
SLANICKÁ OSADA. Na Deň ruskej kuchyne na Hotelovej akadémii v Slanickej Osade si študenti pripravili prezentáciu typických ruských jedál a zvyklostí, spojených so servírovaním jedál. Kuchyňa ruských krajín je svojrázna. Pre nás nezvyčajné je napríklad stolovanie začínajúce podávaním miešaných studených predkrmov - zákuskov. Projekt Multikultúrny kalendár v škole realizujú prostredníctvom programu Učme sa inak. Študenti Spojenej školy v Slanickej osade by mali poznať gastronómiu rôznych kútov sveta, preto sa rozhodli pripraviť dobré jedlá na ruský spôsob a ponúknuť ich slovenským degustátorom. „Takáto forma učenia nám umožňuje overiť si aj svoje jazykové zručnosti v praxi, a tým zatraktívniť výučbu cudzích jazykov na našej škole,“ vyjadrila sa Denisa Kormaňáková, jedna z realizátoriek projektu. Nielen degustácia ruských špecialít bola dôležitá. Pozvaní hostia si mohli vypočuť tiež prednášku o tradíciách a špecifikách ruskej kuchyne v slovenskom, ale aj v ruskom jazyku. Študenti pripravili pre hostí široký výber ruských jedál. Na stole mohli nájsť kaukazský šašlik, kyjevskú kotletu alebo jedlo podobné slovenským pirohom plnených mletým mäsom - v Rusku známe pelmene. Na ochutnanie boli aj pochúťky so Slovákom nič nehovoriacimi názvami: vatrušky, pončiky, ale aj blinčiky, podobné našim palacinkám alebo lievancom. Na stole nesmeli chýbať ani slané a sladké dobroty. Nebola by to ruská hostina bez čaju. Všetci, hostia i študenti, si mohli vyskúšať jeho prípravu priamo v tradičnom ruskom samovare.