Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Nezamestnanosť rastie, maštaľ však nikomu nevonia

PETER JURKY Z VASIĽOVA gazduje a rozvíja agroturistiku na ekologickom hospodárstve a produkuje ekologické výrobky z ovčieho a kravského mlieka.


VASIĽOV. Peter Jurky je „ekohospodár“ z Vasiľova. V agroturizme podniká už 18 rokov, poľnohospodársku činnosť vedie spolu s bratom Václavom. Ich ekologické hospodárstvo funguje už od roku 2005. Hlavným cieľom bratov Jurkyovcov je rozvíjať v obci agroturizmus.
Peter si myslí, že ekologické hospodárstvo je oveľa náročnejšie než to bežné: „Všetko je na prírodnej báze, nemôžeme postrekovať chemikáliami, ani hnojiť umelými hnojivami, musíme dodržiavať prísne smernice. Aj kosiť môžeme len v presne vymedzenom čase. Čím viac ekológie, tým viac kontrol,“ vysvetľuje hospodár. „Musel som zvýšiť chov oviec a hovädzieho dobytka, aby som mal dostatok prírodného hnoja na hnojenie zeme.“

Skryť Vypnúť reklamu

Prevzal dedičstvo
Peter Jurky často spomína na otca. Zastával funkciu predsedu Slovenského združenia podnikateľov v agroturistike, a keď nečakane zomrel, jeho pokračovateľom sa stal Peter. Po otcovej smrti prevzal gazdovstvo spolu s bratom a sami začali vykonávať poľnohospodársku činnosť. Otec im zanechal pekné dedičstvo, ktoré chcú bratia ďalej zveľaďovať.
„Na ekologické hospodárstvo sme prešli nielen preto, že hnojivo je v dnešnej dobe veľmi drahé, snažíme sa hlavne vyrábať kvalitnejšie mlieko, menej chybné a viac ocenené. V čase krízy, kedy sa mlieko predáva po cca 0,17 € (5 Sk), ekologické odberatelia kupujú po cca 0,4 € (12 korún),“ porovnáva ceny Peter.
Na gazdovskom dvore bratia chovajú nielen ovce a kravy, ale aj kone, určené najmä pre šport a agroturistiku.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekologické produkty
„Samotná agroturistika ani hospodárstvo by ma neuživili,“ odôvodňuje Peter rozhodnutie, prečo obe veci spojil do jednej. Svoje produkty ponúka na priamy predaj. Ľudia kupujú mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú určené na ďalšie spracovanie alebo kŕmne účely.
„Počas dvoch rokov máme zvýhodnené dotačné platby, ktoré pomôžu „vyčistiť chov“. Kravy sa predtým liečili antibiotikami a počas tejto doby sa majú látky z ich tiel kompletne vylúčiť,“ opisuje začiatky ekologického hospodárenia majiteľ gazdovského dvora. Podľa jeho slov počas spomínaných dvoch rokov je hospodárstvo neustále sledované rôznymi kontrolami. „Berú vzorky zo zeme, aby zistili, či sme zem náhodou nehnojili. Kontrolóri odoberajú vzorky krvi zvierat a zisťujú, či nie sú zvieratá kŕmené steroidmi na priberanie na hmotnosti a podobne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kríza je aj tu
Na salaši musí fungovať stopercentný poriadok v evidencii zvierat. „Kontroly sú zamerané aj na to, či sú všetky zvieratá zaregistrované. Inšpektori si odpisujú všetky čísla a porovnávajú ich s databázou,“ hovorí gazda, ktorého sa - podobne ako viacerých chovateľov - výrazne dotkla finančná kríza. Prejavuje sa hlavne v nízkej cene mlie-ka, ale aj v rozdielnych cenách produktov. Ľudia pozerajú menej na kvalitu, radšej si kúpia lacnejší výrobok ako drahší, hoci kvalitnejší. „Je to náročná práca, vyrobiť dobrý produkt. Ak ho nepredáme, musíme zas vynaložiť prácu na jeho ďalšie spracovanie.“

Začiatky boli lepšie
Peter spomína, ako v prvopočiatkoch začínali len s poľnohospodárskou činnosťou. Tá je však náročná, a keď si chcel tro-chu prilepšiť, rozhodol sa pre agroturistiku. A tá má prevádzkovú dobu nonstop. Hostia si však vo Vasiľove prídu na svoje v každom ročnom období. Gazdovský dvor navštevujú zväčša stáli klienti, ale sem-tam prídu aj náhodní turisti. V poslednom čase je ich však stále menej.
Peter si vybavil v pamäti časy, keď hospodárstvo prevzali. Pripomína si lepšiu situáciu v začiatkoch, kedy bola sezóna obsadená na tri roky dopredu. „Ľudia si rezervovali pobyty listami. Bolo to pre nich niečo nové a zaujímavé,“ pozastavuje sa nad minulosťou Peter. Klientov vnímajú Jurkyovci ako členov svojej rodiny. Dovolia im nazrieť do domácnosti, vyskúšať si výrobu syra, nití, korbáčikov, pareníc... Alebo len tak si spolu posedia a porozprávajú sa.

Atrakcie pre turistov
Najčastejšími klientmi gazdovského dvora sú podľa P. Jurkyho prevažne „západniari“, najmä z okolia Bratislavy. Peter s rodinou im ponúka príjemne strávenú dovolenku so zaujímavým agroturistickým programom. Môžu využiť posedenie s občerstvením, ale aj chutné opekanie, grilovanie pri kolibe či návštevu salaša spojenú s ochutnávkou mliečnych výrobkov.
„Turisti sú zvedaví a chcú vidieť niečo z tradičných poľnohospodárskych prác,“ hovorí o záujmoch návštevníkov gazda. Pravidelne im predvádza prácu s koňom na poli alebo ručnú výrobu syrových korbáčikov. Hostia sa veľmi tešia aj na kotlíkový guľáš, ktorý je podľa nich na nezaplatenie. Rovnako si nevedia vynachváliť tradičné slovenské bryndzové halušky a domáci chlieb priamo z pece.

V salašníctve ľudia robiť nechcú
„V salašníctve je veľký problém zamestnať niekoho, koho by práca tohto druhu aj bavila. Tomu sa totiž človek musí venovať celý deň, nie každý vie v poľnohospodárstve takto pracovať. A drina na salaši ani nie je ohodnotená tak, ako by si robotníci zaslúžili,“ obdivuje svojich pracovníkov Peter Jurky. „Hoci je naokolo pomerne veľká nezamestnanosť, ľudia túto prácu robiť nechcú.“ Podľa Petra netreba človeka do tejto práce nútiť nasilu, nemá to význam. V prvom rade ho to musí baviť. Okolo gazdovstva sa treba zvŕtať celý deň, veď 31 kusov hovädzieho dobytka, 247 oviec a 60 jahníc nie je málo. Všetky zvieratá doja Jurkyovci ručne, dvakrát za deň. Peter vidí svoje podnikanie do budúcnosti trochu inak ako dnes. Už nebude chovať kravy na mlieko, plánuje chovať viac dobytka na mäso.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 378
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 16 707
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 221
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 272
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 679
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 606
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 593
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 509
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 695
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 439
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Ulice a námestia stíchli.

Futbalisti Brezovice sa na jeseň bavili futbalom

Oravský Podzámok zimoval vlani na prvom mieste siedmej ligy. V aktuálnej sezóne sa nachádza na desiatom mieste.

Futbalisti Brezovice predvádzali na jeseň výborné výkony.

Dohrávať počas zimy je na Orave takmer nemožné

Názory klubov sa líšia. Umelú trávu však veľmi nepreferujú.

Na Orave máme dve ihriská s umelou trávou.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?