AJ PROTI HRABOŠOM
Hoci baza čierna (Sambucus nigra L.) nevyniká krásou ani vôňou, u ľudí mala vždy veľkú vážnosť, dokonca ju nazývali sedliackou lekárňou. Od stredoveku bola opradená hŕbou povier: v kroch bazy vraj sídlili duchovia, ktorí pomstili každé zlo, spáchané v okolí kríka. Preto si ľudia bazu vysádzali okolo chalúp a stodôl. Dnes si to vysvetľujeme oveľa prozaickejšie – pach bazy odpudzuje škodlivý hmyz a myši.
Baza čierna je ker dosahujúci výšku a šírku aj niekoľko metrov. Kvitne v júni žltavobielymi voňavými kvetmi. Plodom sú čiernofialové bobule, dozrievajú v septembri.
KVETY I PLODY
Rastlinnou drogou sú najmä kvetenstvá (Flos sambuci) a plody (Fructus sambuci). Kvet je najlepšie zbierať okolo poludnia. Celé kvetenstvá odstrihávame nožničkami asi s 1 cm hlavnej stopky a ukladáme voľne do košov, aby sa nezaparili. Ak to porušíme a kvety pri sušení zhnednú, môžeme ich vyhodiť. Najlepší spôsob sušenia kvetov je vešanie na šnúru. Sušiť by sa mali v tieni pri teplote pod 45oC.
Plody sušíme najprv na slnku a dosušujeme v el. rúre až do scvrknutia. Až potom ich obtrháme zo stopiek.
VŠESTRANNÉ VYUŽITIE
Kvet bazy čiernej je vynikajúcou potopudnou rastlinou. Má tiež močopudné účinky a priaznivo pôsobí na cievy. Jeho spektrum použitia je široké, ale najčastejšie sa používa k liečbe kašľa (podporuje vykašliavanie).
Listy bazy čiernej sa používajú pri k liečbe reumatizmu - boľavé kĺby balíme do čerstvých listov. Plody pôsobia ako prostriedok proti bolesti (liečba migrény, zápal trojklanného nervu). Majú protizápalový, slabý preháňavý účinok a mierne znižujú vysoký krvný tlak.
Plody môžeme usušiť a potom z nich pripraviť odvar, ale oveľa účinnejšia je šťava z čerstvých plodov. Táto tekutina môže mať svoje kúzlo aj pre tých, ktorí prírodnej medicíne príliš neholdujú, lebo ku bazovej šťave sa odporúča pridať vodku nebo brandy v pomere 1:5. Šťavu z čerstvých plodov treba vždy prevariť, inak môže spôsobiť zvracanie. Sladený a horúci čaj z plodov bazy má väčší preháňavý účinok.
Baza čierna je medonosná drevina. Plody i kôra sa môžu použiť ako prírodné farbivo na bavlnu, vlnu a iné prírodné vlákna. POZOR! Plody bazy nejedzte surové, môžu vyvolať príznaky otravy.
MASŤ Z KVETOV BAZY NA EKZÉMY
Do 250 g rozpustenej bravčovej masti vmiešame 3 lyžice rozdrvenej drogy (kvetu).
Necháme stáť do druhého dňa, potom opatrne prehrejeme, precedíme cez plátno a vytlačíme. Pridáme trochu včelieho vosku. Používame na pomliaždeniny, podliatiny a suché ekzémy.
ZDRAVÁ BAZOVÁ LIMONÁDA
20 kvetov bazy, 6 citrónov, 1 kg kryštálového cukru, 8 l vody
Vodu prevaríme s cukrom a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva 4-litrové zaváracie fľaše, do ktorých vložíme po 10 kvetenstiev bazy a zalejeme roztokom cukru. Do každej fľaše dáme tri citróny, nakrájané aj s kôrou na kolieska. Hrdlá fliaš prekryjeme plátnom alebo celofánom a stiahneme gumičkou. Postavíme na teplé miesto a necháme týždeň kvasiť. Stočíme do fliaš, dobre uzavrieme a uložíme do chladničky. Podávame vychladené.
BAZOVÁ MARMELÁDA
250 g zrelých bobuliek čiernej bazy, 2 jablká alebo 5 sliviek, cukor (kryštál) podľa chuti,
po 1/2 lyžičke mletého zázvoru, škorice, kardamonu
Plody bazy opláchneme a zbavíme stopiek. Jablká najemno nastrúhame (slivky pokrájame na drobno). Ovocie nasypeme do hrnca, pridáme korenie a podlejeme troškou horúcej vody. Za stáleho miešania varíme asi 10 minút a prepasírujeme. Pridáme cukor a ešte povaríme, kým marmeláda nezhustne. Plníme do čistých pohárov a sterilizujeme. Spotrebujeme do 3 mesiacov
BAZOVÝ LIKÉR
Do kastróla dáme 1 liter vody a 2 litre opraných a odkvapkaných plodov bazy. Povaríme 20 minút, precedíme a pridáme 1 kg cukru. Opäť 20 minút povaríme, primiešame 1 balíček vanilkového cukru a 1 lyžicu mletej kávy. Varíme ešte 5 minút a necháme vychladnúť. Prilejeme 1/2 l rumu alebo vodky a likér stočíme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Autor: ING. JARMILA TEPLÍKOVÁ