Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Spracovanie mlieka je výhodnejšie než predaj

Pre chovateľov dojníc a oviec je výhodnejšie predať hotový mliečny produkt, ako predávať samotné mlieko pod cenu.


Situácia na oravských družstvách je v súčasnosti veľmi ťažká. V čase výrazného poklesu cien mlieka musia často bojovať o prežitie. Hoci pri spracovaní mlieka na výrobky je potrebná pracovná sila, ktorú treba platiť, pre družstvá je táto možnosť stále výhodnejšia. Jednu z najväčších záťaží predstavuje vysoká DPH, ktorá núti družstvá zvyšovať ceny výrobkov úmerne k nákladom na výrobu. Keby sa daň znížila, potom by klesla aj cena výrobkov a vzrástol by ich predaj.

ŤAPEŠOVO. Na tunajšom družstve chovajú hovädzí dobytok. V súčasnosti si družstevníci spracúvajú asi 30% dennej produkcie mlieka, ostatné surové kravské mlieko predávajú do mliekarne.

Skryť Vypnúť reklamu

Radšej spracovať, ako predať
Pre Roľnícke družstvo Vavrečka – Ťapešovo je v súčasnosti veľmi výhodné spracovávať mlieko, napriek tomu, že nespracúvajú celú vlastnú produkciu. V konkurencii na trhu by totiž pravdepodobne viac nepredali.
„Mlieko spracúvame už od roku 1997, kedy sme spustili syráreň. V tom čase sme boli schopní spracovať 200 - 250 litrov mlieka denne. Podobne ako dnes nás k tomu viedla nízka výkupná cena mlieka, recesia v poľnohospodárstve,“ hovorí predseda družstva Peter Kružeľ.
Cena kravského mlieka sa za prvé štyri mesiace tohto roku pohybovala na úrovni 6,20 Sk (0,2 €), oproti minulému roku je to o 4 Sk (0,13 €) menej. „Pri produkcii 150 000 litrov mlie-ka mesačne stráca družstvo až 600 000 korún (cca 20 000 €) mesačne,“ komentuje straty P. Kružeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Produkty sú kvalitné
„Ak chceme predávať, musíme ponúkať chutné a kvalitné výrobky. Pre naše družstvo je veľkou výhodou, že na výrobu syrových korbáčikov používame pri spracovaní neodstredené mlieko. Máme kvalitatívnu výhodu, lebo korbáčiky majú charakteristickú mliečnu chuť,“ prezrádza predseda. Okrem korbáčikov Ťapešovčania vyrábajú syrovú hrudku, no čím ďalej tým viac pociťujú veľkú konkurenciu, preto predaj produktov klesá.
Po vstupe do Európskej únie muselo družstvo investovať asi 400 000 Sk (13 000 €) do zariadenia výrobne. Drevené časti museli z technológie vylúčiť, používajú už len nerezové nádoby. Pri spracovaní mliečnych výrobkov legislatíva vyžaduje maximálnu hygienu.

MALATINÁ. Poľnohospodárske družstvo v Malatinej (PD) sa špecializuje na chov oviec. Ponúka produkty z ovčieho mlieka a spracuje všetko mlie-ko, čo stádo vyprodukuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekonomika dala impulz
„K spracovaniu mlieka na mliečne produkty nás donútila jednoznačne ekonomika, pretože cena finálneho výrobku je vyššia a rentabilnejšia než cena samotného mlieka,“ vyjadril sa na margo znižovania výkupnej ceny mlieka Tibor Grand-tner, predseda PD Malatiná. V súčasnosti sa nákupná cena ovčieho mlieka na trhu pohybuje na úrovni 0,7 - 0,8 € (21 – 24 Sk) za liter. Priemerná výrobná cena mlieka na družstve na začiatku sezóny 2009 však bola 1,07 € .
Vedenie PD v Malatinej rozho-dlo o spracovávaní mlieka už v roku 1997, kedy vypracovali aj prvú vnútropodnikovú normu na ovčí údený syr. V roku 2000 prešli na strojové dojenie stáda a vybudovali malú mliekareň. „Výhodné je, že podľa vstupných nákladov si dokážeme regulovať ceny výrobkov. V prípade predaja ovčieho mlieka do mliekarne by sme mohli o raste jeho ceny len snívať,“ dodáva predseda.

Probiotická potravina
V súčasnosti PD Malatiná vyrába z ovčieho mlieka bryndzu, hrudkový a údený syr, žinčicu a syrové nite. Medzi najvyhľadávanejšie výrobky patrí žinčica a bryndza.
„Pri výbere technológií sme sa snažili čo najviac zachovať tradičné spracovanie ovčieho mlieka na vyššej kvalitatívnej a hygienickej úrovni. Príkladom je ovčia bryndza, ktorú vyrábame z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného ovčieho mlieka tak, ako sa vyrábala kedysi, na klasických salašoch. Takáto bryndza si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, preto môže byť zaradená medzi probiotické funkčné potraviny.“
Družstvo každoročne investuje do obnovy technológie a stavebnej časti mliekarne nemalé peniaze. Doteraz na tomto úseku prefinancovali cca 250 000 € (7,5 mil. Sk), aby vyhoveli náročným veterinárnym a hygienickým požiadavkám.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 744
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 531
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 318
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 380
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 234
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 728
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 839
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 754
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 656
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 970
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?