NOVOŤ. I keď organizátorov aj účastníkov 4. ročníka Novotskej hrudky zaskočilo mimoriadne nepriaznivé počasie a hrozilo, že všetkých rozoženie búrka, vytrvalci sa nenechali odradiť. „Účastníkov bolo o niečo menej ako po minulé roky, nedeľné popoludnie sa napriek tomu veľmi vydarilo a o zábavu bolo postarané,“ povedal Jozef Kondela, predseda miestneho poľnohospodárskeho družstva a organizátor podujatia.
Po súťažnej výstave domácich syrových špecialít program opäť skomplikovalo počasie, diváci si však mohli pozrieť vystúpenie mažoretiek, obdivovať tradičné remeslá - tkáčstvo, prácu me-dovnikárov či zvonárov - deti sa zasa dochuti vybláznili na trampolíne, ktorú mali k dispozícii.
Jarmok syrov
„Tohtoročnú Novotskú hrudku sme otvorili pre producentov podomácky vyrobeného syra z celého regiónu,“ uviedol Jozef Kondela. Kvôli množstvu účastníkov a viacerým druhom syrov dokonca dostala akcia aj podtitul Jarmok syrov.
„Toto podujatie má stále viac a viac salašnícky nádych, vidíme tu z roka na rok pestrejšie a nápaditejšie výrobky nielen zaujímavých chutí, ale aj dokonalých tvarov,“ predstavuje zameranie podujatia predseda družstva. Návštevníci mohli z množstva chutných domácich mliečnych produktov nielen ochutnať, v ich konzumácii si mohli dokonca zasúťažiť. Niektorí návštevníci si krásne syrové výrobky kupovali domov – nie na konzumáciu, ale na pamiatku.
„Atmosféra je výborná, očarili nás výrobky zo syra, ich pestrosť a originalita je až neuveriteľná,“ vyjadril svoj obdiv jeden z divákov. „Škoda, že počasie nie je podľa našich predstáv, no pri tej rozmanitosti syrov si počasie ani nestíhame všímať,“ dodal s úsmevom.
Po prvý raz pili žinčicu
Tohtoročná Novotská hrudka bola aj niečím výnimočná. Po prvýkrát sa tu súťažilo v pití mliečnej salašníckej špeciality – žinčice. Tento špecifický „nápoj“ niektorí fajnšmekri s obľubou vyhľadávajú, no nájdu sa aj takí, ktorým nechutí. Do súťaže sa zapojilo 13 „pijákov“. Žinčica išla dolu hrdlom ľahšie ako syr, pri jedení ktorého si súťažiaci tiež zmerali svoje sily. „Súťažiaci majú za úlohu zjesť čo najrýchlejšie 15 dekov ovčieho syra. Zdá sa to jednoduché, ale nie je to tak, pretože ovčí syr má špecifickú konzistenciu a je suchší než kravský, takže sa ťažšie prehĺta,“ vysvetlil predseda družstva.
O NAJ syrový výrobok roka
Ľudia sa na jarmoku syrov stretli s na Orave klasickou podobou syra - tehličkami, korbáčikmi, oštiepkami, údenými syrmi či uzlíkmi – ale stoly sa prehýbali aj pod náporom syrových šípových ruží, postavičiek, zvierat a celých darčekových košov. V súťaži o NAJ syrový výrobok roka komisia hodnotila nielen kvalitu výrobkov, dôležitým kritériom bola aj nápaditosť a originalita výrobkov.
Na novotskej akcii sa tento rok varili i pravé bryndzové halušky. Zožali veľký úspech a návštevníci ich mohli ochutnať. Okrem výborných halušiek, syra a žinčice pošteklila chuťové bunky gurmánov aj chuť tradičnej bryndze. „Novotská hrudka je ľudovou slávnosťou, chceme si uctiť celoročnú ťažkú drinu na poli, prácu ľudských rúk a človeka na dedine, ktorý sa touto prácou oddávna živil,“ vysvetlil hlavný zámer podujatia J. Kondela.
Odniesli si prvenstvo
Prvenstvo z hlavnej súťaže si odniesli Viera Polťáková zo Zákamenného za tvorivosť a Jozefína Durčáková za kvalitu svojich výrobkov. V pití žinčice bol najstatočnejší Martin Uhlár z Topoľčian, určenú „dávku“ syra zas najrýchlejšie zjedol Peter Kanderka z Oravského Bieleho Potoka.