Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Nezamestnanosť rastie, maštaľ však nikomu nevonia

PETER JURKY Z VASIĽOVA gazduje a rozvíja agroturistiku na ekologickom hospodárstve a produkuje ekologické výrobky z ovčieho a kravského mlieka.


VASIĽOV. Peter Jurky je „ekohospodár“ z Vasiľova. V agroturizme podniká už 18 rokov, poľnohospodársku činnosť vedie spolu s bratom Václavom. Ich ekologické hospodárstvo funguje už od roku 2005. Hlavným cieľom bratov Jurkyovcov je rozvíjať v obci agroturizmus.
Peter si myslí, že ekologické hospodárstvo je oveľa náročnejšie než to bežné: „Všetko je na prírodnej báze, nemôžeme postrekovať chemikáliami, ani hnojiť umelými hnojivami, musíme dodržiavať prísne smernice. Aj kosiť môžeme len v presne vymedzenom čase. Čím viac ekológie, tým viac kontrol,“ vysvetľuje hospodár. „Musel som zvýšiť chov oviec a hovädzieho dobytka, aby som mal dostatok prírodného hnoja na hnojenie zeme.“

Skryť Vypnúť reklamu

Prevzal dedičstvo
Peter Jurky často spomína na otca. Zastával funkciu predsedu Slovenského združenia podnikateľov v agroturistike, a keď nečakane zomrel, jeho pokračovateľom sa stal Peter. Po otcovej smrti prevzal gazdovstvo spolu s bratom a sami začali vykonávať poľnohospodársku činnosť. Otec im zanechal pekné dedičstvo, ktoré chcú bratia ďalej zveľaďovať.
„Na ekologické hospodárstvo sme prešli nielen preto, že hnojivo je v dnešnej dobe veľmi drahé, snažíme sa hlavne vyrábať kvalitnejšie mlieko, menej chybné a viac ocenené. V čase krízy, kedy sa mlieko predáva po cca 0,17 € (5 Sk), ekologické odberatelia kupujú po cca 0,4 € (12 korún),“ porovnáva ceny Peter.
Na gazdovskom dvore bratia chovajú nielen ovce a kravy, ale aj kone, určené najmä pre šport a agroturistiku.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekologické produkty
„Samotná agroturistika ani hospodárstvo by ma neuživili,“ odôvodňuje Peter rozhodnutie, prečo obe veci spojil do jednej. Svoje produkty ponúka na priamy predaj. Ľudia kupujú mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú určené na ďalšie spracovanie alebo kŕmne účely.
„Počas dvoch rokov máme zvýhodnené dotačné platby, ktoré pomôžu „vyčistiť chov“. Kravy sa predtým liečili antibiotikami a počas tejto doby sa majú látky z ich tiel kompletne vylúčiť,“ opisuje začiatky ekologického hospodárenia majiteľ gazdovského dvora. Podľa jeho slov počas spomínaných dvoch rokov je hospodárstvo neustále sledované rôznymi kontrolami. „Berú vzorky zo zeme, aby zistili, či sme zem náhodou nehnojili. Kontrolóri odoberajú vzorky krvi zvierat a zisťujú, či nie sú zvieratá kŕmené steroidmi na priberanie na hmotnosti a podobne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kríza je aj tu
Na salaši musí fungovať stopercentný poriadok v evidencii zvierat. „Kontroly sú zamerané aj na to, či sú všetky zvieratá zaregistrované. Inšpektori si odpisujú všetky čísla a porovnávajú ich s databázou,“ hovorí gazda, ktorého sa - podobne ako viacerých chovateľov - výrazne dotkla finančná kríza. Prejavuje sa hlavne v nízkej cene mlie-ka, ale aj v rozdielnych cenách produktov. Ľudia pozerajú menej na kvalitu, radšej si kúpia lacnejší výrobok ako drahší, hoci kvalitnejší. „Je to náročná práca, vyrobiť dobrý produkt. Ak ho nepredáme, musíme zas vynaložiť prácu na jeho ďalšie spracovanie.“

Začiatky boli lepšie
Peter spomína, ako v prvopočiatkoch začínali len s poľnohospodárskou činnosťou. Tá je však náročná, a keď si chcel tro-chu prilepšiť, rozhodol sa pre agroturistiku. A tá má prevádzkovú dobu nonstop. Hostia si však vo Vasiľove prídu na svoje v každom ročnom období. Gazdovský dvor navštevujú zväčša stáli klienti, ale sem-tam prídu aj náhodní turisti. V poslednom čase je ich však stále menej.
Peter si vybavil v pamäti časy, keď hospodárstvo prevzali. Pripomína si lepšiu situáciu v začiatkoch, kedy bola sezóna obsadená na tri roky dopredu. „Ľudia si rezervovali pobyty listami. Bolo to pre nich niečo nové a zaujímavé,“ pozastavuje sa nad minulosťou Peter. Klientov vnímajú Jurkyovci ako členov svojej rodiny. Dovolia im nazrieť do domácnosti, vyskúšať si výrobu syra, nití, korbáčikov, pareníc... Alebo len tak si spolu posedia a porozprávajú sa.

Atrakcie pre turistov
Najčastejšími klientmi gazdovského dvora sú podľa P. Jurkyho prevažne „západniari“, najmä z okolia Bratislavy. Peter s rodinou im ponúka príjemne strávenú dovolenku so zaujímavým agroturistickým programom. Môžu využiť posedenie s občerstvením, ale aj chutné opekanie, grilovanie pri kolibe či návštevu salaša spojenú s ochutnávkou mliečnych výrobkov.
„Turisti sú zvedaví a chcú vidieť niečo z tradičných poľnohospodárskych prác,“ hovorí o záujmoch návštevníkov gazda. Pravidelne im predvádza prácu s koňom na poli alebo ručnú výrobu syrových korbáčikov. Hostia sa veľmi tešia aj na kotlíkový guľáš, ktorý je podľa nich na nezaplatenie. Rovnako si nevedia vynachváliť tradičné slovenské bryndzové halušky a domáci chlieb priamo z pece.

V salašníctve ľudia robiť nechcú
„V salašníctve je veľký problém zamestnať niekoho, koho by práca tohto druhu aj bavila. Tomu sa totiž človek musí venovať celý deň, nie každý vie v poľnohospodárstve takto pracovať. A drina na salaši ani nie je ohodnotená tak, ako by si robotníci zaslúžili,“ obdivuje svojich pracovníkov Peter Jurky. „Hoci je naokolo pomerne veľká nezamestnanosť, ľudia túto prácu robiť nechcú.“ Podľa Petra netreba človeka do tejto práce nútiť nasilu, nemá to význam. V prvom rade ho to musí baviť. Okolo gazdovstva sa treba zvŕtať celý deň, veď 31 kusov hovädzieho dobytka, 247 oviec a 60 jahníc nie je málo. Všetky zvieratá doja Jurkyovci ručne, dvakrát za deň. Peter vidí svoje podnikanie do budúcnosti trochu inak ako dnes. Už nebude chovať kravy na mlieko, plánuje chovať viac dobytka na mäso.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 347
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 599
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 768
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 554
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 518
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 179
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 310
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 010
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Už čoskoro budeme môcť ísť vonku iba s negatívnym testom

Vláda predĺžila zákaz vychádzania, celoslovenský skríning potrvá deväť dní.

Takto sa bavil odberový tím počas prestávok v Pribiši počas celoplošného testovania v jeseni 2020.

Pesničky si písala už ako desaťročná, teraz sa ich rozhodla nahrať

Neúspechu sa už Janka Glovaťáková z Oravskej Polhory nebojí.

Pri nahrávaní.

Aj takéto trapasíky či trapasy sa nám stali počas písania novín

Keď bili starostu, keď sme si nedali povedať, keď sme uviedli inú cenu novín, keď sme si z nás vystrelili... a ďalšie príhodičky.

Ilustračné foto.

Ubehlo 25 rokov, ako sa v Zubrohlave začala volejbalová tradícia

Na úvodný ročník turnaja sa prekvapivo prihlásili tri ženské družstvá a päť mužských.

Jozef Zemančík starší preberá trofej pre víťaza prvého ročníka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Už ste čítali?