Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Spracovanie mlieka je výhodnejšie než predaj

Pre chovateľov dojníc a oviec je výhodnejšie predať hotový mliečny produkt, ako predávať samotné mlieko pod cenu.


Situácia na oravských družstvách je v súčasnosti veľmi ťažká. V čase výrazného poklesu cien mlieka musia často bojovať o prežitie. Hoci pri spracovaní mlieka na výrobky je potrebná pracovná sila, ktorú treba platiť, pre družstvá je táto možnosť stále výhodnejšia. Jednu z najväčších záťaží predstavuje vysoká DPH, ktorá núti družstvá zvyšovať ceny výrobkov úmerne k nákladom na výrobu. Keby sa daň znížila, potom by klesla aj cena výrobkov a vzrástol by ich predaj.

ŤAPEŠOVO. Na tunajšom družstve chovajú hovädzí dobytok. V súčasnosti si družstevníci spracúvajú asi 30% dennej produkcie mlieka, ostatné surové kravské mlieko predávajú do mliekarne.

Skryť Vypnúť reklamu

Radšej spracovať, ako predať
Pre Roľnícke družstvo Vavrečka – Ťapešovo je v súčasnosti veľmi výhodné spracovávať mlieko, napriek tomu, že nespracúvajú celú vlastnú produkciu. V konkurencii na trhu by totiž pravdepodobne viac nepredali.
„Mlieko spracúvame už od roku 1997, kedy sme spustili syráreň. V tom čase sme boli schopní spracovať 200 - 250 litrov mlieka denne. Podobne ako dnes nás k tomu viedla nízka výkupná cena mlieka, recesia v poľnohospodárstve,“ hovorí predseda družstva Peter Kružeľ.
Cena kravského mlieka sa za prvé štyri mesiace tohto roku pohybovala na úrovni 6,20 Sk (0,2 €), oproti minulému roku je to o 4 Sk (0,13 €) menej. „Pri produkcii 150 000 litrov mlie-ka mesačne stráca družstvo až 600 000 korún (cca 20 000 €) mesačne,“ komentuje straty P. Kružeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Produkty sú kvalitné
„Ak chceme predávať, musíme ponúkať chutné a kvalitné výrobky. Pre naše družstvo je veľkou výhodou, že na výrobu syrových korbáčikov používame pri spracovaní neodstredené mlieko. Máme kvalitatívnu výhodu, lebo korbáčiky majú charakteristickú mliečnu chuť,“ prezrádza predseda. Okrem korbáčikov Ťapešovčania vyrábajú syrovú hrudku, no čím ďalej tým viac pociťujú veľkú konkurenciu, preto predaj produktov klesá.
Po vstupe do Európskej únie muselo družstvo investovať asi 400 000 Sk (13 000 €) do zariadenia výrobne. Drevené časti museli z technológie vylúčiť, používajú už len nerezové nádoby. Pri spracovaní mliečnych výrobkov legislatíva vyžaduje maximálnu hygienu.

MALATINÁ. Poľnohospodárske družstvo v Malatinej (PD) sa špecializuje na chov oviec. Ponúka produkty z ovčieho mlieka a spracuje všetko mlie-ko, čo stádo vyprodukuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Ekonomika dala impulz
„K spracovaniu mlieka na mliečne produkty nás donútila jednoznačne ekonomika, pretože cena finálneho výrobku je vyššia a rentabilnejšia než cena samotného mlieka,“ vyjadril sa na margo znižovania výkupnej ceny mlieka Tibor Grand-tner, predseda PD Malatiná. V súčasnosti sa nákupná cena ovčieho mlieka na trhu pohybuje na úrovni 0,7 - 0,8 € (21 – 24 Sk) za liter. Priemerná výrobná cena mlieka na družstve na začiatku sezóny 2009 však bola 1,07 € .
Vedenie PD v Malatinej rozho-dlo o spracovávaní mlieka už v roku 1997, kedy vypracovali aj prvú vnútropodnikovú normu na ovčí údený syr. V roku 2000 prešli na strojové dojenie stáda a vybudovali malú mliekareň. „Výhodné je, že podľa vstupných nákladov si dokážeme regulovať ceny výrobkov. V prípade predaja ovčieho mlieka do mliekarne by sme mohli o raste jeho ceny len snívať,“ dodáva predseda.

Probiotická potravina
V súčasnosti PD Malatiná vyrába z ovčieho mlieka bryndzu, hrudkový a údený syr, žinčicu a syrové nite. Medzi najvyhľadávanejšie výrobky patrí žinčica a bryndza.
„Pri výbere technológií sme sa snažili čo najviac zachovať tradičné spracovanie ovčieho mlieka na vyššej kvalitatívnej a hygienickej úrovni. Príkladom je ovčia bryndza, ktorú vyrábame z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného ovčieho mlieka tak, ako sa vyrábala kedysi, na klasických salašoch. Takáto bryndza si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, preto môže byť zaradená medzi probiotické funkčné potraviny.“
Družstvo každoročne investuje do obnovy technológie a stavebnej časti mliekarne nemalé peniaze. Doteraz na tomto úseku prefinancovali cca 250 000 € (7,5 mil. Sk), aby vyhoveli náročným veterinárnym a hygienickým požiadavkám.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 355
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 317
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 584
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 317
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 629
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 195
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 483
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 324
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 247
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 159
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Kultúrnom dome v Zuberci dnes vytvorili dve odberové miesta.

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?