MALATINÁ. Súťaž vo varení gulášu Malatinský kotlík za dva roky svojej existencie už stačil dostať do povedomia ľudí. Svedčí o tom aj počet súťažiacich tímov, ktoré prišli predviesť svoje kulinárske umenie prvú júlovú sobotu do amfiteátra v Malatinej.
„Súťažilo 20 tímov, vlani ich bolo pätnásť. Mali sme tu hostí z Čiech, Liptova a okolitých obcí. Malatincov nebola ani polovica,“ hovorí starosta a zároveň hlavný organizátor Malatinského kotlíka Zdenko Kubáň.
Každý kuchár má pri varení svoj tajný recept, ako guláš vylepšiť. Jeden doň pridáva cesnak, iný vetvičku čečiny, ďalší trocha červeného vína. Pre každého súťažiaceho však platilo, že vzorky zo špeciality, ktorú navarili, musia porote doručiť o pätnástej hodine.
Porota zložená z miestnych fajnšmekrov mala pri výbere najlepšieho gulášu niekoľko kritérií. Jednotlivé družstvá si mohli pripísať body za vzhľad, vôňu a hlavne chuť kotlíkovej polievky. „Tá mala dvojnásobnú váhu. Niektoré tímy sa vyhrali aj so vzhľadom gulášu, nenabrali ho len do misky, ale aj prizdobili napríklad krúžkami cibule. Vlani sme dokonca dostali guláš naservírovaný v chlebe,“ povedal nám jeden z porotcov.
Porota obodovala prvých desať gulášov. Za najlepší bol zvolený guláš Kamila Palugu, rodáka z Malatinej, momentálne žijúceho v Smrečanoch. Druhé miesto získali turisti z miestneho klubu a tretia skončila Drahomíra Brnická, domáca poštárka. Cenou pre víťaza bol pravý nerezový malatinský kotlík. „Cieľom akcie je hlavne zabaviť sa, čo sa myslím podarilo. Prispela k tomu aj kapela Kredenc, ktorá počas podujatia hrala. Záujemcov o súťažné varenie gulášu na budúci rok máme už teraz. Účasť prisľúbili napríklad Záhoráci,“ dodal starosta.