Jej rozšírenie ako keby signalizovalo, že je pre naše zdravie veľmi potrebná a užitočná. Liečivá je celá rastlina. Využitie mala aj v potravinárstve - z jej koreňa sa vyrábali kávoviny.
Koreň sa zbiera na jar a na jeseň, od októbra do novembra. Často sa zbiera koreň s vňaťou tesne pred rozkvitnutím, popoludní od 14. do 16. hodiny. Listy sa zbierajú po rozkvitnutí rastliny, medzi obedom a 14. h.
KOREŇ
Obsahuje množstvo pre zdravie potrebných látok, napríklad minerálne látky. Z nich najzaujímavejšia je meď. V koreni je množstvo inzulínu, nazývaného „rastlinný inzulín“, po jeho požití klesá krvný cukor. Obsahuje aj vit. C, organické kyseliny a ďalšie zdraviu prospešné látky.
LISTY
Obsahujú železo, kyselinu kremičitú a iné látky, vitamíny, hlavne vit. C, preto šalát z nich pôsobí zdravo a osviežujúco v prípade únavy. Šalát z mladých listov, ako aj šaláty z iných liečivých rastlín, zásadne okysľujeme citrónovou šťavou, nie octom. Pridávame malé množstvo olivového oleja. Šalát pomáha pri nedostatku vit. C v organizme, t.j. pri skorbute.
KVETY
Z kvetov sa dá vyrábať sirup, niekedy označovaný ako púpavový med, ale so včelím medom sa nedá porovnávať. V minulosti sa z čerstvých kvetov vyrábalo domáce víno. Niektoré bradavice potierané bielou šťavou z púpavy miznú. Púpava má aj antibiotické vlastnosti.
POZOR! Vysávanie mliečnej šťavy z listov púpavy alebo zo stoniek môže u detí vyvolať zažívacie aj iné ťažkosti, hoci rastlina nie je jedovatá.
ÚČINKY
Púpava podporuje látkovú výmenu a trávenie, vylučovanie všetkých životne dôležitých štiav, pôsobí proti artérioskleróze. Podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy a jej koreň sa odporúča diabetikom, pretože znižuje krvný cukor. Zlepšuje funkciu žlčníka a pečene, potláča tvorbu žlčových kameňov, rozpúšťa močové a obličkové kamene, je močopudná, účinne čistí krv, podporuje tvorbu červených krviniek a môže sa používať aj ako podporná liečba pri leukémii. Keď budete mať bolesti žlčníka, skúste požuť postupne niekoľko lístkov púpavy a potom ich vypľuť. Prináša to úľavu.
Podľa Herbáru liečivých rastlín J. Janča a J. Zentricha púpava pomáha vstrebávaniu všetkých opuchov, aj opuchu mozgu.
PÚPAVA V KUCHYNI
Varený púpavový koreň sa dá použiť aj ako zelenina. Posypeme ho strúhaným syrom a jeme s chlebom. Na naše pomery je to trocha nezvyčajné jedlo, ale dá sa naň zvyknúť. Vhodné je hlavne pre diabetikov. Môže sa podávať aj s ryžou.
Prívarok z púpavy sa varí z mladých púpavových listov. Hrubšiu časť listu odstránime, kvôli jemnosti prívarku. Listy večer udusíme a celú noc ich necháme v nádobe, v ktorej sme ich varili. Ráno opäť podusíme, aby boli mäkké, ochutíme a podávame k jedlu podobne ako špenát.
V budúcej časti vám prinesieme odporúčania, ako môže púpava pomôcť pri chronických chorobách, pri znížení nadváhy, pri problémoch so žlčovými kameňmi, kŕčovými žilami či pri čistení krvi.