Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Široko-ďaleko voňal syr, žinčica a bryndzové halušky

PRVÚ JÚLOVÚ NEDEĽU žili Novoťania štvrtým ročníkom akcie pre nich typickej - Novotskou hrudkou.


NOVOŤ. I keď organizátorov aj účastníkov 4. ročníka Novotskej hrudky zaskočilo mimoriadne nepriaznivé počasie a hrozilo, že všetkých rozoženie búrka, vytrvalci sa nenechali odradiť. „Účastníkov bolo o niečo menej ako po minulé roky, nedeľné popoludnie sa napriek tomu veľmi vydarilo a o zábavu bolo postarané,“ povedal Jozef Kondela, predseda miestneho poľnohospodárskeho družstva a organizátor podujatia.
Po súťažnej výstave domácich syrových špecialít program opäť skomplikovalo počasie, diváci si však mohli pozrieť vystúpenie mažoretiek, obdivovať tradičné remeslá - tkáčstvo, prácu me-dovnikárov či zvonárov - deti sa zasa dochuti vybláznili na trampolíne, ktorú mali k dispozícii.

Skryť Vypnúť reklamu

Jarmok syrov
„Tohtoročnú Novotskú hrudku sme otvorili pre producentov podomácky vyrobeného syra z celého regiónu,“ uviedol Jozef Kondela. Kvôli množstvu účastníkov a viacerým druhom syrov dokonca dostala akcia aj podtitul Jarmok syrov.
„Toto podujatie má stále viac a viac salašnícky nádych, vidíme tu z roka na rok pestrejšie a nápaditejšie výrobky nielen zaujímavých chutí, ale aj dokonalých tvarov,“ predstavuje zameranie podujatia predseda družstva. Návštevníci mohli z množstva chutných domácich mliečnych produktov nielen ochutnať, v ich konzumácii si mohli dokonca zasúťažiť. Niektorí návštevníci si krásne syrové výrobky kupovali domov – nie na konzumáciu, ale na pamiatku.
„Atmosféra je výborná, očarili nás výrobky zo syra, ich pestrosť a originalita je až neuveriteľná,“ vyjadril svoj obdiv jeden z divákov. „Škoda, že počasie nie je podľa našich predstáv, no pri tej rozmanitosti syrov si počasie ani nestíhame všímať,“ dodal s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Po prvý raz pili žinčicu
Tohtoročná Novotská hrudka bola aj niečím výnimočná. Po prvýkrát sa tu súťažilo v pití mliečnej salašníckej špeciality – žinčice. Tento špecifický „nápoj“ niektorí fajnšmekri s obľubou vyhľadávajú, no nájdu sa aj takí, ktorým nechutí. Do súťaže sa zapojilo 13 „pijákov“. Žinčica išla dolu hrdlom ľahšie ako syr, pri jedení ktorého si súťažiaci tiež zmerali svoje sily. „Súťažiaci majú za úlohu zjesť čo najrýchlejšie 15 dekov ovčieho syra. Zdá sa to jednoduché, ale nie je to tak, pretože ovčí syr má špecifickú konzistenciu a je suchší než kravský, takže sa ťažšie prehĺta,“ vysvetlil predseda družstva.

O NAJ syrový výrobok roka
Ľudia sa na jarmoku syrov stretli s na Orave klasickou podobou syra - tehličkami, korbáčikmi, oštiepkami, údenými syrmi či uzlíkmi – ale stoly sa prehýbali aj pod náporom syrových šípových ruží, postavičiek, zvierat a celých darčekových košov. V súťaži o NAJ syrový výrobok roka komisia hodnotila nielen kvalitu výrobkov, dôležitým kritériom bola aj nápaditosť a originalita výrobkov.
Na novotskej akcii sa tento rok varili i pravé bryndzové halušky. Zožali veľký úspech a návštevníci ich mohli ochutnať. Okrem výborných halušiek, syra a žinčice pošteklila chuťové bunky gurmánov aj chuť tradičnej bryndze. „Novotská hrudka je ľudovou slávnosťou, chceme si uctiť celoročnú ťažkú drinu na poli, prácu ľudských rúk a človeka na dedine, ktorý sa touto prácou oddávna živil,“ vysvetlil hlavný zámer podujatia J. Kondela.

Skryť Vypnúť reklamu

Odniesli si prvenstvo
Prvenstvo z hlavnej súťaže si odniesli Viera Polťáková zo Zákamenného za tvorivosť a Jozefína Durčáková za kvalitu svojich výrobkov. V pití žinčice bol najstatočnejší Martin Uhlár z Topoľčian, určenú „dávku“ syra zas najrýchlejšie zjedol Peter Kanderka z Oravského Bieleho Potoka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 518
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 716
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 274
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 999
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 989
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 693
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 165
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 754
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 438
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu

Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Zvládli to.

Zdravotníci z radov armády zabezpečujú testovanie na Orave.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Takýto rad vytvorili ľudia pred jedným z odberných miest v Dolnom Kubíne ráno o pol ôsmej.

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Celplošné testovanie na Orave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Už ste čítali?