Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Zo žinčice či syra nikdy nikto neochorel, ľudia spanšteli

Začínal ako traktorista na družstve, hoci bol vyučený za baníka. Za srdce ho však chytil chov oviec, a to ho priviedlo na salaš, najprv ako honelníka. Neskôr ho bzinský predseda družstva „kúpil“ na bačovanie za karafiáty.

Milan Gombala dlhé roky pracoval na družstve v živočíšnej výrobe, no zo všetkých zvierat mu najviac k srdcu prirástli ovečky. Preto sa celý život točí najmä okolo nich.Milan Gombala dlhé roky pracoval na družstve v živočíšnej výrobe, no zo všetkých zvierat mu najviac k srdcu prirástli ovečky. Preto sa celý život točí najmä okolo nich. (Zdroj: SAŠ MIKULÁŠOVÁ)

Začínal ako traktorista na družstve, hoci bol vyučený za baníka. Za srdce ho však chytil chov oviec, a to ho priviedlo na salaš, najprv ako honelníka. Neskôr ho bzinský predseda družstva „kúpil" na bačovanie za karafiáty.

VELIČNÁ. Niekdajší dlhoročný bača Milan Gombala tvrdí, že salaše už nie sú to, čo bývali. Je sklamaný z prístupu väčšiny salašníkov, ale aj z toho, že pôvodné čaro tohto remesla upadá.

Dobrý syr musí byť aspoň dvojdňový

„Kedysi sa na ovcu dávalo šesť a pol až sedem kíl syra. Aj keď mal gazda nanič ovcu, bolo slušné dať aspoň polovicu provízie. Teraz dostanete len päť. Každého návštevníka salaša bača pohostil syrom a žinčicou, on zas na oplátku doniesol fľašku alebo kúsok slaniny. Dnes, keď prídete na salaš, prv pozerajú, či máte peňaženku," hovorí 52-ročný Milan.

Skryť Vypnúť reklamu

Spomína tiež, že z ovce bývalo voľakedy viac úžitku. Aj syr bol iný. „Syr sme vozili do bryndziarne v Ružomberku. Bryndziar prišiel, pichol do hrudky a hneď vedel, kedy bol vyrobený. Ak by mal syr jeden deň, brali by sme ho nazad." Dobrý syr totiž musí mať podľa skúseného ovčiara aspoň 48 hodín. Na bryndzu dozrieva šesť až osem dní. „Dnes sa o štvrtej ráno nadojí, o šiestej sa skončí a o siedmej už vynukujú syr. Také „syro" by sa nemalo predávať."

niekdajší dlhoročný bača milan gombala tvrdí, že salaše už nie sú to, čo bývali.

Kúpili ho za karafiáty

Milan pochádza z Hruštína. Tam začínal na miestnom družstve v roku 1972 ako traktorista. Táto práca ho však nechytila za srdce a tak to skúšal v živočíšnej výrobe. „Robil som s prasnicami, kravami, no ovce mi boli vždy najmilšie. Aj doma sme mali ovce. Preto som sa dal neskôr na salaš," spomína vyučený baník. Istý čas vraj sám dojil dennodenne až 36 kráv. „Vtedy som si zarobil 11 tisíc. Viete, čo to bolo, keď chlap pri peci v Istebnom zarobil tri?"

Skryť Vypnúť reklamu

Z družstva v Hruštíne ho stiahol bývalý predseda družstva v Bzinách. Súrne potreboval baču a pomocníkov, pretože jeho chlapi pili. „Na dlhé presviedčanie ma šéf pustil, ale nie len tak. Na družstve v Bzinách v tom čase pestovali karafiáty. A tak bzinskému predsedovi vraví: Dobre, dám ho, ale mám toľko a toľko žien, tak na budúci rok chcem pre všetky karafiáty. Neskôr sa mi smiali, že ma do Bzín kúpili za karafiáty."

Čečina ako budík

Dnes už ostrieľaný harcovník začínal a učil sa u starého baču z Lomnej. Nastúpil k nemu ako honelník, no postupne sa vypracoval až na baču. „V kolibe nikdy nezhasol oheň. Spávali sme v jednej izbe s ohniskom, nad ktorým visel kotlík na varenie žinčice. Nad miestom, kde sme spávali, sa údili oštiepky. Bača nás ráno nikdy nemusel budiť. Stačilo, keď na oheň hodil čečinu a to sme sa už rýpali jeden po druhom dolu, až sme sa hádzali z postele, tak z toho oči rezali," zaspomínal si Milan na úsmevné momenty na salaši, kde začínal.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovce vychoval na cumli

Keď sa s rodinou presťahovali do Veličnej, robil aj na tamojšom družstve. Odtiaľ odkúpil druh oviec, takzvané lakony, ktorých chovu sa venuje dodnes. „Družstvo vo Veličnej malo lakony len na kontrolný chov. Zbavili sa ich, no potom si uvedomili, že spravili chybu, tak ich nakúpili znova. Ale to boli už len vyradené kusy. Raz sa ovce okotili neskoro a museli ísť na salaš. O malé by sa tak ale nemal kto starať. Tak som jahničky odkúpil. Vychoval som ich na cumli, boli ako psíky. Každá ovečka mala svoje meno. A nezdochla mi ani jedna," nevie si vynachváliť lakony invalidný dôchodca. Keďže jeho zdravotný stav sa v poslednom období zlepšil, plánuje si vytvoriť vlastný chov. „Aj tá najhoršia lakona nadojí lepšie ako najlepšia valaška. Keď má dve jahňatá, ešte týždeň ju dojím, čo má toľko mlieka."

Ľudia spanšteli

Momentálne Gombalovci vlastnia jedenásť oviec s jahňatami. Pán Milan sa chce naďalej venovať ich chovu. Zvládne okolo nich všetky práce. Dorobí si syr, žinčicu aj oštiepky pre vlastnú potrebu. Prísne normy Európskej únie, týkajúce sa prevádzkovania salašov a výroby syru nechápe, považuje ich za prehnané. „Však aj my sme dbali na čistotu. Nikdy sa nestalo, že by niekto zo syra alebo žinčice ochorel. Zdá sa mi, že ľudia akosi spanšteli, sú voľajakí háklivejší," uzatvára M. Gombala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 865
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 340
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 636
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 153
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 063
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 295
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 526
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 634
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 335
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 981
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Bývalý futbalista našiel čaro v maratónoch. Bežal aj v Bostone

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Oravskú Lesnú tvorí osem osád, už v nej ani cudzí nezablúdia

Orientáciu v dedine zlepšili informačné tabule.

Novinka v Oravskej Lesnej pomáha v orientácii.

Naša ponuka pre školy: Toto máme pre menších školákov

V oboch pracovných zošitoch je veľa logických a zábavných úloh pre deti.

Mimoriadny projekt siete regionálnych týždenníkov MY.

Bolo síce krásne, ale mrazivo. Tu je pár fotiek

Fotovýlet okolo Oravskej priehrady.

Pohľad na stromy pod snehom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?