TVRDOŠÍN. Ambulantný predaj mäsa, zeleniny či ovocia nie je na Orave žiadnou novinkou. Každý pritom vie, že tieto potraviny kúpi „priamo z auta" lacnejšie najmä od našich poľských susedov. Práve oni však často nedodržiavajú základne zásady slovenského potravinového kódexu. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Dolnom Kubíne preto požiadala starostov, aby kontrolovali takýto predaj na území svojich obcí. Pri predaji bez potrebných povolení môže byť pokutované aj vedenie obce, v ktorej je predaj zaužívaný.
Poctiví i špekulanti
Potravinový kódex SR obsahuje podmienky, ktoré musia podnikatelia dodržiavať pri predaji potravín. Problémy s jeho porušovaním nastávajú najmä pri ambulantnom predaji. Predajcovia najčastejšie nedodržiavajú zásady pri uskladnení chladeného a mrazeného mäsa. „Tiež sme u nás mali zopár podnikateľov z Poľska, ktorí nemali potrebné povolenia, takže sme im predaj v dedine museli zakázať," informoval nás starosta Zábiedova Ján Banovčan. „Ak si sami nebudeme monitorovať pohyb takýchto predajcov, budeme musieť rátať s následkami."
Samozrejme, nie všetci Poliaci chodia na Oravu predávať bez povolení. „Stretli sme sa napríklad aj s podnikateľmi, ktorí mali všetky doklady, no krájali a balili mäso priamo v aute, čo sa taktiež nesmie. Naučili sa však, že si mäso musia nakrájať a pobaliť doma."
Láka najmä nízka cena
Našim potravinovým normám často nevyhovujú ani vozidlá, na ktorých chodia podnikatelia predávať svoje výrobky. Tie bývajú často neuzavreté, zle utesnené a dnu sa dostáva prach. Čo všetko sa teda nachádza na nezabalenom mäse, je nepríjemné si len predstaviť. Prísne pravidlá, ktoré by mali takýto predajcovia dodržiavať, sú teda v niektorých veciach určite na mieste minimálne z hľadiska nášho zdravia. „Pre ľudí sú pre nízku cenu takéto výrobky lákadlom, no nesú so sebou riziko, ktoré si mnohí ani neuvedomujú. Okrem toho je takýto predaj i nekalou konkurenciou pre našich podnikateľov. Tí musia pri predaji splniť tvrdšie podmienky, s čím majú zvýšené výdavky. Keď sa toto premietne do ceny, je jasné, že musí byť automaticky vyššia," poznamenal J. Banovčan.
Nakazené zemiaky
Okrem predaja mäsa upozorňujú veterinári aj na poľské zemiaky. Už dlhšie upozorňujú, že ľudia by si mali dávať pozor na takéto zemiaky, pretože sú často nakazené háďatkom alebo rakovinou. „Sú to zemiaky, ktoré sa nesmú použiť na výsadbu. Stačí dokonca, aby boli skladované na miestach, kde sa potom skladujú sadbové zemiaky a hrozí kompletné zamorenie nasledujúcej úrody i polí. Na takejto kontaminovanej pôde sa ďalších sedem rokov zemiaky pestovať nesmú," upozornil starosta.
Hoci sa dajú takto nakazené zemiaky konzumovať, je z nich väčší odpad. Nižšia je i úroda nakazených zemiakov. „Ľudia si musia dávať pozor, kde skladujú kupované zemiaky, aby neprišli do styku so zdravými zemiakmi, s priestormi, kde sa skladujú sadbové zemiaky či s pôdou. Ani poľnohospodárske stroje slúžiace na vyorávanie nesmú prísť do kontaktu s takouto kontaminovanou pôdou. Po prechode na zdravú pôdu môžu túto nákazu preniesť."