Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Nezamestnanosť rastie, maštaľ však nikomu nevonia

PETER JURKY Z VASIĽOVA gazduje a rozvíja agroturistiku na ekologickom hospodárstve a produkuje ekologické výrobky z ovčieho a kravského mlieka.


VASIĽOV. Peter Jurky je „ekohospodár“ z Vasiľova. V agroturizme podniká už 18 rokov, poľnohospodársku činnosť vedie spolu s bratom Václavom. Ich ekologické hospodárstvo funguje už od roku 2005. Hlavným cieľom bratov Jurkyovcov je rozvíjať v obci agroturizmus.
Peter si myslí, že ekologické hospodárstvo je oveľa náročnejšie než to bežné: „Všetko je na prírodnej báze, nemôžeme postrekovať chemikáliami, ani hnojiť umelými hnojivami, musíme dodržiavať prísne smernice. Aj kosiť môžeme len v presne vymedzenom čase. Čím viac ekológie, tým viac kontrol,“ vysvetľuje hospodár. „Musel som zvýšiť chov oviec a hovädzieho dobytka, aby som mal dostatok prírodného hnoja na hnojenie zeme.“

Skryť Vypnúť reklamu

Prevzal dedičstvo
Peter Jurky často spomína na otca. Zastával funkciu predsedu Slovenského združenia podnikateľov v agroturistike, a keď nečakane zomrel, jeho pokračovateľom sa stal Peter. Po otcovej smrti prevzal gazdovstvo spolu s bratom a sami začali vykonávať poľnohospodársku činnosť. Otec im zanechal pekné dedičstvo, ktoré chcú bratia ďalej zveľaďovať.
„Na ekologické hospodárstvo sme prešli nielen preto, že hnojivo je v dnešnej dobe veľmi drahé, snažíme sa hlavne vyrábať kvalitnejšie mlieko, menej chybné a viac ocenené. V čase krízy, kedy sa mlieko predáva po cca 0,17 € (5 Sk), ekologické odberatelia kupujú po cca 0,4 € (12 korún),“ porovnáva ceny Peter.
Na gazdovskom dvore bratia chovajú nielen ovce a kravy, ale aj kone, určené najmä pre šport a agroturistiku.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekologické produkty
„Samotná agroturistika ani hospodárstvo by ma neuživili,“ odôvodňuje Peter rozhodnutie, prečo obe veci spojil do jednej. Svoje produkty ponúka na priamy predaj. Ľudia kupujú mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú určené na ďalšie spracovanie alebo kŕmne účely.
„Počas dvoch rokov máme zvýhodnené dotačné platby, ktoré pomôžu „vyčistiť chov“. Kravy sa predtým liečili antibiotikami a počas tejto doby sa majú látky z ich tiel kompletne vylúčiť,“ opisuje začiatky ekologického hospodárenia majiteľ gazdovského dvora. Podľa jeho slov počas spomínaných dvoch rokov je hospodárstvo neustále sledované rôznymi kontrolami. „Berú vzorky zo zeme, aby zistili, či sme zem náhodou nehnojili. Kontrolóri odoberajú vzorky krvi zvierat a zisťujú, či nie sú zvieratá kŕmené steroidmi na priberanie na hmotnosti a podobne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kríza je aj tu
Na salaši musí fungovať stopercentný poriadok v evidencii zvierat. „Kontroly sú zamerané aj na to, či sú všetky zvieratá zaregistrované. Inšpektori si odpisujú všetky čísla a porovnávajú ich s databázou,“ hovorí gazda, ktorého sa - podobne ako viacerých chovateľov - výrazne dotkla finančná kríza. Prejavuje sa hlavne v nízkej cene mlie-ka, ale aj v rozdielnych cenách produktov. Ľudia pozerajú menej na kvalitu, radšej si kúpia lacnejší výrobok ako drahší, hoci kvalitnejší. „Je to náročná práca, vyrobiť dobrý produkt. Ak ho nepredáme, musíme zas vynaložiť prácu na jeho ďalšie spracovanie.“

Začiatky boli lepšie
Peter spomína, ako v prvopočiatkoch začínali len s poľnohospodárskou činnosťou. Tá je však náročná, a keď si chcel tro-chu prilepšiť, rozhodol sa pre agroturistiku. A tá má prevádzkovú dobu nonstop. Hostia si však vo Vasiľove prídu na svoje v každom ročnom období. Gazdovský dvor navštevujú zväčša stáli klienti, ale sem-tam prídu aj náhodní turisti. V poslednom čase je ich však stále menej.
Peter si vybavil v pamäti časy, keď hospodárstvo prevzali. Pripomína si lepšiu situáciu v začiatkoch, kedy bola sezóna obsadená na tri roky dopredu. „Ľudia si rezervovali pobyty listami. Bolo to pre nich niečo nové a zaujímavé,“ pozastavuje sa nad minulosťou Peter. Klientov vnímajú Jurkyovci ako členov svojej rodiny. Dovolia im nazrieť do domácnosti, vyskúšať si výrobu syra, nití, korbáčikov, pareníc... Alebo len tak si spolu posedia a porozprávajú sa.

Atrakcie pre turistov
Najčastejšími klientmi gazdovského dvora sú podľa P. Jurkyho prevažne „západniari“, najmä z okolia Bratislavy. Peter s rodinou im ponúka príjemne strávenú dovolenku so zaujímavým agroturistickým programom. Môžu využiť posedenie s občerstvením, ale aj chutné opekanie, grilovanie pri kolibe či návštevu salaša spojenú s ochutnávkou mliečnych výrobkov.
„Turisti sú zvedaví a chcú vidieť niečo z tradičných poľnohospodárskych prác,“ hovorí o záujmoch návštevníkov gazda. Pravidelne im predvádza prácu s koňom na poli alebo ručnú výrobu syrových korbáčikov. Hostia sa veľmi tešia aj na kotlíkový guľáš, ktorý je podľa nich na nezaplatenie. Rovnako si nevedia vynachváliť tradičné slovenské bryndzové halušky a domáci chlieb priamo z pece.

V salašníctve ľudia robiť nechcú
„V salašníctve je veľký problém zamestnať niekoho, koho by práca tohto druhu aj bavila. Tomu sa totiž človek musí venovať celý deň, nie každý vie v poľnohospodárstve takto pracovať. A drina na salaši ani nie je ohodnotená tak, ako by si robotníci zaslúžili,“ obdivuje svojich pracovníkov Peter Jurky. „Hoci je naokolo pomerne veľká nezamestnanosť, ľudia túto prácu robiť nechcú.“ Podľa Petra netreba človeka do tejto práce nútiť nasilu, nemá to význam. V prvom rade ho to musí baviť. Okolo gazdovstva sa treba zvŕtať celý deň, veď 31 kusov hovädzieho dobytka, 247 oviec a 60 jahníc nie je málo. Všetky zvieratá doja Jurkyovci ručne, dvakrát za deň. Peter vidí svoje podnikanie do budúcnosti trochu inak ako dnes. Už nebude chovať kravy na mlieko, plánuje chovať viac dobytka na mäso.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 244
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 165
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 897
  4. Po Slovensku na motorke 6 568
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 155
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 875
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 768
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 361
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 776
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

ilustračné foto

Richard fajčí trávu od základnej školy. Po tvrdých drogách nikdy nesiahol.


36m
Mesačne operie práčovňa až jednu tonu prádla.

Hornooravská nemocnica patrí k jedným z mála, ktoré zariadenie na pranie vlastnej bielizne prevádzkujú. Mesačne takto spracujú až jednu tonu bielizne.


19. jún
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


19. jún
Staršie smetiarske auto malo viac ako 30 rokov a bolo poruchové, vymenili ho.

Novší model auta na zvoz smetí umožní okrem klasických 110-litrových nádob zbierať aj väčšie 240-litrové alebo 1100-litrové smetné nádoby.


18. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?