Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Hrad odomkli tisícky hostí

MINULÝ ROK PORAZIL Oravský hrad svojou návštevnosťou aj doteraz na Slovensku najnavštevovanejší Bojnický zámok. Aj prvé tri dni tohtoročnej sezóny pritiahli viac ako štyri tisícky návštevníkov.


ORAVSKÝ PODZÁMOK. „Hádky a šeptanie nemáš plodiť, ani nemáš príliš hovoriť. Obrus však vždy čistý maj, zvlášť nos do neho neutieraj. Soľ máš nožíkom brať a nemáš mnoho pľuvať. Stôl nikdy nepolievaj, málo alebo nikdy nespievaj. Taktiež je nutné pozor dať a mastný nôž neoblizovať. Ďalej vždy veľkú starosť maj a v zuboch sa pri stole nešpáraj. Žiadam ťa, aby si dbal toho a neškrabal sa pri stole mnoho. A tiež nikdy nepil, pokiaľ v ústach pokrm máš,“ vymenúval dobré maniere stolovania správca Oravského hradu Juraj Abafi pred hostinou na počesť návratu palatína Juraja Turzu do svojho letného sídla a zásnub jeho dcéry Zuzany.

Skryť Vypnúť reklamu

História na stole
Popri divine sa na hostine v prvý májový deň podávali klobásy a jaternice, rôzne druhy bieleho a čierneho chleba, nechýbali sušené jablká a slivky a na záver dezert - medovník, ktorý sa podával počas historickej šľachtickej hostiny ako lahôdka. Jedlo sa zapíjalo pramenistou vodou a červeným vínom, ktoré nechýbalo ani na zásnubnej hostine. Ale nielen jedlom je človek živý, a tak bola celá ukážka historickej slávnostnej hostiny podfarbená sprievodným slovom o spôsobe stolovania, typoch historických jedál, ich prípravy a servírovania. Návštevníkov zaujali i niektoré recepty dobových jedál.

Odomykanie hradu
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava pripravilo na prvý májový víkend 8. ročník Turzovských slávností, ktoré sa začali 1. mája svätou omšou v Kaplnke sv. Michala. Na nádvorí Oravského hradu predvádzali svoju zručnosť remeselníci takmer z celého Slovenska. Svoje vlastnoručne zhotovené výrobky tu aj predávali.
Palatín Juraj Turzo sa v sprievode šermiarov a služobníkov sa po roku opäť vrátil do svojho letoviska na Oravský hrad. Okrem tradičnej historickej prehliadky mohli návštevníci hradu vidieť vystúpenia šermiarov, v Ka-plnke sv. Michala vystúpil chrámový spevácky zbor Ad Una Corda z Pezinka. Hlasy zmiešaného zboru, ktoré sa rozliehali nielen v priestoroch kaplnky, ale aj nádvorím hradu si vyslúžili od poslucháčov standing ovation.

Skryť Vypnúť reklamu

Vítanie zemepána
V sobotu 2. mája pokračoval program Turzovým remeselníckym jarmokom a sprievodom poddaného ľudu na nádvorie Oravského hradu. Zástupcovia dedín Dlhá nad Oravou, Oravský Podzámok a Medzibrodie prišli pozdraviť svojho zemepána a odovzdali mu povinné poplatky a dávky (koláče, pálenka, mäso, sudy vína).
Juraj Turzo poďakoval poddaným a zemanom za poslušnosť a pracovitosť a oznámil im zasnúbenie svojej dcéry Zuzany. Po príchode nastávajúceho manžela sa začala zásnubná hostina. Za vrchstolom sedel okrem palatína s manželkou aj nastávajúci manžel a správca hradu Juraj Abafi so svojou snúbenicou, okolo nich návštevníci hradu. Po výmene prsteňov medzi snúbencami služobníci nosili na stôl jednotlivé chody slávnostného menu. Základom hostiny v stredoveku bolo mäso, rôzne druhy v rôznych úpravách. Honosným znakom hostiny bola divina, bez ktorej si nebolo možné slávnostnú tabuľu ani predstaviť. Ochutnať ju mohli i návštevníci Oravského hradu.

Skryť Vypnúť reklamu

Sekánka chutila
Nádvorie bolo miestom prezentácie vtedajšej ľudovej kultúry. S remeselnými ukážkami tu návštevníci hradu mohli vidieť výrobu širokého sortimentu parených syrov tradičným spôsobom – ručne. Prezentácia učiteľky Oľgy Žúborovej zaujala návštevníkov všetkých vekových kategórii, tí si mohli vyskúšať ťahanie korbáčikov, formovanie pareníc, ale aj tvarovanie syrových figúriek v drevených formách. Zoznámili sa aj s tradičnou ľudovou stravou Zázrivčanov – napríklad s receptom a prípravou „sekánky“ (zemiaky s kapustou zapražené domácou slaninou a s cibuľkou), ktorú na nádvorí pripravovala Terézia Otrubová zo Zázrivej v spolupráci s etnografkou Oravského múzea. Pripravené tradičné jedlo malo pri ochutnávke veľký úspech.
Nedeľné popoludnie patrilo téme úpravy a pokrytia hlavy v Beskydskej oblasti Oravy. Odborné slovo etnografky ilustrovali muzeálne exponáty- vence, pierka, čepce, klobúky a čiapky zo zbierkového fondu Oravského múzea.
Súčasťou podujatia bolo vystúpenie súboru Mladý heligón z Rabčíc, malí heligonkári výberom repertoáru spod Beskýd vhodne doplnili poslednú tému prvého víkendu tohtoročnej letnej sezóny na Oravskom hrade.
Podujatia sa počas prvých troch májových dní zúčastnilo 4100 návštevníkov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 479
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 988
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 247
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 390
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 750
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 055
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 997
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 069
  9. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 9 901
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 893
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

V Lučenci hľadajú posily do tímov v celoplošnom testovaní, denná odmena je 70 eur

Záujemcovia sa môžu hlásiť do pondelka 26. októbra do 9.00 hod.

Už ste čítali?