Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
ŠKOLA ZBERU LIEČIVÝCH RASTLÍN

Baza čierna je malý zázrak

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”, znelo príslovie českých babičiek – korenárok.


AJ PROTI HRABOŠOM
Hoci baza čierna (Sambucus nigra L.) nevyniká krásou ani vôňou, u ľudí mala vždy veľkú vážnosť, dokonca ju nazývali sedliackou lekárňou. Od stredoveku bola opradená hŕbou povier: v kroch bazy vraj sídlili duchovia, ktorí pomstili každé zlo, spáchané v okolí kríka. Preto si ľudia bazu vysádzali okolo chalúp a stodôl. Dnes si to vysvetľujeme oveľa prozaickejšie – pach bazy odpudzuje škodlivý hmyz a myši.
Baza čierna je ker dosahujúci výšku a šírku aj niekoľko metrov. Kvitne v júni žltavobielymi voňavými kvetmi. Plodom sú čiernofialové bobule, dozrievajú v septembri.

Skryť Vypnúť reklamu

KVETY I PLODY
Rastlinnou drogou sú najmä kvetenstvá (Flos sambuci) a plody (Fructus sambuci). Kvet je najlepšie zbierať okolo poludnia. Celé kvetenstvá odstrihávame nožničkami asi s 1 cm hlavnej stopky a ukladáme voľne do košov, aby sa nezaparili. Ak to porušíme a kvety pri sušení zhnednú, môžeme ich vyhodiť. Najlepší spôsob sušenia kvetov je vešanie na šnúru. Sušiť by sa mali v tieni pri teplote pod 45oC.
Plody sušíme najprv na slnku a dosušujeme v el. rúre až do scvrknutia. Až potom ich obtrháme zo stopiek.

VŠESTRANNÉ VYUŽITIE
Kvet bazy čiernej je vynikajúcou potopudnou rastlinou. Má tiež močopudné účinky a priaznivo pôsobí na cievy. Jeho spektrum použitia je široké, ale najčastejšie sa používa k liečbe kašľa (podporuje vykašliavanie).
Listy bazy čiernej sa používajú pri k liečbe reumatizmu - boľavé kĺby balíme do čerstvých listov. Plody pôsobia ako prostriedok proti bolesti (liečba migrény, zápal trojklanného nervu). Majú protizápalový, slabý preháňavý účinok a mierne znižujú vysoký krvný tlak.
Plody môžeme usušiť a potom z nich pripraviť odvar, ale oveľa účinnejšia je šťava z čerstvých plodov. Táto tekutina môže mať svoje kúzlo aj pre tých, ktorí prírodnej medicíne príliš neholdujú, lebo ku bazovej šťave sa odporúča pridať vodku nebo brandy v pomere 1:5. Šťavu z čerstvých plodov treba vždy prevariť, inak môže spôsobiť zvracanie. Sladený a horúci čaj z plodov bazy má väčší preháňavý účinok.
Baza čierna je medonosná drevina. Plody i kôra sa môžu použiť ako prírodné farbivo na bavlnu, vlnu a iné prírodné vlákna. POZOR! Plody bazy nejedzte surové, môžu vyvolať príznaky otravy.

Skryť Vypnúť reklamu

MASŤ Z KVETOV BAZY NA EKZÉMY
Do 250 g rozpustenej bravčovej masti vmiešame 3 lyžice rozdrvenej drogy (kvetu).
Necháme stáť do druhého dňa, potom opatrne prehrejeme, precedíme cez plátno a vytlačíme. Pridáme trochu včelieho vosku. Používame na pomliaždeniny, podliatiny a suché ekzémy.

ZDRAVÁ BAZOVÁ LIMONÁDA
20 kvetov bazy, 6 citrónov, 1 kg kryštálového cukru, 8 l vody
Vodu prevaríme s cukrom a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva 4-litrové zaváracie fľaše, do ktorých vložíme po 10 kvetenstiev bazy a zalejeme roztokom cukru. Do každej fľaše dáme tri citróny, nakrájané aj s kôrou na kolieska. Hrdlá fliaš prekryjeme plátnom alebo celofánom a stiahneme gumičkou. Postavíme na teplé miesto a necháme týždeň kvasiť. Stočíme do fliaš, dobre uzavrieme a uložíme do chladničky. Podávame vychladené.

Skryť Vypnúť reklamu

BAZOVÁ MARMELÁDA
250 g zrelých bobuliek čiernej bazy, 2 jablká alebo 5 sliviek, cukor (kryštál) podľa chuti,
po 1/2 lyžičke mletého zázvoru, škorice, kardamonu
Plody bazy opláchneme a zbavíme stopiek. Jablká najemno nastrúhame (slivky pokrájame na drobno). Ovocie nasypeme do hrnca, pridáme korenie a podlejeme troškou horúcej vody. Za stáleho miešania varíme asi 10 minút a prepasírujeme. Pridáme cukor a ešte povaríme, kým marmeláda nezhustne. Plníme do čistých pohárov a sterilizujeme. Spotrebujeme do 3 mesiacov

BAZOVÝ LIKÉR
Do kastróla dáme 1 liter vody a 2 litre opraných a odkvapkaných plodov bazy. Povaríme 20 minút, precedíme a pridáme 1 kg cukru. Opäť 20 minút povaríme, primiešame 1 balíček vanilkového cukru a 1 lyžicu mletej kávy. Varíme ešte 5 minút a necháme vychladnúť. Prilejeme 1/2 l rumu alebo vodky a likér stočíme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 394
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 822
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 611
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 541
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 824
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 728
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 572
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 173
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V Banskej Bystrici sa počíta so 60 odberovými miestami po celom meste

Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním na nový koronavírus zhruba so 60 odberovými miestami.

Už ste čítali?