Dolná Orava je jediným miestom na Slovensku, kde sa topinambury pestujú vo väčšom množstve. „Tento rok ich vysadíme aj na pôde poľnohospodárskeho družstva vo Važci. Budú pestované v biokvalite,“ hovorí Daniela Oberučová zo spoločnosti Fytosal, ktorá sa na Orave pestovaním sladkých zemiakov zaoberá.
Nový druh zemiaku vysadil na malom výskumnom poli blízko Dolného Kubína po prvý raz pred dvomi rokmi ruský ve-dec Nikolaj Kočnev. Zo šiestich odrôd sa v týchto podmienkach ujali štyri.
Úroda tejto plodiny sa zbiera od jesene do jari, potom prichádza na rad sadenie. „Uprednostňujeme však skôr jarný termín zberu, pretože je výhodnejší pre prácu s kombajnmi,“ povedala D. Oberučová. Kombajny sú špeciálne upravené na zber topinamburov. Je to patent akademika N. Kočneva.
Topinambur pochádza zo Severnej Ameriky a mnohí odborníci ho považujú za rastlinu 21. storočia. Je unikátny svojím sacharidovým systémom, preto je vhodný i pre diabetikov. Obsahuje inulín a ďalšie biologicky aktívne látky, minerály a stopové prvky. Je výnimočný aj tým, že v jeho zložení sa nenachádza škrob. Pestovanie topinamburov si nevyžaduje žiadne hnojenie, použitie pesticídov a iných chemických prípravkov. Ich využitie je rozmanité. Vrchná časť rastliny sa využíva na kŕmenie hospodárskych zvierat , ale aj v energetickom priemysle. Hľuza plodiny sa zase v potravinárstve cení pre výnimočné výživové hodnoty. Vyrába sa z nej napríklad múka, sirup, džemy, či cukríky. Výrobky z topinamburu sa donedávna dovážali len zo zahraničia. Pred rokom spoločnosť nadviazala spoluprácu s konzervárňami v Rimavskej Sobote. Časť úrody tam spracovali na džemy. „Ešte tento rok chceme začať vyrábať potraviny z topinamburu priamo v Dolnom Kubíne,“ dodala D. Oberučová.