máte peňaženku," hovorí 52-ročný Milan.

Skryť Vypnúť reklamu

Spomína tiež, že z ovce bývalo voľakedy viac úžitku. Aj syr bol iný. „Syr sme vozili do bryndziarne v Ružomberku. Bryndziar prišiel, pichol do hrudky a hneď vedel, kedy bol vyrobený. Ak by mal syr jeden deň, brali by sme ho nazad." Dobrý syr totiž musí mať podľa skúseného ovčiara aspoň 48 hodín. Na bryndzu dozrieva šesť až osem dní. „Dnes sa o štvrtej ráno nadojí, o šiestej sa skončí a o siedmej už vynukujú syr. Také „syro" by sa nemalo predávať."

niekdajší dlhoročný bača milan gombala tvrdí, že salaše už nie sú to, čo bývali.

Kúpili ho za karafiáty

Milan pochádza z Hruštína. Tam začínal na miestnom družstve v roku 1972 ako traktorista. Táto práca ho však nechytila za srdce a tak to skúšal v živočíšnej výrobe. „Robil som s prasnicami, kravami, no ovce mi boli vždy najmilšie. Aj doma sme mali ovce. Preto som sa dal neskôr na salaš," spomína vyučený baník. Istý čas vraj sám dojil dennodenne až 36 kráv. „Vtedy som si zarobil 11 tisíc. Viete, čo to bolo, keď chlap pri peci v Istebnom zarobil tri?"

Skryť Vypnúť reklamu

Z družstva v Hruštíne ho stiahol bývalý predseda družstva v Bzinách. Súrne potreboval baču a pomocníkov, pretože jeho chlapi pili. „Na dlhé presviedčanie ma šéf pustil, ale nie len tak. Na družstve v Bzinách v tom čase pestovali karafiáty. A tak bzinskému predsedovi vraví: Dobre, dám ho, ale mám toľko a toľko žien, tak na budúci rok chcem pre všetky karafiáty. Neskôr sa mi smiali, že ma do Bzín kúpili za karafiáty."

Čečina ako budík

Dnes už ostrieľaný harcovník začínal a učil sa u starého baču z Lomnej. Nastúpil k nemu ako honelník, no postupne sa vypracoval až na baču. „V kolibe nikdy nezhasol oheň. Spávali sme v jednej izbe s ohniskom, nad ktorým visel kotlík na varenie žinčice. Nad miestom, kde sme spávali, sa údili oštiepky. Bača nás ráno nikdy nemusel budiť. Stačilo, keď na oheň hodil čečinu a to sme sa už rýpali jeden po druhom dolu, až sme sa hádzali z postele, tak z toho oči rezali," zaspomínal si Milan na úsmevné momenty na salaši, kde začínal.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovce vychoval na cumli

Keď sa s rodinou presťahovali do Veličnej, robil aj na tamojšom družstve. Odtiaľ odkúpil druh oviec, takzvané lakony, ktorých chovu sa venuje dodnes. „Družstvo vo Veličnej malo lakony len na kontrolný chov. Zbavili sa ich, no potom si uvedomili, že spravili chybu, tak ich nakúpili znova. Ale to boli už len vyradené kusy. Raz sa ovce okotili neskoro a museli ísť na salaš. O malé by sa tak ale nemal kto starať. Tak som jahničky odkúpil. Vychoval som ich na cumli, boli ako psíky. Každá ovečka mala svoje meno. A nezdochla mi ani jedna," nevie si vynachváliť lakony invalidný dôchodca. Keďže jeho zdravotný stav sa v poslednom období zlepšil, plánuje si vytvoriť vlastný chov. „Aj tá najhoršia lakona nadojí lepšie ako najlepšia valaška. Keď má dve jahňatá, ešte týždeň ju dojím, čo má toľko mlieka."

Ľudia spanšteli

Momentálne Gombalovci vlastnia jedenásť oviec s jahňatami. Pán Milan sa chce naďalej venovať ich chovu. Zvládne okolo nich všetky práce. Dorobí si syr, žinčicu aj oštiepky pre vlastnú potrebu. Prísne normy Európskej únie, týkajúce sa prevádzkovania salašov a výroby syru nechápe, považuje ich za prehnané. „Však aj my sme dbali na čistotu. Nikdy sa nestalo, že by niekto zo syra alebo žinčice ochorel. Zdá sa mi, že ľudia akosi spanšteli, sú voľajakí háklivejší," uzatvára M. Gombala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 503
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 494
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 609
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 13 463
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 764
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 064
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 986
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 950
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 534
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Zástupca armády pri kontrole priestorov na odber vo Veličnej.

Rooney, Di María alebo Matič, Peter Maslo môže byť na kariéru hrdý

Bývalý hráč Ružomberka sa rozhodol robiť futbal už iba popri práci.

Peter Maslo (v oranžovom) si zahral v predkole Ligy Majstrov či Európsku ligu.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Napriek snahe lekárov sa počet obetí koronavírusu zvyšuje.

Zosuv ohrozoval cestu aj železnicu. Takto to riešia

Premávka na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou bude obmedzená do konca roka.

Oprava zosuvu na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?